Sportolimpia magyar középiskolás szinten
Vissza

Sportolimpia magyar középiskolás szinten

A mi olimpiánk címmel nyújt otthont Kolozsvár szeptember 18. és 22. között nyolc sportágban való versenyzésnek, erdélyi magyar középiskolások számára. A kedden este a Kolozsvár Arénában megtartott megnyitón a moderátor szerepét betöltő Bodor László, az RMDSZ programokért felelős alelnöke elmondta, hogy több mint hatszázan gyűltek össze Erdély különböző településeiről, ami a tavalyi harmadik kiadáshoz képest közel száz diák és tizenöt tanár többletét jelenti. A rendezvénysorozat célja változatlan: a fiatalokat a mozgás, a sportolás, a csapatszellem szeretetére, egyszóval az egészséges életvitellel való tudatos azonosulásra, és annak elsajátítására ösztönözni, ami a tömegsport igazi rendeltetése. Köszöntőjében Markó Bálint, a BBTE rektorhelyettese arra emlékeztetett, hogy mennyire fontos a jól gondolkodónak jól is mozogni.

Mivel a fiataloknak mindig példaképekre van szükségük, a szervezők két, kimagasló sportsikereket elért személyiséget is meghívtak védnökként.

Ráduly-Zörgő Éva háromszoros olimpikon, többszörös hazai bajnok, és sok nemzetközi verseny győztes gerelyhajítója, elmondta: számára bíróként ez a negyedik középiskolás olimpiája, azaz mindegyiken részt vett. Szerinte a kommunizmus éveiben könnyebb volt élsportolónak lenni, mert az vonzó központosított edzőtáborokkal, jelentős juttatásokkal járt, és nem lévén más lehetőség, a külföldi utazások is vonzóak voltak.  Viszont a kemény munka meghatározó volt, és ez manapság sincs másként, jóllehet a műszaki vívmányok sokat segítenek a felkészülésben. Régen az is segített, hogy nem volt annyi csábító szórakozási lehetőség a fiataloknak, mint most.

Tófalvi Éva sílövő, aki nemrég hagyta abba sportpályafutását, hasonlóképpen kimondottan a kemény, sok lemondással járó edzéseknek tulajdonítja sikereit, de szerinte megérte, mert ezzel az életmóddal rengeteg élményt, elismerést és barátot szerzett. Akadtak akadályok és kellemetlenségei is, amikor a sajtónak nyilatkozva nem tudott tökéletesen románul, és a szavait előszeretettel kiforgatták, de ezeken is túl kellett tudni lépni.

A két fővédnök mellé a szervezők meghívták Csinta Samut, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgóklub idén márciusban megválasztott elnökét, aki sportújságírói múltját felhasználva szólt az első osztályú focicsapat élvonalban maradási célkitűzéséről, arról, hogy a sikerek nyomán a városban megkétszereződött a labdarúgásra jelentkező fiatalok száma, és hogy egy sportvezetőnek állandó készenléti állapotban kell lennie. Az OSK célja magyar fiatalokat nevelni ki, akik a kezdőcsapatba nőhetik ki magukat. Egy másik meghívott, Csillag Péter, a Nemzeti Sport újságírója saját nagy világversenyekről szóló tudósítói élményeiből nyújtott ízelítőt a fiataloknak.

Az ünnepélyes középiskolás olimpiai megnyitón Ráduly-Zörgő Éva elhangzott véleménye összegezett: az élsportpályafutásra az alapokat a középiskolában kell elkezdeni, de az is fontos, hogy az amatőr sport minél nagyobb tömegeket hódítson meg.

A rendezvénysorozat keretében a gyerekek atlétikában, asztaliteniszben, labdarúgásban, kézilabdában, kosárlabdában, röplabdában, strandlabdában és úszásban versenyeznek.

A borítókép ROHONYI D. IVÁN felvétele


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szabad vallásgyakorlat ...
„Mindenki hagyja békén a másikat”
A rendőrség megbüntette Ludovic Orban ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ