Szászfenes: országos premier a szelektív hulladékgyűjtésben
Vissza

Szászfenes: országos premier a szelektív hulladékgyűjtésben

Egyre nagyobb hangsúlyt fektet Szászfenes község a szelektív hulladékgyűjtésre: miután magáncégekkel közösen már létrehoztak két olyan szelektív hulladékgyűjtőt, amely pénzzel jutalmazza a hulladékot oda vívő személyeket, most földalatti, nagyméretű szelektív hulladékgyűjtő tartályokat helyeznek el a település egyik forgalmas pontján. A szászfenesi önkormányzat szerint ez országos premier.

Mint az önkormányzat közleményéből kiderül, három – egyenként 5 köbméretes – tartályról van szó, amelyekbe a műanyagot, az üveget és a papírt lehet szelektíven gyűjteni. A tartályokat speciális emelő szerkezettel lehet kiüríteni, és telítettséget jelző szenzor is van bennük.

A földalatti hulladéktárolót a Someşului utcában, a futballpálya és a gyerekjátszótér közelében helyezik el, egy partnerség keretében, így a polgármesteri hivatalnak semmibe se kerül, csupán az odáig vezető néhány méteres járdát és a megvilágítást kell kialakítania.

Mint ismeretes, tavaly Szászfenesen több ízben voltak gondok a háztartási hulladékok elszállításával, a polgármester többször kérte emiatt a prefektustól a szükségállapot bevezetését. Bár a helyzet időközben megoldódott, az új szelektív hulladéktároló is hozzájárulhat az elszállítandó háztartási hulladék mennyiségének csökkentéséhez – az elképzelés szerint a közeljövőben más helyszíneken is elhelyeznének hasonló földalatti tartályokat.

Az új létesítmény felavatását április 3-ára, hétfőre tervezik. A közlemény kitér arra is: a már korábban működő két szelektív hulladékgyűjtő SIGUREC egységnél – egyik az Eroilor utcában van, a másik a Vivo/volt Pólus Center parkolójában – tavaly 435 tonna újrahasznosítható hulladékot adtak le a szászfenesiek és a kolozsváriak: 84 tonna kartont és papírt, 213 tonna műanyagot, másfél tonna fémhulladékot, 35 tonna üveget és 101 tonna elektromos hulladékot (DEEE).


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„A dzsessz olyan, mint az élet”
Piroska néni (1.)
Pjongcsang 2018: Schmitt Pál adta át az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ