Szentpétervári Színházi Olimpián vesz részt a Rosmersholm
Vissza

Szentpétervári Színházi Olimpián vesz részt a Rosmersholm

Először turnézik a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata Oroszországban, ahová az Andriy Zholdak által rendezett Rosmersholm című előadással kapott meghívást a Színházi Olimpiára, olvasható az intézmény közleményében. A Rosmersholm két alkalommal, szeptember 13-án és 14-én látható a szentpétervári Alexandrinsky Színház új színpadán.

A Színházi Olimpiát 1993-ban alapították Görögországban, Theodoros Terzopoulos rendező kezdeményezésére. Az elmúlt két évtizedben Delphoi (Görögország), Shizuoka (Japán), Moszkva (Oroszország), Isztambul (Törökország), Szöul (Dél-Korea), Peking (Kína), Wroclaw (Lengyelország), Új Delhi (India) látta vendégül a nemzetközi vándorfesztivált.

„Az idei kiadásra Szentpéterváron, Oroszországban kerül sor. A 2019-es Színházi Olimpia nemzetközi fesztiválbizottságát többek között olyan neves színházi szakemberek alkotják, mint Tadashi Suzuki rendező, Valery Fokin rendező, Wole Soyinka drámaíró, Robert Wilson rendező, Ratan Thiyam drámaíró, Tony Harrison költő, Georges Lavaduant színész-drámaíró, Giorgio Barbiero Corsetti rendező. A nagyszabású fesztivál célja egy nemzetközi színházi világtalálkozó létrehozása és a világ minden tájáról érkező színházi alkotók közötti párbeszéd kialakítása”, írják a közleményben.

A június 15-én elkezdődött, több hónapon átívelő rendezvényen 15 ország több mint 30 színházi előadása látható. A szentpétervári közönség egyebek mellett láthatja a párizsi Theatre Buffes de Nord, a Berliner Ensemble, a milánói Piccolo Teatro, a togai SCOT Theatre Company, a berlini Schaubühne produkcióit, olyan rendezők előadásait, mint Theodoros Terzopoulos, Tadashi Suzuki, Heiner Goebbels, Robert Wilson, Andrei  Șerban, Andriy Zholdak, Krystian Lupa és Jan Klata.

A kolozsvári színház Rosmersholm előadásának 2017. március 24-én volt a bemutatója, azóta több fesztiválon is vendégszerepelt.

(Borítókép: Imre Éva és Bodolai Balázs a Rosmersholmban. Fotó: Daniel Zholdak)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Indulhat a háztartási gépek ...
Bölcs diákok: középpontban a Föld ...
Erdélyi magyar kutatók saját ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Pozitív emberek pozitív teszttel, ...
  • Országos jelentőségű lelet ...
  • Frankenstein-horror
  • Elhunyt Angi István zeneesztéta
  • Hosszú járvány lesz: 3 év kell a ...