Szülői elhivatottság
Vissza

Szülői elhivatottság

Az idén először hivatalos munkaszüneti nap Romániában a június 1-je, amely a gyermekek ünnepe. A döntés mindenképpen üdvözlendő egy olyan ország parlamentje részéről, ahol komoly demográfiai problémák vannak, és az európai trenddel összhangban, nálunk is egyre kevésbé elkötelezettek a fiatalok a gyermekvállalás mellett. A jelenségnek számos összetett oka van, de erről nem a gyermeknapon kell beszélni, hiszen a gyermekvállalás ösztönzéséhez nem munkaszüneti napokra van szükség, hanem komplex családtámogatási rendszerre, amely önmagában sem jelent garanciát a jelenség megfordítására, de legalább lassíthatja a népességfogyást.

A munkaszünet arra alkalmas, hogy a szülők több, de főleg minőségi időt töltsenek gyermekeikkel, akiket a mindennapok rutinjában sokan hajlamosak elhanyagolni. Manapság sok gyermekre nem figyelnek eléggé a szülők, könnyen lepasszolják a nagyszülőknek, illetve kizárólag az iskolára bízzák nevelésüket, oktatásukat. Sok szülő, amikor a gyermekével van, nem figyel rá eléggé, nem kommunikál vele, aminek az eluralkodó agresszivitástól a virtuális világba való menekülésig, számos tünete van.

A mai napon ezért főleg azon kell elgondolkodniuk a szülőknek, hogy az amúgy is szűk és összezsugorodott időkeretek között, hogyan tudnak a lehető legmaximálisabban minőségi időt eltölteni csemetéjükkel, akiknek a jövője nagymértékben függ a szülők hozzáállásától, a gyermek iránt táplált empátiától és a szülői feladatok iránti elkötelezettségtől.

Gyermeket nevelni hivatás, aminek megvan a maga iskolája. Ezt csak a gyakorlatban lehet kijárni. Azért rendkívül fontos, mert gyermekeinken keresztül építjük a jövőt, amely olyan lesz, amilyenné neveltük a jövő nemzedékét. Persze ostobaság azt gondolni, hogy ez egy teljes mértékben ellenőrizhető folyamat, és hajszálnyi pontosan meg lehet tervezni. A szülők nem mérnökök kell legyenek, hanem elsősorban olyan, a világ fele nyitott, önmagukkal békében levő, felelős személyek, mindenek előtt jóemberek, akik a nevelés közben felmerülő folyamatos kihívásokat érzékenyen le tudják reagálni és Istenbe, jövőbe vetett bizalommal nevelik fel az égi gondviselés által rájuk bízott apró lelkeket.

Fontos, hogy ne csak június 1-jén tudják le a szülői kötelezettséget, hanem az év többi 364 napján is próbáljanak odafigyelni gyermekeikre, akik se nem jobbak, se nem rosszabbak, mint amilyenek voltak a mai felnőttek. A megváltozott körülmények, életmód és egyéb külső tényezők hatására időnként másként viselkedhetnek, ami szokatlan lehet, de ez távolról sem jelent rosszindulatot. A gyerek mindig egy megismételhetetlen egyedi csoda. Vigyázzunk hát rájuk jobban!


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Másodfokú viharriasztás harminc megyében
Fesztiválról fesztiválra hívják Horvát ...
Margó Irodalmi Fesztivál októberben, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ