Színpadi élmény önkéntes hatvanasoknak!
Vissza

Színpadi élmény önkéntes hatvanasoknak!

A Shoshin Színházi Egyesület 60 év feletti kolozsváriakat keres, akik aktívnak és nyitottnak érzik magukat arra, hogy 2019 szeptemberében 6 napos kihagyhatatlan színházi élményben vegyenek részt.

Ha valaha eljátszott már a gondolattal, hogy milyen lenne nem csak nézőként, hanem szereplőként részesévé lenni egy előadásnak; ha szeretne olyan gyakorlatokat kipróbálni, amelyek jótékony hatással vannak testre-lélekre; ha közösségi élményeket, találkozásokat keres, vagy csak ismerkedni szeretne valami újjal, akkor pontosan önre vár ez a ritka lehetőség.

Az ötlet alapja az Atipia nevű Európai Uniós projekt, amely előadóművészettel és az alkalmazott (vagy részvételi) színház különböző területeivel foglalkozó öt európai szervezet tapasztalatcseréjén alapul. Az eddigi négy találkozón (Magyarország, Franciaország, Németország, Egyesült Királyság) lehetőség nyílt a különböző módszerekbe való betekintésre, valamint ezek részleges elsajátítására. Az ötödik, kolozsvári találkozón összegeznék az eredményeket, és másoknak is lehetőséget adnak arra, hogy részesei legyenek ennek a munkának.

Júniusban az Egyesült Királyságban tett látogatásakor a Shoshin csapata megtekinthetett egy előadást, amelyet Teresa Brayshaw rendező hozott létre hét önként jelentkező nyugdíjassal, akiknek azelőtt semmiféle színészi tapasztalatuk nem volt. A Beszéljünk a korosztályomról című előadás szereplői kipróbálhatták magukat egy kortárs színházi alkotófolyamatban, olyan témákat beszélhettek meg a színház eszközeivel, mint: idősödés, történetmesélés, színházcsinálás, gyakorlás és kutatás, önéletrajzi stratégiák. Az előadás valóban egy beszélgetést mutatott be: a szereplők tabuk nélkül beszélgettek egymással, a nézővel, néha önmagukkal. Szó esett nehézségről és egészségről, felejtésről, fiatal generációról, visszavonulásról.

Az egyesület már régóta tervez hasonló munkát, az angliai tapasztalat pedig végképp megerősítette őket abban, hogy ez fontos, hiszen egyetlen társadalom sem söpörheti szőnyeg alá az idősebb generáció nézőpontját még azokban az időkben sem, amikor a fiatalság van kikiáltva abszolút értéknek.

A szeptember 13–18. közötti 6 napos időszakban tapasztalt előadóművészek vezetésével merülhet el a színházcsinálás rejtelmeiben, játékon keresztül figyelheti mások – és saját – munkáját, megoszthatja és kipróbálhatja ötleteit, új formákat tapasztalhat meg. Ez egyben az Atipia projekt záróeseménye, jelen lesznek az európai partnerek (Leeds Beckett University, Káva - Szerintem is ez a részvétel kora, Centre Artistique International Roy Hart) képviselői is, akik szakértelmükkel hozzájárulnak a munkához. Jelentkezni telefonon (0720 068 419) vagy e-mailben (shoshin.mail@gmail.com). A program ingyenes, és napi étkezést, fordítást is biztosítanak.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Feljelentették Băsescut újabb ...
RMDSZ: a nép ügyvédje közbelépését ...
A fehér sport híreiből: döntők, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ