Szemétgyűjtés az egeresi Bocskai-kastélynál
Vissza

Szemétgyűjtés az egeresi Bocskai-kastélynál

Szemétgyűjtést szerveztek szombaton Egeres faluban, a helyi önkéntesek több zsáknyi hulladékot szedtek össze a Bocskai-kastély körül. A takarítási akcióra a felhívást az Ecologizare Comuna Aghiresu (Egeres Község Tisztaságáért) nevű Facebook-oldalon tette közzé a kezdeményező, Nagy Zsuzsa, akinek nem ez az első ilyen indítványa. Szervezett korábban már takarítást a temetőben, a közeli erdőben, az összegyűjtött PET-palackokat egy hargitai, a műanyag újrahasznosítására szakosodott cégnél értékesítette, az ebből származó bevételt pedig egy beteg kisgyerek kezelésére ajánlotta fel. Nincs mögötte semmilyen egyesület, párt - egyszerűen arról van szó, hogy nem hajlandó tétlenül nézni a környéken halmozódó szemetet.

A szemétdombnak használt egykori fejedelmi kastély körüli tarthatatlan helyzetről a román és magyar sajtó egyaránt beszámolt, így lapunk is. Az említett Facebook-oldalon március 15-én már közzétettek egy bejegyzést az áldatlan állapotokról, ezzel is igyekezve a helyi lakosok és nem utolsó sorban az önkormányzat felelősségérzetét felébreszteni. Hogy milyen sikerrel, arról a szombati csoportkép tanúskodik, ahol egy tucatnyi helyi önkéntesen kívül egyetlen pártnak, vagy a polgármesteri hivatalnak a képviselője sem tette tiszteletét. Az egyetlen „hivatalosság” ezúttal is Nagy Alpár-Csaba helyi református lelkész volt.

Nagy Zsuzsa a Szabadságnak elmondta: a szemétnek a nagyját tudták csak összeszedni, az építkezési hulladékok összegyűjtése nem áll módjukban.  Jól jött volna a polgármesteri hivatal segítsége, de annak ellenére, hogy az önkormányzat tudott az akcióról, fülük botját sem mozgatták. Az önkéntesek maguk hozták a műanyagzsákokat is, amit tudtak, begyűjtöttek. A temető-, illetve erdőtakarítás után a hulladékszállítással foglalkozó cég szó nélkül elvitte a szeméttel teli zsákokat, miután erre felkérték őket a szervezők, remélik, így lesz most is.

Úgy tűnik, ami működik Kisbácsban és Mérában, ahol a község RMDSZ-tanácsosai kezdeményezték a közmunkát szponzorok által biztosítva a takarításhoz szükséges eszközöket, Egeresen a vár és környéke nem ér annyit a helyi vezetőknek, hogy legalább valamiféle jelképes segítséget nyújtsanak azok számára, akik felvállalják helyettük a munkát. Kiderült, a tavalyi helyhatósági kampányban felbukkant ugyan néhány párt helyi képviselője a takarítási akciókon, megemeltek egy-két műanyagpalackot, de csak a fotózás kedvéért, aztán eltűntek. A jelenlegi polgármester, a liberális Sorin Gelu Lehene részéről csak ígéretek hangzottak eddig el.

Both György RMDSZ-es alpolgármesternek a szombati akció iránt tanúsított érdektelensége visszaigazolja, hogy a műemlék mostoha sorsának bemutatására törekvő cikkünkben tett utalás, miszerint a magyar tisztségviselőt különösebben nem érdekli a Bocskai-kastély, nem számít túlzásnak. Gondolom, senki sem arra számít, hogy gumikesztyűben sáros palackokat kapirgáljon ki az undorító szemétdombról, nem kimondottan ezért választunk önkormányzati tisztségviselőket. Az viszont igenis elvárható, hogy ilyen alkalmakkor intézkedjen a hulladék eltakarításhoz szükséges feltételek biztosításában. Ha már évek óta szemet huny afelett, hogy a vár szomszédságában lakók zavartalanul oda hordják szemetüket.    


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ