Startolt a Gyulai Várszínház 54. évada
Szatmári és temesvári előadások a Shakespeare Fesztiválon
Szatmári és temesvári előadások a Shakespeare Fesztiválon
Vissza

Startolt a Gyulai Várszínház 54. évada

Tegnap kezdődött a Gyulai Várszínház 54. évada, a június 29-től augusztus 13-ig tartó összművészeti rendezvénysorozat alatt ötven programra, három új színházi bemutatóra és öt fesztiválra kerül sor, olvasható a szervezők közleményében.

A másfél hónapos nyári színházi évad során megrendezik a 13. Nemzetközi Shakespeare Fesztivált is, amelynek kiemelt vendége az izraeli Malenki Theatre lesz. Idén is lesz Vár Blues és Vár Jazz fesztivál, valamint Irodalmi Humorfesztivál.

A  július 7–16. között zajló 13. Nemzetközi Shakespeare Fesztiválra az izraeli produkció mellett többek között szlovák, román és határon túli magyar színházak előadásai meghívást kaptak.

A 13 éve tartó fesztiválon még nem szerepelt izraeli produkció, derül ki a szervezők közleményéből, a The Bastard’s Story (Lear. Bábok és emberek, július 13-án) című, Izraelből érkező előadást 2016-ban a Valis Színházi Fesztiválon díjazták.

A programban szerepel a szatmári Harag György Társulat Tévedések vígjátéka című előadása (július 16), Bocsárdi László rendezésében, de meghívást kapott a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház  Shakespeare, Sonnett 66 című produkciója is (július 15), amelynek rendezője Kokan Mladenovic. Részt vesz a fesztiválon a nagyváradi Regina Maria Színház, Az éjszaka szívében – A Lear történet című előadás is (július 12), Gavriil Pinte rendezői elképzelésében.

Szintén a program része a Maladype Társulat III. Richárdja, ennek rendezője Zsótér Sándor.

A tíznapos fesztiválon a magyar és nemzetközi előadásokon kívül idén is lesz konferencia, és filmvetítésekre is sor kerül.

A várszínház három új bemutatóra készül: Kulcsár Noémi koreográfus rendezi a Szentivánéji álom című táncjátékot, Beczásy Áron Arany János A nagyidai cigányok című művét, Balázs Zoltán pedig Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című darabját viszi színre.

A kínálatban szerepel Csehov Sirálya, amelyben mások mellett Oszvald Marika, László Zsolt és Trokán Nóra lép fel. Alföldi Róbert főszereplésével látható Molnár Ferenc Egy, kettő, három című darabja, Ifjabb Vidnyánszky Attila rendezésében pedig a Liliomfi
    

Klasszikusok is szerepelnek a repertoáron, de komolyzene, felolvasó színház, mesejáték és kiállítás is található az évad kínálatában. 

A részletes program a www.gyulaivarszinhaz.hu oldalon tekinthető meg.

(Borítókép: Jelenet a szatmári színház Tévedések vígjátéka című előadásából. Fotó: Czinzel László)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Online filmekkel ünnepel a Művész mozi
Házhoz jön a Filmtettfeszt
Vasárnap lesz a Pilátus című film ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ