Startol a gyalui víztisztító kétéves korszerűsítése
Vissza

Startol a gyalui víztisztító kétéves korszerűsítése

Napi 150 ezer köbméter vizet tisztít, most teljesen felújítják a gyalui víztisztító állomást, amely Kolozs megye után a közeljövőben Szilágy megye jelentős részének ivóvízellátását is biztosítja majd.

A Szamos Vízművek kibocsátotta a gyalui víztisztító felújítását célzó munkálatok elkezdésére vonatkozó rendeletet. A Kolozs Megyei Tanács elnöke, Alin Tise kifejtette, mivel 12 millió eurót meghaladó tekintélyes befektetésről van szó, örülnek annak, hogy sikerült ehhez európai támogatást szerezni, megkímélve ezáltal a megye költségvetését.

A gyalui víztisztító állomás több százezer embert lát el ivóvízzel, a közel 58 millió eurós szerződésben foglalt munkálatok elvégzéséhez legfeljebb 27 hónap áll rendelkezésre, vagyis legkésőbb 2023 nyaráig el kell vele készülni. Ez a felújítás immár a harmadik szakasza az 1990 óta végzett nagyszabású korszerűsítési munkálatoknak, a korábbiak szintén európai programoknak köszönhetően valósultak meg 1997–2002 és 2003–2009 között. A most kezdődő felújítás egy több mint 355 millió euró értékű megaprojekt része, a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM 2014–2020) által – olvasható a megyei tanács sajtóirodájának közleményében.

Ezúttal felújítják a mikroszűrőket, az ülepítőket és a szűrőállomásokat, illetve a vízminőséget ellenőrző két új labort hoznak létre. Korszerűsítik a tevékenység automata monitorozását végző SCADA rendszert, valamint a dehidratációs folyamat lebonyolításával és az ülepítésből származó lerakódás visszatartásával a befektetés hozzájárul a hatékonyabb környezetvédelem biztosításához.

A gyalui víztisztító állomás a Szamos Vízművek által üzemeltetett legfontosabb polgári berendezések egyike, amely a legigényesebb paraméterek mentén képes tisztítani a felszíni forrásból származó vizet. Itt naponta mintegy 150 ezer, évente több mint 52 millió köbméter vizet tisztítanak. Az állomás korszerűsítését és a Kolozs–Szilágy vezetékhálózat befejezését követően a gyalui állomás Szilágy megye jelentős részének ivóvízellátást is biztosítani fogja.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden a nagyvilágból
Online filmvetítés Törőcsik Mari ...
Szabadnap az oltásra jelentkezőknek?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ