Szatmár megyeiek vették át a Máramaros megyei magyarság parlamenti képviseletét
Vissza

Szatmár megyeiek vették át a Máramaros megyei magyarság parlamenti képviseletét

Turos Lóránd Szatmár megyei szenátor és Nagy Szabolcs Szatmár megyei képviselő vette át a Máramaros megyei magyarság parlamenti képviseletét azt követően, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kizárta soraiból és parlamenti frakciójából Apjok Norbert Máramaros megyei képviselőt.

Fotó: nagybanya.ro

A képviselet átruházását péntek délután jelentették be az RMDSZ érintett politikusai egy nagybányai sajtótájékoztatón. Az eseményen Zahoranszki István is jelen volt, aki kormányfőtitkár-helyettesként vállalta a Máramaros megyei magyar ügyek képviseletét.  

Székely István, az RMDSZ Nagybánya központú területi szervezetének a megbízott elnöke elmondta: a közeljövőben állóurnás tisztújítást tartanak az RMDSZ Máramaros megyei helyi szervezeteiben, amelyeken nemcsak az RMDSZ-tagok, hanem a magyar közösség összes tagja leadhatja szavazatát.

Horváth Anna, a történelmi Máramaros területi RMDSZ-szervezetnek a megbízott elnöke az MTI kérdésére elmondta: az RMDSZ jelenleg nem tervez jogi lépéseket Apjok Norbert képviselő ellen, aki korábban maga is elismerte, hogy hamisított diplomát csatolt az RMDSZ képviselőjelölti dossziéjához, hogy megfeleljen a szövetség által támasztott feltételeknek.

Az RMDSZ-ből kizárt Apjok Norbert irodavezetőjének a kérdésére, hogy az RMDSZ kész-e együttműködni a függetlenként is a máramarosi magyarságot képviselő Apjok Norberttel, Horváth Anna kijelentette: a csapatmunkának két része van a csapat és a munka. Miután Apjok Norbert már nem tagja a csapatnak, nem képzelhető el vele együttműködés.

Apjok Norbertet február elsején zárták ki az RMDSZ-ből, miután a képviselő a tavaly decemberi parlamenti választásokon úgy szerzett újabb mandátumot, hogy nem teljesítette az RMDSZ által megszabott jelölési feltételeket. A második képviselői mandátumát töltő politikus hamis oklevéllel próbálta igazolni nem létező felsőfokú végzettségét.

A politikus négy nappal a decemberi parlamenti választások előtt nyilatkozatot juttatott el az RMDSZ elnökségéhez, amelyben vállalta, hogy – ha megválasztják – lemond a képviselői mandátumáról. Miután azonban az RMDSZ Máramaros megyében is képviselethez jutott, az RMDSZ megyei jelöltlistáját vezető Apjok Norbert letette a hivatali esküt, képviselői megbízatása visszaadását pedig arra hivatkozva utasította el, hogy „nem kapott választ” a lemondását kilátásba helyező nyilatkozatra az RMDSZ elnökségétől.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Gheorghiţă: jövő héttől mozgó ...
Fogadj örökbe egy új kolozsvári ...
Különleges adatbázist hoztak létre ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ