Sörgyárat, vágóhidat és üzlet-hálózatot tervez az USAMV
Népszerű az egyetem hétfőn újranyílt üzlete
Népszerű az egyetem hétfőn újranyílt üzlete
Vissza

Sörgyárat, vágóhidat és üzlet-hálózatot tervez az USAMV

A Kolozsvári Mezőgazdaság-tudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) termeléssel, feldolgozással és forgalmazással is fog foglalkozni.

– Három gazdasággal rendelkezünk: Kolozsváron a Palocsay-kerttel, illetve Kolozson és Nemeszsukon is egy-egy létesítménnyel. A volt Palocsay-kertben kialakított telephelyen sör- és almaborgyárat akarunk működtetni. Többféle kézműves sört fogunk ott gyártani, amit hordókban forgalmazunk, és a város kocsmáiban lehet majd fogyasztani őket. Kezdetben nem termelünk nagy mennyiséget, de állandóan új termékeket fogunk előállítani. A másik két helyszínen vágóhidat fogunk létrehozni, amit a helybeliek is igénybe vehetnek. Nemeszsukon pedig a 15 hektáron halastavat is kialakítunk, hogy halat is árulhassunk. A szarvasmarha-fajták közül tarka marhát fogunk tenyészteni, nem pedig a most nagyon népszerű Angus fajtát, aminek csak azért van nagyobb sikere, mert az emberek nem ismerik a helyi szarvasmarha húsának érlelési eljárását. A marhahúsnak nem cipőtalp keménységűnek, hanem ízletesnek kell lennie – nyilatkozta az USAMV rektora, Cornel Cătoi.

Az egyetem saját bentlakása környékén vendéglőt fog nyitni, ahol majd szakácstanfolyamot is szerveznek, az érdeklődők pedig itt kóstolhatják meg az egyetemen zajló élelmiszer-innovációs eljárás újdonságait. – Ez a tervünk kissé nehezebben megvalósítható, mert el kell hozzá költöztetni a villanyáram fővezetékét – pontosított Lucian Naș adminisztratív igazgató

Az USAMV saját üzletlánc létrehozását is tervezi: az elsőt hivatalosan a Monostor negyedi campusban nyitották meg hétfőn, a másodikat pedig a Palocsay-kert környékére tervezik.  

– Már eladunk felvágottakat, tojást, tejet. Árultunk már salátát, következnek a retkek, palánták, fűszernövények. Szándékunkban áll süteményeket is árulni, és most zajlik a probiotikumot tartalmazó üdítőitalok engedélyeztetése. A péksütemények, sütemények, sör és bor esetében azzal a nehézséggel találtuk magunkat szemben, hiába van 5 hektáron búzánk, 22 hektáron árpánk, nincs sem kenderünk, sem üvegünk, ezt Olaszországból kell importálnunk. Már több vendéglő is megkeresett, hogy nekik adjuk el ezeket a termékeket, de az is lehetséges, hogy más magáncégek brandjébe tartozó termékeket gyártunk majd. Az USAMV által már 2017-ben létrehozott kereskedelmi egységbe is tervezünk befektetni: berendezéseket fogunk vásárolni, kialakítjuk a termelési csarnokokat, és a kutatási részt is bővítjük. Cégünk az első olyan romániai cég, amelyet egyetem hozott létre. Nem volt könnyű megszerezni a szükséges engedélyeket. A cég stratégiáját az egyetem vezetőségéből álló igazgatótanács határozza meg – közölte Lucian Cuibus, az Agronomia Agro Food Innovation cég ügyvezetője. 

A Gourmeticus Academicum márkanévvel ellátott termékek mellett másik jövedelemforrása lehet az egyetemnek a Hója erdőbe tervezett biodiverzitást népszerűsítő park. – Hamarosan meghirdetjük a park tervezésére vonatkozó versenytárgyalást. Reméljük, hogy év végén elkezdhetjük az építkezést, amit gyors ütemben be akarunk fejezni – közölték az USAMV képviselői.

Fotó: Mediafax


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ