Sporthírek röviden
Vissza

Sporthírek röviden

ELHALASZTJÁK A FÉRFI VÁLOGATOTT RÖGBIMECCSÉT

A szombatra tervezett REC (Rugby Europe Championship) utolsó fordulója keretében esedékes Románia–Belgium férfi rögbiválogatott mérkőzést, amelynek Botoşani adott volna otthont, a koronavírus-járvány miatt későbbi időpontra halasztják.

KÉSŐBBI IDŐPONTBAN LESZ A BUDAPESTI TENISZ FED-KUPA-DÖNTŐ

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) a koronavírus-járvány miatt elhalasztja a budapesti Fed-kupa-döntőt. A magyar szövetség (MTSZ) honlapján szerdán megjelent közlemény szerint az ITF illetékes csoportja már február eleje óta vizsgálja a koronavírus terjeszkedését és hatásait, folyamatos konzultációt folytatott független egészségügyi és utazási tanácsadókkal, valamint nemzetközi és belföldi hivatalokkal is.

„Miután alaposan megvitatták és megvizsgálták a helyzetet az ITF-elnökséggel és a magyar szervezőbizottsággal, a magyar kormány szerdai, fedettpályás eseményeket érintő döntésének fényében az ITF bejelenti az eredetileg április 14. és 19. között tervezett Fed-kupa-döntő elhalasztását” – áll az MTSZ weblapján.

A közlés szerint a szervezet felveszi a kapcsolatot azokkal a szurkolókkal, akik már megvették a jegyüket a budapesti döntőre.

„Az ITF elkötelezett abban, hogy még 2020-ban megrendezésre kerüljön a Fed-kupa-döntő és folyamatos kapcsolatban áll minden kulcsfontosságú érintett féllel – beleértve a magyar kormányt, a Magyar Tenisz Szövetséget, valamint a női versenyeket szervező WTA-t – annak érdekében, hogy mindenki számára megfelelő új időpontot találjanak” – fogalmaz a közlemény.

David Haggerty, az ITF elnöke elmondta: elképesztően csalódottak, hogy meg kellett hozniuk ezt a döntést, azonban nem kockáztathatják a játékosok, kapitányok, szervezők, illetve a nézők biztonságát és egészségét.

A magyar kormány szerdán éjféltől megtiltotta a száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását.

Az ITF arról is döntött, hogy későbbi időpontban rendezik meg a kolozsvári BT Arénában április 17. és 18. között esedékes Románia–Olaszország női válogatott selejtező mérkőzést a Világcsoport rájátszásában.

ELHUNYT GYURICZA JÓZSEF OLIMPIAI BRONZÉRMES, VILÁGBAJNOK TŐRVÍVÓ

Hosszan tartó betegség után, 86 éves korában szerdán elhunyt Gyuricza József háromszoros olimpikon, kétszeres világbajnok, olimpiai bronzérmes tőrvívó.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapján megjelent hír szerint Gyuricza hosszú ideje beteg volt, még a kilencvenes évek közepén érgörcs következtében mozgásában korlátozott lett, egyik oldala lebénult.

„Budapesti lakásában élt visszavonultan, ahol néhány nappal ezelőtt baleset érte. Megsérült, megütötte magát, kórházba került, de már nem lehetett megmenteni” – tájékoztatta a MOB-ot Kamuti Jenő, az egykori csapattárs.

A hódmezővásárhelyi születésű Gyuricza József a Bp. Haladásban, majd a BHSE-ben vívott, három olimpián vett részt: Melbourne-ben harmadik lett csapatban, ötödik egyéniben, négy évvel később Rómában negyedik csapatban, majd 1964-ben, Tokióban az együttesével hetedik, egyéniben 25. helyet szerzett. Világbajnokságokon tíz érmet nyert, köztük két aranyat, és győzött főiskolás vb-n is. Az 1955-ös római vb-n egyéniben bizonyult a legjobbnak, ezzel ő lett a szakág első magyar világbajnoka. Kardvívásban világbajnoki ezüstérmet szerzett, és Universiade-győzelmet is aratott. 1968-ban a TF-en szerzett testnevelő tanári diplomát, majd 1970-ben vívószakedző, vívómester, 1977-től a mesteredző cím birtokosa, a BHSE, a BVSC és az OSC vívóedzője volt. Temetéséről később intézkednek.

FÉLBEMARAD AZ ERSTE LIGA, A FRADI ÉS A CSÍKSZEREDA A MEGOSZTOTT BAJNOK

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) az elődöntők második mérkőzései után lezárta az Erste Liga-szezont, amelynek bajnoka megosztva az Ferencvárosi Torna Club-Telekom és a Csíkszeredai Sportklub lett. Az MJSZ tájékoztatása szerint a kormány által elrendelt vészhelyzet értelmében zárt kapuk mögött ugyan folytatódhatott volna a bajnokság, de a szövetség „a versenyben maradt csapatok véleményét kikérve, a játékosok, a stábtagok és a további érintettek egészségét elsőrendű fontosságúnak tekintve, a szurkolók érdekeit is figyelembe véve úgy döntött, hogy a sorozatot lezárja.”

Az Erste Ligában az elődöntők második mérkőzéseit játszották le eddig, a Ferencváros az Újpesti TE, a Csíkszereda pedig a Gyergyói HK ellen vezet 2–0-ra. „A párharcok állását és a szezon eredményeit szem előtt tartva a konzultációk nyomán teljes egyetértésben az a döntés született, hogy az Erste Liga bajnokának megosztva az FTC-Telekomot és a Csíkszeredai Sportklubot tekintik, bronzérmeseinek pedig a Gyergyói HK-t és az UTE-t. Emellett az idei szezon magyar bajnoka az FTC-Telekom, ezüstérmese az UTE. A bronzérmes a középszakasz eredményei alapján a Dunaújvárosi Acélbikák” – áll a szövetség közleményében.

A kormány által elrendelt veszélyhelyzet értelmében a 100 fősnél nagyobb beltéri, 500 fősnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják, ami a mozikra, a színházakra és a sportrendezvényekre is vonatkozik.

Az Erste Liga immár a hatodik élvonalbeli bajnokság Európában – az EBEL, az Extraliga, a DEL, a lengyel és a norvég pontvadászat után –, amely a járvány miatt kényszerűségből félbeszakad.

TOKIÓ 2020: FELLOBBANT A LÁNG OLÜMPIÁBAN

Csütörtök délelőtt a görögországi Olümpiában meggyújtották a tokiói olimpia lángját. A koronavírus-járvány miatt ezúttal a görög szervezők döntése értelmében mindössze száz meghívott és akkreditált vendég vett részt a ceremónián, amelyen így a korábbiakkal ellentétben nem lehettek nézők. A hagyományoknak megfelelően egy „papnő” – akit ezúttal Kszanti Georgiu színésznő alakított – korhű jelmezben, a Nap sugaraival, fém parabolatükör segítségével lobbantotta fel a lángot, ehhez két másodpercre volt szüksége. A hétnapos görögországi váltófutás után a házigazda japánok jövő csütörtökön az athéni Panathinaiko Stadionban veszik át a fáklyát, amely pénteken érkezik a rendező országba. A tokiói megnyitó dátuma július 24.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az eMag online kereskedő 90 millió ...
A nyári előszezonban csaknem ...
Orvosi és filozófiai tanulmányoktól a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ