Romániában márciusban próba-népszámlálást tartanak
Vissza

Romániában márciusban próba-népszámlálást tartanak

Romániában márciusban ötvenezer lakos bevonásával próba-népszámlálást tartanak a jövő évi hivatalos népszámlálás előkészítéseképpen - közölte ma a statisztikai hivatal (INS).

Az INS által kiválasztott háztartások lakóinak - függetlenül attól, hogy román állampolgárok-e, vagy sem - március 10-16. között lesz lehetőségük arra, hogy adataikat önállóan töltsék ki az internetes kérdőíven.

A romániai népszámlálások történetében első alkalommal alkalmazzák az önkitöltés módszerét. Az INS szerint a - számítógépen, okostelefonon vagy táblagépen is használható - módszer előnyei közé tartozik, hogy csökkenti a fertőzésveszélyt a koronavírus-járvány közepette, mindenki maga gondoskodhat az összeírt adatok hitelességéről, az adatrögzítésre pedig mindenki a számára alkalmas időpontban szakíthat időt.

Azokat, akik az önkitöltést nem tudják elvégezni, március 22-31. között személyesen is felkeresik a számlálóbiztosok.

A próbacenzussal az adatok begyűjtését, tárolását és feldolgozását tesztelik. Az INS közleménye leszögezi, hogy a népszámlálási műveletek során betartják az adatvédelemre vonatkozó törvényes előírásokat és uniós irányelveket, azt ígéri: a statisztikai célból begyűjtött, a feldolgozás során névtelenné tett személyes adatok nem fognak kiszivárogni vagy nyilvánosságra kerülni.

A statisztikai hivatal ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a népszámlálás során az adatszolgáltatás megtagadása kihágásnak minősül, ami 1000-től 5000 lejig terjedő bírsággal sújtható.

Az RMDSZ javaslatai alapján a tavaly ősszel véglegesített népszámlálási törvénybe bekerült, hogy az útmutatókat és kérdőíveket a kisebbségek nyelvén is elérhetővé teszik. A törvénymódosítás előkészítését külső szakemberként segítő Barna Gergő szociológus erről a Krónika című erdélyi lapnak úgy nyilatkozott: remélhetőleg többen és könnyebben fogják etnikai hovatartozásukat vállalni, ha - anyanyelvükön - jobban megértik a feltett kérdéseket, és az internetes felületen maguk gondoskodhatnak arról, hogy az űrlap etno-kulturális részét is kitöltsék.

Romániában a népszámláláson megállapított lakosságaránytól függ, hogy egy adott településen joga van-e valamely nemzeti kisebbségnek az anyanyelvű tájékoztatásra, feliratozásra, joga van-e anyanyelvét használni a hivatalokban. A jelenlegi jogszabályok szerint a nyelvi jogok húsz százalékos lakosságarány felett illeti meg a nemzeti kisebbségeket.

Az INS honlapján egyelőre csak román és angol nyelven lehet elérni a romániai próbacenzus regisztrációs oldalát.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Fogadj örökbe egy új kolozsvári ...
Különleges adatbázist hoztak létre ...
Miniszterelnök: napi 115 ezer személyt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ