Szervátültetési kórház épülne Kolozsváron
Vissza

Szervátültetési kórház épülne Kolozsváron

Új, szervátültetésekre (szív, máj, vese, tüdő) szakosodott kórház létrehozásának tervét ismertette tegnap négy érintett helyi kórház menedzsere és a megyei önkormányzat elnöke tegnap a Kolozs Megyei Tanács székhelyén, amely az egész országot, sőt külföldi rászorultakat is kiszolgálna. A romániai premiernek számító gyógyintézet nemcsak operációkat, hanem kutatási és szakképzési-oktatási feladatokat is ellátna.

Az erre a célra kiszemelt terület a Kőkert/Hasdeu utca 6. szám alatti Leon Daniello Tüdőkórház udvarán hever parlagon, és hosszú ideje ideiglenes fémpalánk választja el a forgalmas Felső-Szén/Victor Babeş utcától. Alin Tişe megyei önkormányzati elnök elmondta, hogy egy, a Kolozs Megyei Tanács tulajdonában álló 15 ezer négyzetméteres területre tervezik a kórházi épületet, amely 7 ezer négyzetméteren terülne el.

Az eredeti elképzelés szerint azon a helyen részben bevásárlóközpontot és részben gyógyászatot szolgáló ingatlant képzeltek el, a kétszintes földalatti parkoló már el is készült, amit most hasznosítani lehetne. A beruházást EU-s támogatásból és saját büdzséből állnák. Romániában egyedülálló kórházról van szó, háromszáz férőhellyel, ahol otthonra lelne a helyhiánnyal küszködő Urológiai és Veseátültetési Intézet. Februárban elkészül az előkészületi dokumentáció, a megvalósíthatósági tanulmány, amely egyben versenypályázatként is szolgál, utána pedig következhet a finanszírozási pályázat benyújtása. Tekintettel a befektetés méreteire az épület öt év alatt válhat működőképessé, hamarabb, mint a regionális sürgősségi kórház, amelyet – szerinte – a kormány kitartóan szabotál.

A tegnapi sajtótájékoztatón megjelent kórházvezetők nevében Vasile Mureşan, a Leon Daniello Tüdőkórház menedzsere kijelentette: Európában alig találni hasonló szervátültetési központot. Egy ilyen gyógyintézet sok orvost vonzana nemcsak az országból, hanem külföldről is, mert kiváló feltételeket teremtene a kutatómunkára és a szakmai továbbképzésre. Ráadásul Kolozsvár hírnevét is öregbítené. Mureşan szerint maga az épület megépítése sokkal könnyebben megvalósítható, mint a lakosság szemléletváltása: ugyanis nálunk a donorkereséssel van nagyobb gond. Az elképzelés szerint helikopter-leszállópálya is része lenne a komplexumnak. Az egészségügyi minisztérium nem akadékoskodik a kolozsvári beruházással kapcsolatban – mondta a menedzser.

Alin Tişe egy másik hasonló beruházásról is szólt. A sürgősségi gyermekkórház megépítése ügyében három helyszín közül kell választani, és februárban várható az erre vonatkozó döntés.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Lucian Boia díjának súlya
Kolozsvári civileket toboroznak a ...
„Megragadni a fejsze nyelét, fát vágni, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A Híd-utcai kaputorony újabb részlete ...
  • RMDSZ 30 – ünnepi rendezvény ...
  • Kislányművész és gyerekkönyvek: ne ...
  • Nincs harag
  • Untold? Helyi népszavazást!