Széles körű felháborodást váltott ki az újabb főtéri tűzijáték (VIDEÓVAL)
László Attila: írásban és szóban is kértük, ne szervezzenek ilyesmit
László Attila: írásban és szóban is kértük, ne szervezzenek ilyesmit
Vissza

Széles körű felháborodást váltott ki az újabb főtéri tűzijáték (VIDEÓVAL)

Bár az elmúlt években Emil Boc Kolozsvár polgármestere azt nyilatkozta, a lakossági panaszáradatra való tekintettel az ünnepek alkalmával a tűzijátékot a nyugat-európai országokban már népszerű drón fényjátékra cseréli, eddig csupán a román nemzeti ünnep alkalmával ötvözte a két szemkápráztató mutatványt. Január 24-én ismét tűzijátékot szerveztek a Főtéren, a pirotechnikai eszközöket a Mátyás-szoborcsoport és a Szent Mihály-templom közötti részről, illetve az istenháza északi oldalán található parkolóból lőtték ki. Több olvasónk jelezte, és fotóriporterünk is tapasztalta: a templomkertben, de még a Brassai Sámuel Elméleti Líceum közelében is maradványokat találtak. Kétségtelen: a környezetszennyezés mellett a tűzijáték az épületeket és a nézők testi épségét is veszélyeztetik. Összeállításunkban László Attila római katolikus főesperes-plébános és Oláh Emese alpolgármester nyilatkozik.

*** VIDEÓ – Mennyire károsítja a tűzijáték a nemrég restaurált Szent Mihály templomot? ***

A román fejedelemségek egyesülése alkalmából szervezett nagyszabású főtéri rendezvény-sorozat részeként kedden, késő este a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal újabb tűzijátékot szervezett. December elsején, azaz a román nemzeti ünnep, illetve szilveszter alkalmából a tömegek számára szervezett szemkápráztató show után másfél hónap alatt ez immár a harmadik robbantgatás a belvárosban. Történt ez annak ellenére, hogy az utóbbi években Emil Boc több ízben azt nyilatkozta a sajtó képviselőinek: a fény-, levegő- és zajszennyezésre vonatkozó környezetvédelmi károk, az állatbarátok erélyes és sorozatos tiltakozása miatt fokozatosan lézershow-val és a drónok fényjátékával helyettesítik a különböző ünnepek során szervezett tűzijátékokat.

Az idei ünnepséget a Kolozs­vári Polgármesteri Hivatal szervezte, helyi sajtóértesülések szerint a rendezvény összköltsége 220 ezer lej volt.

Mennyire károsítják a Szent Mihály-templomot?

Amint a Szabadság-hírportál számára kedd este készített videófelvételen is jól látható, a tűzijátékot veszélyesen közel szervezték a több millió euróból nemrég restaurált Szent Mihály-plébániatemplomhoz és a Mátyás-szoborcsoporthoz: a robbanások okozta léghullám károsíthatja a tetőszerkezetet, betörheti az ablakokat, a földre hulló darabok pedig megrongálhatják a cserepeket, és amennyiben égve vagy füstölögve beesnek a padláshelyiségbe, meggyújthatják a fából készült tartószerkezeteket.

Az ügyben megkerestük László Attila főesperes-plébánost, aki felháborodásának adott hangot. – Írásban és szóban is kértük, hogy ne szervezzenek tűzijátékot olyan közel a Szent Mihály-plébániatemplomhoz. Reméljük, hogy egyszer kérésünk meghallgatásra talál. Addig szívszorongva aggódunk, lelkünket féltés és keserűség tölti el látva, ahogy a zsarátnokok folyamatosan hullnak a templom tetőszerkezetére. A hatalmas erejű zaj okozta esetleges károkról nincs szakvéleményünk, felmérésünk. Sajnos jelenleg nincs választásunk – írta szomorúságának adva hangot a főesperes.

László Attila hozzátette: a polgármesteri hivatal csupán szóban válaszolt a főgondnoknak. A városháza illetékesei azt mondták neki, minden engedéllyel rendelkeznek, betartják a törvényes előírások szerinti távolságot a templomtól.

Oláh Emese: az esetleges károkat a városháza fizeti

Kolozsvár alpolgármestere tud László Attila főesperes-plébános tiltakozó átiratáról. – Az egyházi méltóság a polgármesterrel is találkozott ez ügyben. Emil Boc azt ígérte, hogy hosszú távon az elképzelés az, hogy a tűzijátékot fényfestés, drónos fényjáték váltja fel – írta Oláh Emese.

Arra is rákérdeztünk, ki fedezi a Szent Mihály-templomon vagy a Mátyás-szoborcsoporton keletkezett károkat. – Nem hiszem, hogy ez kérdés: egyértelműen a kolozsvári városháza – írta az RMDSZ-es alpolgármester. Hozzátette: a lényeg, hogy mindenképpen meg kellene előzni az ilyen eseteket.

A Kolozs Megyei Katasztrófa­elhárítási Felügyelőséget (ISU) is megkerestük, arra voltunk kíváncsiak, törvényes-e a plébániatemplomhoz és a szoborcsoporthoz ilyen közel tűzijátékot szervezni. Andrei Biriş, a Kolozs megyei ISU szóvivője azt válaszolta: az 1995-ben elfogadott 126-os számú törvény értelmében végzett távolságmérés a jogszabályban meghatározott értékeken belül helyezkedett el. – Az ügyben sajátos jellegű dokumentáció készült, és valamennyi alkalommal engedélyeztük a tűzijátékok megtartását a Főtéren – szögezte le az ISU szóvivője.

Mit mond a lakosság?

A Szabadság-hírportálra (www.szabadsag.ro) kedd este feltöltött videóhoz tucatnyi kommentár érkezett.

Nemes Melinda Mária petíció elindítását vetette fel annak érdekében, hogy Kolozsváron vagy legalább a Főtér környékén betiltsák a tűzijátékokat. Demeter Tibor az RMDSZ, az érdekvédelmi szervezet városi tanácsosainak tiltakozó fellépését hiányolja, míg Adorján János László azt írta: „Panem et circenses. Hadd, ne említsem név szerint a Kolozsvár váro­sát vezető személyt/személyeket, akik saját politikai hírnevük növelése érdekében nem riadnak vissza a legprimitívebb, legkártékonyabb populista rendezvényektől. Siralmas.”

Bán Attila a Sora üzletház előtt fényképezett tűzijáték-maradvánnyal illusztrálta kommentárját: „…és az emberek testi épségét veszélyezteti vagy akár élettartamát is nagymértékben rövidítheti… Arra a nyilvános abszurdumra gondolok, hogy aki kiment megnézni a tűzi »játékot«, nem biztos, hogy megússza épen. Láttam, ahogy potyognak le a tetőkről a még izzó darabok, s elszörnyedtem. Tudtommal éppen senkit sem talált el, de kis híján...” – írja a férfi, lapunk egykori munkatársa.Ugyanakkor Sándor Boglárka Ágnes, a Szabadság volt szerkesztője kijelentette: a robbantások az állatokra is nagyon negatív hatást gyakorolnak. - Szerintem a tűzijáték már minden szinten gáz. Korszerűtlen, primitív - írta a nő.

László Ilonka azt javasolta, hogy a tűzijátékot a román nemzeti színház és az Avram Iancu-szobor között kellene megtartani.

Környezetre, a háziállatokra és a vadvilágra is káros

A tűzijáték hosszú ideje a környezet- és állatvédők célkeresztjében áll. A greendex.hu szerint azontúl, hogy a pirotechnikai eszközök igencsak balesetveszélyesek, komoly veszélyt jelentenek azokra is, akik a legkevésbé tudnak védekezni ellenük: a gyerekekre, a háziállatokra és a vadvilágra. Évről évre számtalan baleset történik nem rendeltetésszerű használata miatt, pedig a szilveszteri időszakban gyakran felhívják a figyelmet a benne rejlő veszélyekre.

A környezetvédő portál szerint német kutatás kimutatta: újév napján éri el a legnagyobb koncentrációt a levegőben szálló finom por, a tűzijáték-rakéták nagyjából az éves közúti közlekedésből származó terhelés egyötödét eresztik a levegőbe. A tűzijátékok színét legtöbbször olyan, egészségre ártalmas nehézfémek adják, mint a kadmium, az ólom, a króm vagy a bárium, amelyek a levegő mellett a talajt és a vizet is szennyezik. A rakéták égésekor többek között perklorátok, rákkeltő dioxinok és furánok keletkeznek, amelyeknek sokrétű káros hatásuk van, beleértve akár a magzatkárosodást és a pajzsmirigyproblémákat is.

A hagyományos megoldások azonban továbbra is velünk vannak. A tűzijátékok fel nem robbant darabjai a környezetbe kerülve mérgező alkotóelemeikkel még hosszú ideig szennyezik a vadon élővilágát és a vizeket, ezzel pedig minket, embereket is.

A tűzijáték az ember legjobb barátjának az egyik legnagyobb ellensége. Aki kutyát tart, tudja, milyen traumát jelentenek ünnepségekhez kapcsolódó robbantások. A hirtelen zajoktól és az erős fényektől megrémülő állatok kétségbeesetten keresik a menekülés lehetőségét. Előfordul, hogy félelmükben elszöknek otthonról. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy ha a kutyánk pánikba esik, semmiképp sem szabad simogatással nyugtatgatni, mert ezzel csak megerősítjük a rettegését. A legjobb, amit tehetünk, hogy miután a lehető legtöbb zajt kizártuk, próbáljuk a kutyánkat kizökkenteni, például rávenni egy kis játékra. Az is fontos, hogy nyugodtságunkkal mutassuk neki, hogy mi nem rémültünk meg, így neki sincs mitől tartania.

A robbantgatás nagy veszélyt jelent a madarakra is. Nemcsak éjjeli pihenésükben zavarja őket, hanem az ijesztő hangok hatására elhagyhatják biztonságos éjjeli pihenőhelyüket, és – mivel a sötétben nehezen tájékozódnak – eltévedhetnek, megfagyhatnak, és könnyebb prédát jelenthetnek a ragadozók számára is.

A szakemberek figyelmeztetnek: a tűzijátékok tele vannak az élőlények egészségére veszélyes és mérgező kémiai vegyületekkel, az égés során pedig szén-dioxid keletkezik, ami a globális felmelegedés legfőbb okozója. A tűzijáték során szén-monoxid is kerül a levegőbe, amit ha valaki hosszú ideig vagy nagy koncentrációban lélegez be, életveszélyes állapotba kerülhet.

A környezetvédő portál szerint az állatok evolúciós történetének mélyén gyökerezik a hangos zajoktól való félelem, hiszen ezekhez általában veszélyes helyzetek tartoznak: aki ilyenkor elmenekül, az túlél, vagy növeli a túlélés esélyét. A természet hangjaival szemben a tűzijáték elől nem lehet elmenekülni. Korábban viszonylag keveset lehetett tudni arról, hogy miként hat a tűzijáték a vadon élő állatokra. Az elmúlt években azonban egyre több tanulmány jelent meg, amelyek feltárták: a vadon élő állatok számára borzalmas stresszt okoz a durrogtatás.

Alternatívák tűzijátékra

Amint azt korábban említettük, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal vezetője felvetette: a környezet- és állatvédelmi szempontokra való tekintettel az ünnepek során „kivezetik” a pirotechnikai eszközöket, ezek helyett több száz drón segítségével mutatnak be lélegzetelállító mutatványokat az éjszakai égbolton. Ez december elsején megtörtént ugyan, szilveszterkor és február 24-en viszont teljes mértékben mellőzték ezt az alternatívát, amely egyébként messze nem eredményez olyan mértékű károsanyag-kibocsátást, mint a tűzijáték.

Másik megoldás az épületeken látható úgynevezett fényfestés, amely ma már a világ számos országában elterjedt, s mindössze elektromos energiát használ fel a megfelelő reflektorok működtetése közben. Bár ezek előállításának is van ökológiai lábnyoma, ez közel sem akkora, mint néhány perc tűzijátéké, ellenben többször is felhasználható.

További lehetőség a lézershow, amely szintén szemkápráztató hatású.

Érdekesség, hogy a keddi kolozsvári tűzijáték zaját a környező településeken, sőt Magyarvistán is hallották.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iktatta jelöltségét Kelemen Hunor egy újabb szövetségi elnöki mandátumért
Új légitársasággal Kolozsvárról Budapestre (is)
Több mint húsz hektáron égett le egy természetvédelmi terület a Torockói-hegységben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ