Szászfenes: országos premier a szelektív hulladékgyűjtésben
Vissza

Szászfenes: országos premier a szelektív hulladékgyűjtésben

Egyre nagyobb hangsúlyt fektet Szászfenes község a szelektív hulladékgyűjtésre: miután magáncégekkel közösen már létrehoztak két olyan szelektív hulladékgyűjtőt, amely pénzzel jutalmazza a hulladékot oda vívő személyeket, most földalatti, nagyméretű szelektív hulladékgyűjtő tartályokat helyeznek el a település egyik forgalmas pontján. A szászfenesi önkormányzat szerint ez országos premier.

Mint az önkormányzat közleményéből kiderül, három – egyenként 5 köbméretes – tartályról van szó, amelyekbe a műanyagot, az üveget és a papírt lehet szelektíven gyűjteni. A tartályokat speciális emelő szerkezettel lehet kiüríteni, és telítettséget jelző szenzor is van bennük.

A földalatti hulladéktárolót a Someşului utcában, a futballpálya és a gyerekjátszótér közelében helyezik el, egy partnerség keretében, így a polgármesteri hivatalnak semmibe se kerül, csupán az odáig vezető néhány méteres járdát és a megvilágítást kell kialakítania.

Mint ismeretes, tavaly Szászfenesen több ízben voltak gondok a háztartási hulladékok elszállításával, a polgármester többször kérte emiatt a prefektustól a szükségállapot bevezetését. Bár a helyzet időközben megoldódott, az új szelektív hulladéktároló is hozzájárulhat az elszállítandó háztartási hulladék mennyiségének csökkentéséhez – az elképzelés szerint a közeljövőben más helyszíneken is elhelyeznének hasonló földalatti tartályokat.

Az új létesítmény felavatását április 3-ára, hétfőre tervezik. A közlemény kitér arra is: a már korábban működő két szelektív hulladékgyűjtő SIGUREC egységnél – egyik az Eroilor utcában van, a másik a Vivo/volt Pólus Center parkolójában – tavaly 435 tonna újrahasznosítható hulladékot adtak le a szászfenesiek és a kolozsváriak: 84 tonna kartont és papírt, 213 tonna műanyagot, másfél tonna fémhulladékot, 35 tonna üveget és 101 tonna elektromos hulladékot (DEEE).


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Dragoş Bányai Éva-emlékkiállítás ...
Nyomásgyakorlással oldanák meg a ...
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ