Sikeres néptánctábor és kirakodóvásár Széken
Vissza

Sikeres néptánctábor és kirakodóvásár Széken

A hagyományoktól eltérően az idén nem szeptember végén, hanem augusztus 13-19 között szerveztek Széken kirakodóvásárt. A Mezőség egyik legnagyobb ilyen jellegű rendezvényét összevonták a néptánctáborral, amely első ízben zajlott az önkormányzat szervezésében, méghozzá nagy sikerrel. Több mint kétszáz hazai és magyarországi fiatal vett részt az egyhetes táborozáson, ahol a fő cél a táncoktatás és énektanítás volt.

ERKEDI CSABA

A részvevők megismerkedhettek a széki és a búzai táncokkal, népdalokkal, de betekintést nyújtottak a híres széki népművészeti értékek gazdag tárába is. Emellett a kultúrotthon termeiben kézműves foglalkozásokon vettek részt, a szövés, hímzés, szalmafonás és bútorfestés is vonzotta az érdeklődőket.  A programban még szerepeltek előadások Szék történetéről és néprajzáról, a táborlakók megtekintették az értékes kiállítási tárgyakkal rendelkező tájházat is. Minden este táncház zárta a napot, amelyben a  talpalávalót Pali Marci zenekara húzta.

A táncoktatók között találtuk Gémesi Zoli, Balta Aranka, Füzék György és Péter Timea koreográfusokat. Meg kell említenünk az Aprók táncát, ahol mindenki, szülő és gyermek egyaránt jól érezte magát. A tábor gálaműsorral, tábortűzzel és nótaesttel zárult és a kétnapos hétvégi kirakodó vásár idejére időzítették. A helybeli óvódások és iskolások zenés-táncos előadása mellett a vásártéri színpadon felléptek még a fényeslitkei, törökszentmiklósi és nevetlenfalui testvértelepülések műkedvelő csoportjai. A népes közönség (közöttük sok szamosújvári és környékbeli vendég) még tapsolhatott az Ördöngös zenekarnak, a marosvásárhelyi Maros művészegyüttesnek, a helybeli Szalmakalap néptánccsoportnak, a Kerozin együttesnek, hogy csak a kétnapos rendezvénysorozat legfontosabb mozzanatait említsük. Az idén sem maradtak el a környékbeli községek képviselőinek fellépései. Mindkét este a Pali Marci által vezetett népi zenekar biztosította a zenei aláfestést.

Az augusztus 18-19-án szervezett széki kirakodóvásár a már ilyenkor szokássá vált szekeres felvonulással indult a helybeliek és a vendégek nagy örömére. A felvonulás amellett, hogy színesebbé és változatosabbá tette a helyi önkormányzat által szervezett vásárt, kitűnő alkalom volt az ismerkedésre és baráti kapcsolatok kialakítására. Ennek fontosságát emelte ki megnyitóbeszédében Sallai János polgármester is, akinek az idén is nagy érdeme volt a gazdag és sokszínű program összeállításában és zökkenőmentes lebonyolításában. Széken a hétvégén mindenki  jól érezte magát, helybeli és  idegen egyaránt.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Visszacsalogatja 30 millió eurós új ...
Sporthírek röviden
VIDEÓINTERJÚ - Mérnöki központot ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ