Szociális lakásokat vásárol a városháza
Vissza

Szociális lakásokat vásárol a városháza

A Kolozsvári Tanács ma megszavazta azt a határozatot, miszerint lakásokat vásárol, amelyeket aztán szociális lakásként utal ki a rászorulóknak (képünkön). Oláh Emese alpolgármester a Szabadságnak elmondta: már ebben az éven gyakorlatba ültetik a határozatot. – Minden évben elkülönítünk egy összeget szociális lakások vásárlására, idén 14 millió lejt fordítunk területkisajátításokra és szociális lakások vásárlására.– Pár hónap múlva kiderül, hogy a Békás negyedi és a Mócok úti utcabővítés, illetve a városi körgyűrű megvalósítása miatti kisajátítások mennyibe kerülnek. A fennmaradó összeget pedig lakásvásárlásra fordítjuk. Elképzeléseink szerint évente 1-1,5 millió eurót költünk majd szociális lakások vásárlására – közölte Oláh Emese alpolgármester. Emil Boc polgármester elmondta: a városháza folytatja ugyan a szociális lakások építését, de az építkezés során észlelt gondok miatt ezúttal inkább a kész lakások vásárlása mellett döntöttek.

A lakásállomány-bővítést Oláh Emese alpolgármester javasolta és az erre vonatkozó tanácsi határozatot is ő dolgozta ki. Miután a lakásvásárlásra évente kiutalnak egy bizonyos összeget a költségvetésből, az évente felmért igényeknek megfelelően a szociális lakásalap bővítésévről az erre a célra felállított bizottság dönt. Egy másik testület, a négy városi tanácsosból, a jogi, gazdasági és a vagyonkezelő osztály vezetőjéből álló héttagú tárgyalóbizottság feladata szociális lakásnak megfelelő ingatlanokat keresni a szabad piacon, majd az ajánlatok kielemzését követően az önkormányzat elé terjesztik a megvásárlásra javasolt ingatlanok listáját. A megvásárlásra javasolt lista elfogadását követően vásárolhatja meg az ingatlanokat az önkormányzat, az adás-vételiszerződést az önkormányzat részéről Emil Boc polgármester írja alá.

„Sürgősségi beavatkozás a szabadpiaci lakásvásárlás: az önkormányzat nem tudja csak saját építésű lakásokkal fedezni a felmerülő igényeket, évente alig tucatnyi lakást tud kiosztani, noha az igénylők listája több száz személyre, családra kiterjed. A szabadpiaci lakásfelvásárlásról Kolozsvár szociális stratégiájának szellemében döntöttünk. Ebben a dokumentumban belefoglaltuk, hogy kötelességünk segíteni a társadalom peremén élő embertársainknak, hiszen az anyagi erőforrások hiánya, a nem megfelelő vagy éppen szegregált lakáskörülmények, az alacsony iskolázottsági szint, a rendszertelen vagy szerződés nélküli munkavállalás, a szerfüggőség, betegség, rokkantság vagy fogyatékosság, a büntetett előélet mind olyan jellemzők, amelyek több generációt képesek nyomorba taszítani és fogva tartani. Éppen ezért integrált beavatkozásra van szükség, mert csak így lehet kilépni ebből az ördögi körből – lehetővé kell tenni az oktatáshoz, munkához, egészségügyi és szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférést, biztosítani kell a város életében való részvételt, és elsősorban megfelelő lakáskörülményeket kell biztosítani” – mondta a határozat kapcsán Oláh Emese alpolgármester.

Borítókép: Rohonyi D. Iván


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Walking Dead a középkorban – ...
Erőteljes, provokatív, gondolatébresztő ...
KIFLI – Kolozsvári Irodalmi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ