Szent István-napi néptánctalálkozó Zsobokon
Vissza

Szent István-napi néptánctalálkozó Zsobokon

Zsobok kis közössége idén is szeretettel készülődött a Szent István-napi néptáncosok fogadására, akik augusztus 16-án , pénteken délután érkeztek a településre. A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület huszonegyedik alkalommal szervezte meg a Szenti István-napi nemzetközi kisebbségi néptánctalálkozót, amely a magyar keresztény államalapításra és államalapító szent királyunkra kíván emlékezni. A fesztivál keretében – amelyet ismét Kolozs, Szilágy és Fehér megyében tartottak – látogattak el népviseleti felvonulással és ünnepi rendezvénnyel Zsobokra is.

GÁL JANKÓ ERZSÉBET

Már délelőtt nagy volt a sürgés-forgás a művelődési házban, a néptáncosok, a falubeli résztvevők számára készült bográcsgulyás előkészítése érdekében. Mindeközben a helyi malomban és pékségben is sült a finom kalács meg a kenyér a fogadtatásra.

Szokáshoz híven, néhányan a helybéliek közül a faluvégre kivonulva, terített asztallal vártuk a vendégeket, akik megérkezve bizony nagy örömmel vették körül és kóstolgatták az előkészített finomságokat. Idén négy településről érkeztek néptáncosok és zenekarok: Zsobokra látogatott a horvátországi Talicska Együttes, a pécsi  Anatali Makedón Együttes,  a szerbiai  Mendicus Tambura Zenekar valamint a felvidéki Dióhély Citerazenekar. A négy csapat közel 75 tagja mintegy másfél órán keresztül vonult végig a falun, énekszóval és zeneszóval, a kispadokon ülő falubeliek csodálkozására. Idén a bemutatkozás érdekessége a Talicska Együttes látványossága volt, ők egy igazi, régimódi talicskában tolták a menyecskét a felvonuló csapat elején.

Estére megtelt a művelődési ház, Gál Máté István helyi képviselő ünnepi köszöntője után ámulattal követhettük az érdekesebbnél érdekesebb fellépéseket, hiszen volt mezőföldi és szatmári tánc, körtánc, galiciai esküvő,  hallhattunk bogyiszlói, dunántúli, erdélyi dallamokat illetve csallóközi népzenét. A fellépéseket vendégszeretet követette, a vendégek és a falubeliek közösen  fogyasztották el a helyi mesterszakácsok által elkészített finom bográcsgulyást.Élményekben gazdag, tartalmas estét tudhattunk magunkénak.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Online filmekkel ünnepel a Művész mozi
Házhoz jön a Filmtettfeszt
Vasárnap lesz a Pilátus című film ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ