Roncstelepen lenne a helye a hazai autópark közel felének
Idén még jobban felpöröghet a használt autók piaca
Idén még jobban felpöröghet a használt autók piaca
Vissza

Roncstelepen lenne a helye a hazai autópark közel felének

A forgalmi engedélyeket és hajtási jogosítványokat kibocsátó országos igazgatóság adatai szerint tavaly év végén 5,47 millió személygépkocsi volt forgalomba írva Romániában, amelyek több mint 41%-a 16 évesnél idősebb autó volt. Az újonnan, vagyis 2016-ban beíratott autók közül ugyanakkor csak minden negyedik volt új, a többit külföldről hozták be használt autóként, és miután idén február 1-jétől eltörölték a környezetvédelmi illetéket, várhatóan az arány tovább fog romlani. A gépkocsipark kiöregedésének okait sokáig lehetne elemezni: egyesek szerint a hazai mentalitás a hibás abban, hogy Európa roncstelepévé váltunk, mások szerint a helyzet sokkal egyszerűbb: a romániaiak olyan autót vásárolnak, amilyet meg tudnak engedni maguknak – ezért hoznak be 10 évesnél is idősebb autókat nyugatról. Érdemes még mindehhez hozzátenni: a Romániában elkelt új autók jelentős részét nem magánszemélyek, hanem cégek vásárolják.

 

A forgalmi engedélyeket és hajtási jogosítványokat kibocsátó országos igazgatóság (DRPCIV) adatai szerint a hazai gépkocsipark tavaly év végén 7 millió járművet tett ki, ezekből 5,47 millió személygépkocsi. Ez utóbbi kategóriában egy év alatt 6,1%-os volt a növekedés: 2016-ban 115 ezer új autót és mintegy 300 ezer használt, külföldről behozott autót írattak forgalomba Romániában.
A hazai utakon közlekedő személygépkocsik életkorára vonatkozóan a DRPCIV adataiból megtudjuk, hogy azoknak csupán 3%-a két évesnél újabb, ezzel szemben a személygépkocsik majdnem 21%-a (tehát nagyjából 1,2 millió autó) 20 évesnél öregebb. Szintén 21%-ra tehető a 16 és 20 év közötti autók aránya, és 29%-os a 11–16 év közöttieké. További 21%-ot tesznek ki a 6–10 éves autók, és 4,4%-ot a 3–5 évesek. Vagyis, ha ezeket a számokat összeadjuk, kiderül, hogy a Romániában forgalomba íratott autók 71%-a 11 évesnél öregebb.
Egyes statisztikák szerint az EU-s országokban 15 év egy-egy autó átlagéletkora, vagy legalábbis, ha még működőképes is, ezt követően már roncstelepre viszik. Ilyen szemszögből nézve a hazai gépkocsipark több mint 40%-a, 2,2 millió autó érett meg a kicserélésre.

{Tovább olvasható még 522 szó.}
További „sajnálatos” adat, hogy a személygépkocsik 61%-a benzines, 39%-a dízel, ami azt jelenti, hogy a korszerű, környezetkímélő hibrid és elektromos autók aránya elméletileg 0. Valójában 11,3 ezer a számuk, ami körülbelül 0,2%-ot jelent... Visszatérve a tavalyi személygépkocsi-piacra, azt már korábban megírtuk, hogy az új autók piacán 115 ezer új
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvári Innovációs Napok – ...
Tíz évre nő a felnőttek útleveleinek ...
Lezuhant egy helikopter Torda mellett ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vígképű lovag – Dávid Gyula ...
  • Erre költik a magyarországi támogatást: ...
  • A második bécsi döntés
  • Próbacikk
  • A kántor feladata: Isten dicsőítése