Szolgálaton kívüli török rendőr lőtte le az orosz nagykövetet, a tettest agyonlőtték
Vissza

Szolgálaton kívüli török rendőr lőtte le az orosz nagykövetet, a tettest agyonlőtték

Fegyveres merényletben életét vesztette hétfő este Oroszország ankarai nagykövete. Az orosz diplomatára egy 22 éves, szolgálaton kívüli rendőr lőtt rá a török fővárosban, Ankarában. A vélhetően szélsőséges hátterű merénylet elkövetőjét agyonlőtték.

A 62 éves Andrej Karlov nagykövet belehalt súlyos sebesüléseibe azt követően, hogy a merénylő rálőtt. A támadás az ankarai kortárs művészetek galériájában történt, ahol Andrej Karlov nagykövet éppen nyitóbeszédét mondta az "Oroszország török szemmel" címet viselő fotókiállításon. Az esetről készült felvételek szerint a támadó a nagykövet mögött állt, majd tüzet nyitott rá. A nagykövet azonnal összeesett. Andrej Karlovot kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni. Jelentések szerint a merényletben mások is megsebesültek. 
    A CNN Türk hírtelevízió korábban közölte, hogy a támadó rendőri igazolvánnyal lépett be a galériába. Később török biztonsági források, majd a török belügyminisztérium is megerősítette: a támadó szolgálaton kívüli, ankarai rendőr volt, a rohamrendőrségnél szolgált. 

„Gülenista“ lehetett a támadó

    Internetes hírforrások a 22 éves, Mevlüt Mert Altintasként azonosították a fegyverest. A fiatal férfi fekete öltönyt, fehér inget és fekete nyakkendőt viselt. A támadás után arab nyelven torka szakadtából azt kiáltotta, hogy "Allahu Akbar", vagyis "Isten hatalmas". Ugyancsak arabul utalt a dzsihádra is, miközben egyik kezében pisztolyt tartott, a másik kezét pedig kinyújtott mutatóujjal a magasba tartotta.
    A fiatal merénylő törökül folytatta, azt kiáltozta: "Ne felejtsétek Aleppót, ne felejtsétek Szíriát!".
    A The New York Times amerikai lap jelentése szerint a férfi azt is mondta: " Hátráljatok! Számomra csak a halál maradt!".
    A CNN Türk tudatta: a hatóságok őrizetbe vették a férfi lánytestvérét és édesanyját a délnyugat-törökországi Aydin tartományban. 
    Egy magas rangú török biztonsági forrás a Reuters hírügynökségnek azt mondta: sok jel arra utal, hogy a támadó kapcsolatban állt az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatával, a jelenlegi török nyomozás is ezt a nyomot vizsgálja. Ankara Gülent és mozgalmát teszi felelőssé a júliusi puccskísérletért, a hivatalos álláspont szerint a "gülenisták" hosszú évek alatt szivárogtak be az állami és a magánszférába, kiépítve ezzel egy árnyékkormányt Törökországban. 

Erdogan telefonon beszélt Putyinnal

    Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Erdogan később videóüzenetben részvétét nyilvánította Putyinnak és a meggyilkolt nagykövet családjának. Tudatta: az orosz elnökkel egyetértettek abban, hogy a támadás provokáció volt, aminek célja a török-orosz kapcsolatok normalizálásának aláásása. Erdogan nyomatékosította, hogy ez nem fog sikerülni, az Oroszországgal ápolt viszony fontos Törökország és a térség számára egyaránt. Egyúttal hitet tett az Oroszország iránti szolidaritás mellett is, amit szerinte az aleppói evakuálás során sikerült bizonyítani is.
    A török elnök emellett megerősítette, hogy a támadó valóban rohamrendőr volt, két és fél éve szolgált az ankarai állományban. 

Putyin: aláásnák Moszkva törekvését

    Putyin a hétfő este közölte, a nagykövet megölése kísérlet volt Moszkva azon törekvésének kisiklatására, hogy Ankarával és Teheránnal közösen megoldást találjon a szíriai válságra. Hozzátette: az "őrhelyén" meggyilkolt Andrej Karlov nagykövetet posztumusz állami kitűntetésben fogja részesíteni.
    Oroszország, Törökország és Irán védelmi és külügyminiszterei a tervek szerint kedden megbeszéléseket folytatnak Moszkvában Szíria jövőjéről. 
    Törökország moszkvai nagykövetsége mélységes sajnálatát fejezte ki Andrej Karlov nagykövet halála miatt. A török diplomáciai misszió közleményében hangsúlyozta, hogy "az embertelen tragédia" abban az időszakban következett be, amikor Oroszország és Törökország között szoros együttműködés van kialakulóban. 
    "Mélységesen együttérzünk az orosz néppel. Ez a mi közös fájdalmunk és veszteségünk" - húzta alá a közlemény.
    A török külügyminisztérium a nagykövet meggyilkolásával kapcsolatban kiadott közleményében hangsúlyozta, Ankara nem hagyja, hogy az orosz nagykövet elleni "hitvány terrorista támadás" aláássa a török-orosz barátságot. 
    Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő arról tájékoztatott: Moszkva kapcsolatban áll a törökországi hatóságokkal a merénylettel összefüggésben, az esetet pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé fogja terjeszteni.
    Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közölte: Oroszország nyomozócsoportot küld Törökországba a támadás felderítéséhez. 

Elítélte a támadást az amerikai külügy

    Az Andrej Karlov elleni támadást azonnal elítélte az amerikai külügyminisztérium, valamint Stephane Dujarric szóvivő tolmácsolásában az ENSZ, majd Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is. 
    John Kerry amerikai külügyminiszter is elítélte a merényletet, egyúttal felajánlotta az Egyesült Államok segítségét Oroszországnak és Törökországnak a bűncselekmény felderítéséhez.
    Orbán Viktor magyar kormányfő levélben fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyinnak. Mint írta: mély megrendüléssel értesült arról, hogy az Oroszországi Föderáció rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Ankarábanterrorista merénylet áldozatává vált. Magyarország teljes mértékben elítéli a terrorizmus minden formáját, az erőszak mindenfajta megnyilvánulását -  hangsúlyozta Orbán Viktor.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Áder János az ukrán és a román elnökhöz ...
Holnaptól lehet iratkozni a Sapientia ...
Potápi: több mint 2,2 milliárd forintos ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ