Szeptemberben Budapesten misézik a pápa
Vissza

Szeptemberben Budapesten misézik a pápa

Köszönetet mondott budapesti látogatása előkészítéséért Ferenc pápa a vasárnap déli Úrangyala-imádságot követő beszédében, és hivatalosan bejelentette, hogy szeptember 12-én délután az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjét koncelebrálja a magyar fővárosban. Ferenc pápa az apostoli palotáknak a Szent Péter térre néző ablakából mondott, olasz nyelvű beszédében kiemelte: szívből imádkozik mindazokért, akik látogatását szervezik. Az eredetileg tavalyra tervezett, 52. NEK-et a pandémia miatt idén szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. A zárómisét Ferenc pápa a Hősök terén mutatja be.

A pápa vasárnapi beszédét követően Matteo Bruni szentszéki szóvivő közleményt adott ki, amelyben megerősítette: Ferenc pápa a polgári hatóságok és a püspöki konferenciák meghívására szeptemberben Budapestre látogat bemutatni a NEK zárómiséjét, majd Szlovákiába utazik, ahol Bratislava (Pozsony), Presov (Eperjes), Kosice (Kassa) és Sastin (Sasvár) városokba látogat. Részletes programot a Vatikán később közöl.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti kiemelte, nagy jelentősége van annak, hogy Ferenc pápa személyesen vesz részt a zárómisén, hiszen az Eucharisztikus Kongresszusokon általában pápai legátus képviseli az egyházfőt. Utoljára 21 évvel ezelőtt II. János Pál pápa vett részt a világeseményen, amelyet akkor Rómában rendeztek meg.  Magyarországon 25 éve, 1996-ban volt legutóbb pápalátogatás, II. János Pál pápa akkor Pannonhalmára és Győrbe látogatott el. Ferenc pápa 2019-ben a csíksomlyói búcsún mutatott be misét.

Vasárnap délután Ferenc pápát sebészi beavatkozásnak vetették alá. A néhány soros közlemény szerint a 84 éves egyházfőnek vastagbél-divertikulózis, más nevén bélfali sérv miatt van szüksége az operációra. A műtét pontos időpontját nem közölték, Ferenc pápa állapotáról a szentszéki sajtóközpont ad majd további információkat. Korábban felfüggesztették a pápa szerdai audienciáit egész július hónapra.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két hét múlva kezdődik a 21. ...
TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás