Stoltenberg gratulált Romániának védelmi intézkedéseiért
Vissza

Stoltenberg gratulált Romániának védelmi intézkedéseiért

A NATO támogatása, tagországainak közös védelme feltétel nélküli, abszolút és ez képezi a szövetség gyökerét - jelentette ki Jens Stoltenberg Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozásán. A NATO-főtitkár gratulált Romániának, és példaként ajánlotta a szövetségeseknek.

Stoltenberg szerint nem azon kell töprengeni, mi történne akkor a katonai szövetséggel, ha a tagállamok nem költenének többet a védelemre, hanem azt kell megfontolni, "hogyan lehet megcsinálni".

Úgy véli, a közös biztonságba való befektetés minden más területnél fontosabb. A közös tehermegosztás viszont nem pusztán a védelmi költségvetést jelenti, hanem többek között részvételt a szövetség műveleteiben és szerepvállalásaiban - tette hozzá.

Elmondása szerint az európai NATO-szövetségesek megállapodtak abban, hogy közösen vásárolnak repülőgépeket és tengeralattjárókat, valamint a NATO új központot hoz létre a dél-olaszországi Nápolyban.  Mindezen intézkedésekkel Európa meg kívánja mutatni az Egyesült Államoknak, hogy komolyan veszi saját biztonságát - húzta alá a főtitkár.

Elmondta: a hatékonyság érdekében a tagállamoknak erősíteniük kell az információ-megosztást és össze kell hangolniuk a hírszerző hatóságaik munkáját. A terrorizmus elleni küzdelem leghatékonyabb eszköze a helyi erők képzése, a helyi kapacitások bővítése az európai határokon kívül is. Ez az egyetlen módja a krízisek megelőzésének - hangsúlyozta.

Beszámolt arról, hogy júniustól teljes létszámban szolgáltba áll 4 ezer katona a balti országokban és Lengyelországban az Oroszország felől érkező fenyegetésre válaszolva. Ez a NATO transzatlanti egységének és a fenyegetésekre adott válaszának bizonyítéka, egyértelmű üzenet a lehetséges támadók számára - hangsúlyozta. A katonák védelmi feladatot látnak el, céljuk a megelőzés és nem a provokáció - tette hozzá.

A főtitkár elmondta, hogy a katonai szövetség meg kívánja erősíteni jelenlétét a fekete-tengeri régióban is. Kiegészíti Románia területén állomásozó szárazföldi és tengeri nemzetközi egységeit. 

Stoltenberg gratulált Romániának, mivel lépéseket tett annak érdekében, hogy a védelemre fordított költségvetés elérje a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát. Twitter-oldalán azt írja, hogy ez példaként szolgálhat más szövetségesek számára.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Maláj utasszállító – Washington ...
Morawiecki-Dăncilă találkozó Varsóban
Több PSD-s képviselő is átigazolt Ponta ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Erre költik a magyarországi támogatást: ...
  • Próbacikk
  • A kántor feladata: Isten dicsőítése
  • „Itt a tudomány és a vallás kéz a ...
  • BAJNOK A KOLOZSVÁRI CFR 1907!