Szúnyogcsípés és szívféreg
Vissza

Szúnyogcsípés és szívféreg

A napokban észrevettem kutyasétáltatás közben, hogy rengeteg a zümmögő „vámpír” mindenhol. Városunkban sokáig volt szúnyogirtás, de úgy látszik, az utóbbi időben valamilyen okból kifolyólag ez nem olyan gyakori. Szakmai ártalom, de elgondolkoztam rajta, milyen veszélyek is leselkednek népes kutyaseregemre e piciny, de annál agresszívabb vérszívó részéről.

A mostani nedves időjárás nagyon kedvező a szúnyogok szaporodásának, ezért nagy fellegekben támadnak rá áldozataikra minden rosszindulat nélkül, hiszen éhesek. Áldozataik vérét szívva, különböző kórokozókat vehetnek fel, amit a következő állatra továbbíthatnak, így komoly és veszélyes faktoroknak tekinthetők. A világ emberre legveszélyesebb állatainak tízes listáját, magasan a szúnyog vezeti a terjesztett betegségek (malária, nyugat-nílusi láz, különböző agyhártyagyulladások) révén.

Bár a fenn említett kórokozók a kutyákra is terjedhetnek, a Kárpát-medencében előfordulásuk valószínűtlen, ezért nem is foglakoztat. Ellenben a szúnyog nem csak vírust, baktériumot, hanem parányi parazita lárvákat is terjeszthet, amelyek igencsak lebetegíthetik kedvencünket.

Nem látom valós veszélyét egy járványnak a földrajzi fekvésünkből eredően, de mivel kutyáinkat nagyon sokat utaztatjuk, így kitesszük őket a fertőzés veszélyének!

Magyarországon mind nagyobb és nagyobb teret hódít, a Szerbiában, Bulgáriában, valamint déli megyéinkben is jelenlevő:

Dirofillaria immitis – a szívféreg.

A szívféreg akár 30 cm-re is megnövő fonálféreg, ami kutyáknál súlyos megbetegedést okoz a szívben, tüdőben és a nagyobb artériákban való elhelyezkedése miatt. Agresszivitását főleg a szívben és tüdőben fejti ki, de mivel a lárvái migrálnak, más szervekben is súlyos károsodást okozhat. Általában szív- és tüdőelégtelenséget okoz. A természetben a kutyaféle ragadozók természetes hordozói a fonalféregnek, innen pedig a szúnyogok által nagyon könnyen eljuthat a házikedvenceinkhez.

A szívféreg terjedése kétrészes. A szúnyogok a köztes gazda, a kutyában fejlődik ki a szaporodóképes parazita. A lárvákat a vérkeringésbe ereszti, innen a szúnyog vérrel felszívja, majd átadja a következő „vacsoránál” egy másik kutyának. A lárvák elkezdenek vándorolni, és nagyobb erekben, valamint a szívben találnak megfelelő helyet a szaporodásra. Itt akár 30 cm-re is megnőhetnek, és élősködő életmódjukat évekig folytathatják, amíg a gazdatest bírja!

A fertőzött kutyák sokáig tünetmentesek, hiszen amíg a paraziták kicsinyek, igazándiból nem okoznak nagyobb gondot. Ha elérik a felnőtt nagyságukat, és sokan vannak, akkor jelenik meg az erre utaló kórkép is. A kutyák fáradékonyabbak lesznek, majd légzési, keringési, valamint szívpanaszok lépnek fel.

A diagnózis viszonylag egyszerű, mivel vérből kimutatható a paraziták jelenléte. Ha negatívnak bizonyul, akkor érdemes foglakozni a megelőzéssel, valamint ha olyan helyen járunk (Magyarország, Szerbia, Duna-delta), akkor screeninget tartani félévenként legalább kétszer.

A kezelése hosszas, nehéz, költséges folyamat, ami nem feltétlenül sikeres is. Ezért a leghasznosabb a megelőzés. Érdeklődni lehet erről állatorvosuknál, szívesen segít.

Parazitamentes nyár érdekében védjük kedvenceinket a vérszívó élősködőktől!

Kutyás üdvözlettel,

dr. Dósa Gerő, állatorvos

EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tőkés László: az RMDSZ nem használta ki ...
Új szakmai egyesületet alapítottak a ...
KÓTA-életműdíjat kapott Szép Gyula

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke
  • VIDEÓRIPORT – Így zajlik az ...