Szervátültetési kórház épülne Kolozsváron
Vissza

Szervátültetési kórház épülne Kolozsváron

Új, szervátültetésekre (szív, máj, vese, tüdő) szakosodott kórház létrehozásának tervét ismertette tegnap négy érintett helyi kórház menedzsere és a megyei önkormányzat elnöke tegnap a Kolozs Megyei Tanács székhelyén, amely az egész országot, sőt külföldi rászorultakat is kiszolgálna. A romániai premiernek számító gyógyintézet nemcsak operációkat, hanem kutatási és szakképzési-oktatási feladatokat is ellátna.

Az erre a célra kiszemelt terület a Kőkert/Hasdeu utca 6. szám alatti Leon Daniello Tüdőkórház udvarán hever parlagon, és hosszú ideje ideiglenes fémpalánk választja el a forgalmas Felső-Szén/Victor Babeş utcától. Alin Tişe megyei önkormányzati elnök elmondta, hogy egy, a Kolozs Megyei Tanács tulajdonában álló 15 ezer négyzetméteres területre tervezik a kórházi épületet, amely 7 ezer négyzetméteren terülne el.

Az eredeti elképzelés szerint azon a helyen részben bevásárlóközpontot és részben gyógyászatot szolgáló ingatlant képzeltek el, a kétszintes földalatti parkoló már el is készült, amit most hasznosítani lehetne. A beruházást EU-s támogatásból és saját büdzséből állnák. Romániában egyedülálló kórházról van szó, háromszáz férőhellyel, ahol otthonra lelne a helyhiánnyal küszködő Urológiai és Veseátültetési Intézet. Februárban elkészül az előkészületi dokumentáció, a megvalósíthatósági tanulmány, amely egyben versenypályázatként is szolgál, utána pedig következhet a finanszírozási pályázat benyújtása. Tekintettel a befektetés méreteire az épület öt év alatt válhat működőképessé, hamarabb, mint a regionális sürgősségi kórház, amelyet – szerinte – a kormány kitartóan szabotál.

A tegnapi sajtótájékoztatón megjelent kórházvezetők nevében Vasile Mureşan, a Leon Daniello Tüdőkórház menedzsere kijelentette: Európában alig találni hasonló szervátültetési központot. Egy ilyen gyógyintézet sok orvost vonzana nemcsak az országból, hanem külföldről is, mert kiváló feltételeket teremtene a kutatómunkára és a szakmai továbbképzésre. Ráadásul Kolozsvár hírnevét is öregbítené. Mureşan szerint maga az épület megépítése sokkal könnyebben megvalósítható, mint a lakosság szemléletváltása: ugyanis nálunk a donorkereséssel van nagyobb gond. Az elképzelés szerint helikopter-leszállópálya is része lenne a komplexumnak. Az egészségügyi minisztérium nem akadékoskodik a kolozsvári beruházással kapcsolatban – mondta a menedzser.

Alin Tişe egy másik hasonló beruházásról is szólt. A sürgősségi gyermekkórház megépítése ügyében három helyszín közül kell választani, és februárban várható az erre vonatkozó döntés.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hazaszállították Ilona anyakirályné ...
Jelentkezz az 5. Kalotaszegi ...
Gyümölcsfogyasztás cukorbetegség esetén

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ