Szerdán érkezik Romániába az első adag Moderna oltás-szállítmány
Vissza

Szerdán érkezik Romániába az első adag Moderna oltás-szállítmány

Az új koronavírus elleni oltáskampány romániai irányítója, Valeriu Gheorghiţă katonaorvos közölte az Agerpres hírügynökséggel, hogy várhatóan szerdán érkezik az országba a Moderna által gyártott vakcina első szállítmánya, amely körülbelül 14 ezer adagot jelent.

„Tudomásom szerint az első negyedévben maximum 400 000 – 450 000
adag lesz. A Moderna vakcinájából nagyon kevés van” – nyilatkozta Gheorghiţă.

Azt is elmondta: hetente vagy kéthetente fognak újabb Moderna- vakcinaszállítmányok érkezni Romániába, de erre vonatkozóan még nincs pontos ütemterv.
A katonaorvos leszögezte: a Moderna által gyártott oltás ugyanolyan hatékony, mint a Pfizer és BioNteché, és ugyanazon elv a lapján működik, de mivel kevés van belőle, nem fog jutni minden oltásközpontba. Annak
eldöntése, hogy a beoltandó személy a Pfizer vagy a Moderna vakcináját kapja-e meg, az orvos feladata lesz – tette hozzá Valeriu Gheorghiţă.
A Moderna amerikai gyógyszergyár hétfőn közölte: megkezdődött a koronavírus elleni vakcinájának európai kiszállítása. A sajtóközlemény szerint a világ egyik vezető logisztikai társaságának számító Kühne + Nagel juttatja el az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség országaiba az oltóanyagot.
Dan Staner, a cég európai, közel-keleti és afrikai régióért felelős elnökhelyettese hangsúlyozta: „Fontos mérföldkőhöz érkeztünk el,  büszkék vagyunk arra a szerepre, amelyet a Moderna vakcinája betölt a járvány elleni küzdelemben Európában”.

„Az oltóanyag európai szétosztása az elmúlt tíz év egyik legnagyobb logisztikai feladata lesz, amelyet a Modernának meg kell oldania. (...) Rendkívül hálás vagyok az összes partnerünknek, a beszállítóinknak és az Európai Bizottságnak a megkapott segítségért és támogatásért” – írta. A Moderna vakcinájának forgalmazását január 6-án engedélyezte az Európai Bizottság az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása alapján.

A vállalat legalább 600 millió adag védőoltást állít elő 2021-ben, 100 millió adaggal többet, mint amennyit korábban tervezett.Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter egy tévéműsorban hétfő este kijelentette: az oltás révén hat-kilenc hónapon belül véget lehet vetni a világjárványnak.„A szabályok betartásával időt nyerhetünk, és megóvhatjuk a legsebezhetőbb emberek életét, de megszabadulni a járványtól az oltás révén fogunk” – mondta Voiculescu.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új szakmai egyesületet alapítottak a ...
KÓTA Életmű-díjat kapott Szép Gyula
Tavaly mintegy 70 százalékkal csökkent ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Erdélyi származású írók az idei ...
  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke