Sepsiszentgyörgyi előadók koncerteztek Kolozsváron
Vissza

Sepsiszentgyörgyi előadók koncerteztek Kolozsváron

Négy sepsiszentgyörgyi zenész lépett fel a KlausenMusik hangversenysorozat nyitórendezvényén, július 1-jén, pénteken a piarista templomban. Jó érzés volt újra a piarista templom padjaiban ülni és klasszikus zenét hallgatni.

A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templom vonósnégyesét, a Sepsi Art Quartet-et hallgathattuk meg a július elsejei nyitókoncerten. Miklós Jácinta és Piroska Zoltán tolmácsolta az első, illetve a második hegedű szólamát. Rajtuk kívül fellépett Lőfi Gellért (brácsa) és Simon Gellért (nagybőgő). Műsorukon egy Joseph Haydn- és két Wolfgang Amadeus Mozart vonósnégyes szerepelt.

Amint a műsorfüzetből megtudtuk: az előadók zenetanárok, akik jó tíz évvel ezelőtt vonósnégyest alakítottak, és azóta is együtt muzsikálnak változatos stílusban és műfajokban.   Az évek során a kvartett több egyéni koncerten, fesztiválon lépett fel, de a tagok több zenekarban és együttesben is muzsikáltak már.

Kolozsváron évtizedek óta mindig létezett legalább egy országos vagy akár nemzetközi hírnévnek örvendő vonósnégyes. Most közel másfél évtizede az Arcadia vonósnégyes az, amely „tartja a frontot” és világszínvonalú produkcióval kápráztatja el közönségét. Nagy hiba lenne a sepsiszentgyörgyi vonósnégyest az Arcadiával összehasonlítani. Nem is teszem. A sepsiszentgyörgyi vonósnégyes teljesítményét méltatva első sorban azt jegyezném meg, a több mint egy évtizedes együttmuzsikálás során annyira egymásra tudtak hangolódni, annyira ismerik már egymás mozdulatait, rezdüléseit, hogy az eredmény csakis dicséretre méltó szimbiózis lehet.

A szép összjáték mellett kiemelem a Mozart-vonósnégyesek interpretációját, azt a kidolgozottságot, játékosságot, finom eleganciát, amely elengedhetetlen eleme a hiteles mozarti előadásmódnak. A kolozsvári közönség, gondolom, elégedetten távozott a pénteki koncertről. A sepsiszentgyörgyi előadóknak mit is kívánhatnánk? Pedagógusi tevékenységük mellett folytassák a kamarazenélést, mert még a magas mércéjű Kolozsváron is sikert arattak.

(Borítóképen a Sepsi Art Quartet tagjai a piarista templomban adott koncertjükön. Fotó: Potyó István)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ