Szelektív hulladékgyűjtés: a megvalósulatlan álom
Megoldást jelentene a megyei integrált hulladékgyűjtő központ
Megoldást jelentene a megyei integrált hulladékgyűjtő központ
Vissza

Szelektív hulladékgyűjtés: a megvalósulatlan álom

Bár a szelektív hulladékgyűjtést tavaly július 1-jétől be kellett volna vezetni, több forrásból is arról értesültünk, hogy Kolozsváron a köztisztasági tevékenység korántsem zajlik még zökkenőmentesen. Sőt, alig változott valamit az elmúlt évben. Több olyan tömbház is akad – még csak nem is a város szélén –, ahol még a szelektív hulladékgyűjtéshez nélkülözhetetlen négyféle kukát sem helyezték ki, noha az erre kialakított részen pont négy kuka „árválkodik”. Megkeresésünkre Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester annyit mondott: ez év elejétől a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal 120-szor büntette meg a két köztisztaságért felelős céget, amely köteles Kolozsváron szelektíven gyűjteni a hulladékot, a bírságok összege elérte a 100 ezer lejt, ám még a tetemes pénzbírságnak sem volt semmilyen foganatja. A környezetvédelem iránt fogékony lakosok számára pedig valóságos rémálom a megvalósulatlan szelektív hulladékgyűjtés.

– Évek óta gyűjtöm szelektíven a hulladékot még akkor is, ha tömbházlakásban ez kissé nehézkes. Ha összegyűl egy-egy zacskónyi műanyag vagy papír, azzal átsétálok az utca túloldalán elhelyezett harang alakú tartályokhoz, és a megfelelő színűbe öntöm az általam szelektíven gyűjtött hulladékot – nyilatkozta egy Donát úti lakos, aki elmondása szerint nagyon örült annak, hogy 2019 júliusától már mindenkinek kötelező a szelektív hulladékgyűjtés. – A Donát úti tömbházhoz még tavaly októberre sem érkeztek meg a különböző színű kukák. Ezért a tömbházelnök írásban kért magyarázatot a szemétszállító cégtől, amit azóta sem kaptunk meg. Május elején újabb átiratot iktattunk a cégnél, sőt a tömbházat adminisztráló cég e-ma­­il­­­ben is átküldte panaszunkat a vállalat egyik illetékeséhez, ám azóta sincs válasz egyik beadványunkra sem – panaszolta. Hozzátette: tömbházának lakói is szeretnék szelektíven gyűjteni a szemetet, ám úgy néz ki: erre még nagyon sokat kell várniuk.

Fellegvár 

A Fellegváron nagyrészt lakóházak vannak, ahonnan a szelektíven kiválogatott hulladékot a város más részeihez hasonló módon szállítják el a szemeteskocsival. Ellenben a meteorológiai állomás körüli tömbházak esetében (a Gruia negyedben) már változó a helyzet, hiszen itt a szemétszállító vállalat gyűjtőpontonként köteles elhelyezni a szükséges négy konténert/kukát: vegyes háztartási szemétnek, papíralapú hulladéknak, üvegnek, valamint fémnek és műanyagnak. Míg ezelőtt egy évvel jó darabig még megfigyelhető volt a vállalat emberei részéről az igyekezet, hogy szemétszállításkor mindegyik konténerből hagyjanak üreset, mára a rendszer teljesen felborult és tetszőleges. Van ugyan négy konténer a gyűjtőhelyen, de egyre ritkább rajtuk a felirat, vagy csak két-három féle hulladéknak hagynak tárolót, sőt a négyből egyet felborítanak, hogy ne is lehessen megtölteni. Így aztán találomra dobigálja mindenki az otthon figyelmesen szétválogatott szemeteszsákokat a konténerekbe… Jobb híján az üvegeket néha felsorakoztatják a földön, vagy a kartonokat, papírkötegeket helyezik egy sarokba, megpróbálva kierőltetni, hogy igenis szelektíven szállítsák majd el. Kezdetben beletelt kis időbe, míg a lakók is jobban odafigyeltek, hogy a megfelelő kukába kerüljön a szemét, majd mire úgy tűnt, hozzászoktak a felelősségteljesebb hulladékgyűjtéshez, a vállalat unt rá az egészre. 

Andrei Mureşanu negyed

Az egykori Tisztviselő, ma Andrei Mureşanu negyedben – legalábbis a magánházaknál – a szelektív hulladékgyűjtés viszonylag jól zajlik. Eleinte az okozott gondot, hogy az emberek nem jegyezték meg, melyik héten melyik fajta szemetet kell kitenni, újabban azonban a szemétszállító vállalat félévenként bedob a postaládába egy „naptárat”, rajta színessel – kék, zöld, sárga – jelölve, melyik héten milyen színű zsákot viszik el. Ilyenformán már lehet követni a rendszert, bár még akadnak „kakukktojás” színű zsákok szerda reggelenként. Olykor pedig még délben vagy este is, hiszen nem mindig érkezik az autó ugyanabban az időben: van, amikor reggel, van, amikor délután, de néha csak másnap vitték el a szelektíven gyűjtött hulladékkal teli zsákokat. Murphy törvénye szerint, ha az ember elalszik és 9-kor teszi ki a szemetet, akkor már voltak reggel 8-kor; ha viszont biztos akar lenni a dolgában és már előző este kipakol a kapu elé, akkor csak késő délután jönnek. Ezt leszámítva, az elmúlt egy év két „legkínosabb” helyzete az volt, amikor elvitték a kék zacskót a papírhulladékkal, de nem kék, hanem sárga zacskót hagytak hátra helyette. Mibe gyűjtsd és tedd ki akkor a következő két hétben az újabb adag papírt? Szerencsére, olykor a zsákok összeragadnak, és így nem egy, hanem két zsákot dobnak be az udvarra, az elvitt helyébe. Ha összeszedjük, mielőtt a kutya széttépi, egyik lehet tartalék. Így, mondhatni, egy rendes családnak manapság otthon már nemcsak egy (vagy több) zacskó zacskója van, hanem már szemeteszsákgyűjtő zacskója is. A ruhakötélen pedig olykor a ruha mellett szemeteszsákot is szárít, mert ha esik az eső, vizesen nem lehet összehajtogatni és eltenni.

Györgyfalvi negyed

Ha valaki a Járabánya sétányon/Aleea Băişoara, a buszvégállomás és a parkolóház közelében szelektív hulladékgyűjtésre adná a fejét, a kihelyezett konténerek biztosan nem könnyítenék meg a dolgát. Pontosabban nem is magukkal a hulladéktárolókkal van probléma, hiszen becsületesen ellátták őket megkülönböztető feliratokkal, időnként ki is ürítik őket, ráadásul az is előfordul, hogy nem ugyanabba az autóba. Nagyobb gondot jelent, hogy a tárolók elosztását már indulásból a lakók sem tartják tiszteletben, így a műanyag palack gyakran csak véletlenül kerül a helyére, a konyha szemeteséből kiemelt, vegyes hulladékot tartalmazó zsáknak a tulajdonosa pedig találomra választ konténert. Ez ellehetetleníti azok próbálkozásait, akik belekezdtek a hulladék külön gyűjtésének korántsem könnyű folyamatába. Nem sok értelme van ugyanis annak, ha az otthon különválasztott papírokat az állítólag szelektív konténerbe élelmiszer-maradékok és palackok mellé kell bedobnunk. Mivel nem kötelező, így nem feltétlenül baj az, ha valaki nem szánja rá magát a szelektív hulladékgyűjtésre, annyi azonban mindenkitől elvárható, hogy legalább másokat ne hátráltasson a környezettudatosabb életmód felé vezető úton.

A lakók sem tartják tiszteletben a tárolók elosztását / fotó: Csiki Zsuzsanna

Belváros

Az egyik huszonhét lakásos belvárosi tömbház mellől nagyjából néhány hete szelektív hulladékgyűjtéssel viszik el a szemetet. Külön kuka van a műanyagnak és fémnek, a papírnak és kartonnak, az üvegnek, és külön a lebomló háztartási hulladéknak. Utóbbit a gyűjtővállalat minden este dicséretes fegyelemmel kiüríti és elszállítja, a többit viszont csak hetente egyszer. Addigra azonban úgy felgyűl az elhordanivaló, hogy legtöbbször már csak a földön marad számára hely. Konklúzió: a kukák térfogata túlságosan kicsi, legalább akkorákra lenne szükség, mint a régiek voltak. Magától értetődő lenne a megoldás: megkétszerezni a különben tetszetős külsejű kukák számát.

Megkeresésünkre Oláh Emese alpolgármester a szelektív hulladékgyűjtés akadozására vonatkozóan közölte: év elejétől a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal összesen 120-szor büntette meg a két kolozsvári hulladékszállító és -gyűjtő céget, mivel azok nem tartották be a szelektív szemétgyűjtésre vonatkozó szabályokat. A bírságok összértéke megközelíti a 100 ezer lejt. – A pénzbírság kirovásán kívül a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalnak nincs semmilyen lehetősége arra, hogy rábírja a szemétszállító cégeket a környezetbarát hulladékgyűjtésre. Az sem megoldás, ha felbontjuk ezekkel a cégekkel a szerződést, mert akkor a város szemétszállítás nélkül marad, az pedig még rosszabb helyzet. Úgy látszik, a két köztisztasági vállalatnak, amelyek már a szerződéshosszabbítás időszakában vannak, nem érdekük befektetni a szelektív hulladékgyűjtés megvalósításába. Ezért csak reménykedhetünk, hogy a megyei tanács által megvalósított integrált szemétgyűjtő telep működésbe hozatala után változik a helyzet – nyilatkozta lapunknak Oláh Emese.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Puskás, a musical – előbemutató ...
A parlementbe hívták Ludovic Orban ...
Tenisztorna a cseh fővárosban

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ