Semmit se bánok – Székely Csaba drámájának ősbemutatója Szatmárnémetiben
Vissza

Semmit se bánok – Székely Csaba drámájának ősbemutatója Szatmárnémetiben

Folytatva az elmúlt évadok hagyományát, idén is szerepel egy kortárs drámaíró művének ősbemutatója a Harag György Társulat műsorán. Ez alkalommal Székely Csaba Semmit se bánok című drámáját mutatják be a szerző jelenlétében március 22-én 19 órai kezdettel, derül ki a színház közleményéből.

„Már az elmúlt évadok során tudatos tendencia volt, hogy foglalkozzunk a történelmi közelmúlt, különösen a huszadik század két nagy, traumatikus diktatúrája tematikájának feldolgozásával, mind saját, mind pedig a meghívott vendégelőadások szintjén. Ebbe a vonulatba remekül illeszkedett ez a darab, és ezért is esett mindjárt erre a választásom a Lendvai Zoltán által javasolt szövegek közül.

Lendvai nevéhez nem először fűződik ősbemutató a Harag György Társulat műsorán, elég csupán a néhány évvel ezelőtti Helló, doktor Mengelére gondolnunk. Bízom benne, hogy a kiváló rendezés és szereposztás ezúttal is hasonló szakmai sikerekre predesztinálja a készülő előadást. Az pedig külön megtiszteltetés a számunkra, hogy a szerző maga is megtiszteli jelenlétével a bemutatót” – nyilatkozta Bessenyei Gedő István társulatigazgató.

„Épp Székely Csaba Idegenek című kötetét olvastam, amikor a Harag György Társulattal szóba került egy újabb közös munka lehetősége. A Semmit se bánok című dráma olvasásakor már magam előtt láttam a szatmári színészeket a különböző szerepekben. A múltunkkal való szembenézés témája a mai napig aktuális talán az egész világon, a dráma igen izgalmas, a színészeknek pedig sok lehetőséget ad remek szerepek megformálására, ezért javasoltam bemutatásra a darabot. Az olvasópróbák során mindenkit mellbe vágott a történet, de azonnal bele is szerettek a színészek a gazdag játszási lehetőséget adó szerepekbe. A darab hangulatában a Székely Csabára jellemző kettősség uralkodik: egyszer jókat nevetsz, utána pedig összeszorul a gyomrod, majd jön valami, amin nem tudsz nem nevetni…” – mondja Lendvai Zoltán, az előadás rendezője.

Azok a férfiak, akik a ’89 előtti román titkosrendőrségnek, a Securitaténak dolgoztak, és embereket kínoztak, családokat tettek tönkre, ártatlanokat börtönöztek be, igen ritkán tanúsítanak megbánást tetteikkel kapcsolatban. Általában olyan hazafiakként tekintenek magukra, akik az ország érdekében cselekedtek. Sokan közülük a mai román hírszerző szerv, a SRI kötelékében dolgoznak tovább, mások nyugdíjas éveiket élik valahol félrevonultan. A Semmit se bánok főszereplője, Dominik, az utóbbiak közé tartozik. Nyugdíjasként él, és ő sem tartja magát felelősének azért, amit a múltban elkövetett. A mű azonban felveti a kérdést: mi történik, ha egy ilyen ember, egy egykori securitatés tiszt, rájön, hogy tönkretette az egyetlen olyan ember életét, akit szeret?

Az előadás szereplői: Rappert-Vencz Gábor, Nagy Csongor Zsolt és Keresztes Ágnes. A díszletet Bátonyi György m.v. tervezte, a jelmezek Szabó Anna munkáját dicsérik.

(Borítókép: Jelenet az előadásból – Nagy Csongor és Rappert-Vencz Gábor. Fotó forrása: Harag György Társulat)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Általános karantén Franciaországban, ...
Metróálmok
Egy hónapnyi ingyenes és online mozizás

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • SZOMBATTÓL VESZTEGZÁR ALATT SZÉK ÉS ...
  • Nehéz helyzetbe kerültek a ...
  • Karcsisirató
  • Trump csak tréfál?
  • A megújuló Mauksch–Hintz-ház