Sztánai farsang irodalommal, hagyományőrzéssel
Vissza

Sztánai farsang irodalommal, hagyományőrzéssel

Idén 19. alkalommal szerveznek farsangi rendezvénysorozatot Sztánán február 7-9 között, ezúttal Mile Lajos Magyarország kolozsvári főkonzuljának fővédnökségével.

A szervezők programja szerint pénteken, február 7-én 15. 25 órakor fogadják a Hargita nemzetközi vonattal érkező vendégeket a sztánai állomáson. 19 órakor a művelődési otthonban Mile Lajos Magyarország kolozsvári főkonzulja, Papp Hunor sztánai tiszteletes, főszervező nyitja meg a farsangi mulatságot. A Sztánai Füzetek legfrissebb köteteit Szabó Zsolt mutatja be, a kolozsvári Apáczai-líceum képzőművész tagozatának alkotásaiból álló kiállítást pedig Székely Géza művésztanár nyitja meg. 19.40 órakor Kéri Ferenc Ganédomb című színdarabját a sztánai fiatalok adják elő, majd 20.40 órakor Cigány duettet ad elő Madarász Lóránt és Ádám János, 21.40 órakor a Kolozsi Kaláris Néptánccsoport Kolozs környéki táncokat ad elő, 22.10 órakorMagyarok ünnepelnek címmel a Debreceni Népi Együttes Hercz Vilmos és a zilahi Terbete Táncegyüttes előadása kezdődik Matyi István vezetésével, a Bürkös zenekar közreműködésével. 23.10 órakor reggelig tartó táncház kezdődik, amelyen a Fölszállott a páva 2014-ben nyertes Tokos zenekara, illetve a Bürkös zenekar muzsikál.

Február 8-án, szombaton 10 órakor Marosán Csaba színművész a Humor az irodalomban című egyéni műsorát adja elő a Kós Károly-teremben (a volt iskola épületében). 10.55–14.30 között csoportos látogatást szerveznek a Varjúvárba és a Szentimrei-házba. A Szentimrei-házban 11 órától Szabó Zsolt várja a vendégeket, Sztánáról indultak… címmel Kós Károly néprajztudós és Kovács Ágnes népmesekutató születésének százéves évfordulójára emlékeznek. Levetítik Kós Béla A nagy fa árnyékában c. filmjét és bemutatják a 27. Sztánai Füzetet, amelyben Lengyel Judit Kovács Ágnes népmesekutató élete és munkásságát összegzi. Ezidő alatt kirándulni lehet a Csigadombra, és meg lehet kóstolni a Csabacsűdi Baráti Kör zúzapörköltjét is a faluközpontban. 14 órakor tánctanítás kezdődik Hercz Vili vezetésével a művelődési otthonban, ahol a Farsang Józsi báb is készül Palocsay Kata vezetésével. Filmvetítést is szerveznek az I-VI. Népismereti Filmfesztivál nyertes filmjeiből, H. Szabó Gyula, a Kriterion kiadó igazgatója bemutatja a Vincze Szabolcs Kalotaszegi temetők című könyvét a Kós Károly-teremben (a volt iskola épületében). 16 órakor kezdődik a farsangi lovas felvonulás, farsangbáb-égetés a faluban. 17.15 órakor Petőfi Sándor János vitéz című bábelőadását adja elő Demeter Ferenc bábszínész a művelődési otthonban. 18.15 órakor Forduljon a libbenője, táncoljon a cipellője címmel aprók mulatsága kezdődik, előadja Bíró Júlia és Enyedi Réka. 19 órakor ugyanitt gyermekfarsang kezdődik humoros SZ-faktoros zsűrivel. 21 órakor hajnalig pedig jelmezes mulatság veszi kezdetét könnyűzenével, tombolával, amelyen Ács Józsi és zenekara zenél. A Somvirág Közösségi Házban néptáncos mulatságot szerveznek, amelyen a Tokos zenekar zenél hajnalig.  

Február 9-én, vasárnap 11.30 órakor ünnepi istentisztelettel zárják a rendezvénysorozatot. Minden érdeklődőt szeretettel vár Sztána falu közössége. A farsangi bevételt a Sztánai Református Egyházközségben zajló munkálatokra fordítják. További részletek a Sztánai Farsang facebook oldalán olvashatók.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis: a változás hullámának a ...
„Mi döntjük el, katasztrófa- vagy ...
Októbertől kötelező az egészségügyi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ