Sürgősségi rendelet az oktatás módozatairól
Vissza

Sürgősségi rendelet az oktatás módozatairól

A kormány szerda esti ülésén sürgősségi rendeletet fogadott el az oktatási intézményekben bevezethető, a koronavírus-járvány terjedésének megelőzését szolgáló intézkedésekről – közölte az Agerpres hírügynökség.

A sürgősségi rendelet többek között előírja, hogy a járványhelyzet alakulásának függvényében az iskolák vezetősége a szülői bizottsággal való egyeztetést követően javaslatot tehet az online oktatásra való áttérésre. Az iskola javaslatát előbb jóvá kell hagynia a tanfelügyelőségnek, majd a megyei vészhelyzeti bizottsághoz kerül, amely eldönti, hogy mekkora időszakra vonatkozik az esetleges rendelkezés, illetve hogy a járványhelyzet megkövetel-e további intézkedéseket is vagy sem. A megyei tanfelügyelőségeknek hetente jelentést kell tenniük az oktatási minisztériumnak a megyei vészhelyzeti bizottság által elrendelt intézkedésekről.

A fenti eljárással felfüggesztett oktatási tevékenység újraindításáról szintén a megyei vészhelyzeti bizottság hivatott dönteni a helyi közegészségügyi igazgatóság jóváhagyásával.

A jogszabály azt is előírja, ha az iskolákban rendelkezésre álló termek nem elégségesek az illetékes hatóságok által megszabott egészségvédelmi szabályok betartásához, a megyei tanfelügyelőség a célnak megfelelő helyiségeket igényelhet a helyi önkormányzattól.
Amennyiben hatósági döntésre felfüggesztik vagy korlátozzák a tanulók fizikai jelenlétét feltételező oktatási tevékenységet, az oktatási minisztérium rendelettel módosíthatja a kerettantervbe foglalt óraszámot – szögezi le a jogszabály.

A felsőoktatási intézmények esetében az egyetem szenátusa hozza meg a döntéseket a hallgatók fizikai jelenlétét feltételező tevékenységekkel kapcsolatban, az egészségügyi és az oktatási minisztérium közös rendeletében megszabott intézkedések tiszteletben tartásával. A szenátus határozhat úgy, hogy minden tevékenység a diákok fizikai jelenlétében zajlik, vagy csak ezek egy része, vagy egyetlen tevékenység sem. A fenti eljárással felfüggesztett oktatási tevékenység újraindításáról szintén az egyetem szenátusa hivatott dönteni, a megyei közegészségügyi igazgatóság jóváhagyásával. A sürgősségi rendelet értelmében a záróvizsgák, a mesteri vizsgák, valamint a doktori dolgozat megvédése is megtartható online.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel harmincezer vakcina érkezik ...
Boc túlfeszíti a húrt
CFR 1907: Vinícius fejese döntött Aradon

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ