Szegényes tárgyak – végzős hallgatók kiállítása a Tranzit Házban
Vissza

Szegényes tárgyak – végzős hallgatók kiállítása a Tranzit Házban

A 21. század általános lakhatási körülményeit és problémáit, valamint a társadalmat érintő elidegenedést, a szürke és monoton tömbháznegyedek személytelenségét, a hajléktalanság nyomorúságát is körüljárja a Tranzit Házban három napig látható Poor Objects, azaz Szegényes tárgyak című kiállítás. A tárlat anyagát a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem grafika szakát idén befejező hallgatóinak munkái alkotják, amelyek különböző szemszögből közelítettek a lakhatás problémáihoz.

A mai társadalmat meghatározó tulajdonságok, mint az elidegenedés, a magány és depresszió, az apátia, valamint az apró mindennapi használati tárgyak értékekkel, emlékekkel való felruházása köszön vissza Öllerer Áron-Viktor, Ureczki Lázár Melinda, Rudolf Ráhel Mónika, Ioana Geru, Roxana Morar Tranzit-házban kiállított munkáin. Mind az öt alkotó idén fejezte be a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem grafika szakát, a Szamos-menti kiállítótérben hétfő este megnyílt tárlaton bemutatott alkotásaik a diplomamunkájuk volt. A tárlaton látni grafikákat, de különböző technikával készült filmeket, fotókat is.

A kiállított műveket már láthatta a közönség a Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem végzős hallgatóinak nagykiállításán a Művészeti Múzeumban, közölte a megnyitón Miklósi Dénes, az egyetem oktatója. Mint mondta, a Bánffy-palota nem bizonyult a legmegfelelőbb helyszínnek a most látható munkáknak, azok nem tudtak ott érvényesülni, ugyanakkor elvesztek a többtíz alkotás között, ezért is döntöttek úgy, hogy egy kisebb válogatásban mutatják meg ezeket a nagyérdeműnek. A Tranzit Házat az elmúlt három hétben renoválták, ekkor született meg spontán ennek a tárlatnak az ötlete, tette hozzá.

– Mind az öt itt látható munka egy-egy hallgató vizsgadolgozata, úgy válogattuk össze ezeket, hogy kötődjenek a lakhatás problematikájához. A lakhatás globális probléma, amely ugyanakkor alapvető emberi jog. Ezt a kettősséget járják körül a munkák – fogalmazott az egyetemi oktató.

A kiállítás augusztus 8-ig látogatható a Tranzit Házban (Malom/Gheorghe Barițiu utca 16 szám).

(Borítókép: A szerző felvétele)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Amerikai elhárítás: Peking és Teherán ...
Bejrúti robbanás - Donald Trump részt ...
1350 új koronavírusos megbetegedést ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ