Romániában is fizetőssé vált, de fejlesztett-e a BlaBlaCar?
Továbbra is sok a hiba a telekocsis applikáció rendszerében
Továbbra is sok a hiba a telekocsis applikáció rendszerében
Vissza

Romániában is fizetőssé vált, de fejlesztett-e a BlaBlaCar?

Az elmúlt évtizedek során több multinacionális cég, regionális vagy helyi érdekeltségű vállalkozó próbálkozott az utasokat és a sofőröket összekötő telekocsi rendszer romániai bevezetésével, ám különböző okok miatt csupán a francia érdekeltségű BlaBlaCar maradt a ringben. Erdély vonatkozásában a Facebook közösségi hálón szinte minden város esetében vannak útitárskereső csoportok, amelyek elősegítik a Székelyföldre vagy a nagyvárosok valamelyikébe történő utazást, ám a személygépkocsival nem rendelkező egyetemi hallgatók vagy más ügyben utazók számára továbbra is a BlaBlaCar telekocsirendszer a legnépszerűbb. Előny, hogy a rendszer ráadásul egész Európában működik. Év elején az online platformot és mobiltelefonos applikációt működtető francia mobilitási bróker Romániában fizetőssé tette a rendszer használatát. Arra voltunk kíváncsiak, a pénz inkasszálása után, javítottak-e a netes és appos hibákon.

„Utazz kényelmesen és olcsón a BlaBlaCarral, akár az utolsó pillanatban. Csatlakozz megbízható telekocsiközösségünkhöz, és találd meg a számodra legmegfelelőbb fuvart” – olvasható az internetes platformmal és mobiltelefonos applikációval rendelkező telekocsibróker weboldalán. A gépkocsivezetőket a rövid, közepes vagy hosszú távolságra fuvart keresőkkel összekapcsoló rendszer előnye, hogy mindkét fél nyer: a sofőr nem utazik egyedül, ráadásul az üzemanyag költségeinek nagy része megtérül, az utazó pedig gyorsan, kényelmesen és biztonságban eljut a kívánt helyre. Az innovatív rendszert a 2008-as világgazdasági válság következtében vezették be.

A rendszer működésének alapja, hogy az autós által meghirdetett fuvarhoz tartozó árak fixek. Utasként alkudni nem lehet, autósként árat emelni a magánlevelezések során, illetve út közben szintén nem megengedett – szögezi la a BlaBlaCar. Tudatják ugyanakkor, hogy az árakat mindig a BlaBlaCar javaslata alapján számítják ki, az útiterv és az autós részéről felmerülő költségek alapján.

Az autós, ezt az észszerűség határain belül módosíthatja, például az autó kényelmi fokozatához mérten, vagy ha hajlandó akár kitérőket tenni. Mindazonáltal az ár soha nem lépheti túl a BlaBlaCar által megszabott felső határt. Ezáltal biztosítani tudjuk, állítják, hogy a költségek megosztása igazságos legyen, és hogy az autós ne tehessen szert haszonra. Általánosságban véve az egy főre kiszámított ár az út üzemanyagköltségének egyharmadát teszi ki, így ha egy autós három utast szállít, a teljes üzemanyagköltsége megtérül. Ez anyagi megtakarítást jelent, de környezetkímélő is.

A cég ajánlása szerint a fizetés készpénzben történik, általában az utazás megkezdésekor.

Az utasnak is díjat számol fel a cég

A BlaBlaCar telekocsirendszert birtokló francia cég immár évek óta úgynevezett brókerilletéket vezetett be az utasok számára nyugat-európai országokban, a romániai piaccal kapcsolatos döntést több évig halasztották, mígnem a múlt év végén a bevezetés mellett döntöttek.

Felvettük a kapcsolatot a céggel, és hosszú hetek után válaszoltak megkeresésünkre. Yuliia Krupenko sajtószóvivő a Szabadsággal közölte: tavaly több Közép- és Kelet-Európai országban is elkezdték tesztelni a fizetős rendszert, idén januártól pedig Romániában is alkalmazzák. Megjegyezte, hogy a 75 kilométeresnél rövidebb fuvarokat igénybe vevő utasoknak továbbra sem kell fizetniük. Arra is kitért, hogy 2015 óta a romániai felhasználók számára ingyenes volt a szolgáltatás, a cég pedig sokat fektetett be abba, hogy a helyi közösséget felépítse. „Nem siettük el a fizetős rendszer romániai bevezetését, arra összpontosítottunk, hogy megbízható platformot működtessünk. Amikor elértünk bizonyos szintet, szolgáltatási illetéket vezettünk be. Ez lehetővé teszi, hogy működtessük a platformot és a hét minden napján ügyfélszolgálatot működtessünk, ellenőrizzük a tagok által betáplált információkat, újítsunk és megelőzzük a visszaéléseket” – olvasható a lapunknak adott válaszban, amelyben megindokolják az illeték bevezetését.

Ellenőrzik a sofőrök és az utasok identitását

Arra a kérdésünkre, hogy az utasokra kivetett tízszázalékos illeték bevezetésekor figyelembe vették-e a romániai átlagkeresetet, elmondták: a modell más európai országokban is sikeresen működött, és az üzleti modell továbbfejlődéséhez vezetett. Tudatták ugyanakkor, hogy az illeték bevezetését követően új foglalási rendszert vezettek be, és az ellenőrzöttprofil-funkciót is beépítették. Ezért a felhasználóknak be kell küldeniük a személyazonossági igazolványukról készített felvételt, és fotót kell készíteniük az arcukról. Az ellenőrzöttprofil-funkciónak különös fontosságot tulajdonítanak, ugyanis a gépkocsivezetők és utasok profiljának átvizsgálásával megnő a kölcsönös bizalom és szintet ugrik a biztonság.

A BlaBlaCar alkalmazás ingyenesen letölthető mobiltelefonra (Fotó: BlaBlaCar Press)

 

Javítanak a hibákon is

Az utóbbi hónapokban egyre több felhasználó panaszkodott az internetfelület és a mobilapplikáció különböző hibáira. A legtöbb panasz az üzenetküldéssel kapcsolatos: sok esetben a gépkocsivezető vagy a potenciális utas nem kapja meg a másik fél által küldött üzenetet, s emiatt sok a kellemetlenség és a nézeteltérés. Mindkét fél csak akkor fér hozzá a másik mobilszámához, ha a sofőr elfogadta a kérést, a fuvarra vágyó személy visszaigazolta a foglalást, eddig a pillanatig viszont még sok az egyeztetnivaló, s amennyiben a rendszer nem működik megfelelően, az információ elvész, amely jelentős fennakadásokat okozhat.

A cég képviselője kijelentette: eddig is figyelembe vették a felhasználók részéről érkező visszajelzéseket és panaszokat, illetve a hibákkal kapcsolatos jelzéseket, s a gyakorlatot a jövőben is folytatják, a hibákat minden esetben igyekeznek kiküszöbölni.

Növekedő piac és taglétszám

Az emelkedő energiaárak, az infláció, a gazdasági bizonytalanság és a megélhetési nehézségek miatt egyre többen döntenek a pénz megtakarításával járó közös utazás mellett – állítja a BlaBlaCar.

Szerintük a telekocsis megoldás Romániában is növekvő tendenciát mutat. „Egyre több román állampolgár veszi igénybe ezt az utazási formát annak érdekében, hogy pénzt spóroljon és csökkentse az ökológiai lábnyomát. Ezenkívül sokan a jó társaság miatt is kedvelik a szolgáltatásunkat” – válaszolta lapunknak Yuliia Krupenko sajtószóvivő.

Tudatta: Romániában a BlaBlaCar telekocsihálózat jelenleg 1,5 millió taggal rendelkezik. A sajtószóvivő megjegyezte, hogy idén áprilisban 40 százalékkal több fuvart hirdettek meg a sofőrök, mint 2022 ugyanazon időszakában.

Felhasználó: pozitív tapasztalataim vannak

Lapunk felvette a kapcsolatot a platformon valakivel, aki 2014 óta használja a BlaBlaCar telekocsiplatformot. – Szinte kizárólag csak pozitív tapasztalataim vannak. Elsősorban sofőrként vettem igénybe a szolgáltatást. Elmondhatom: a legtöbb esetben sikerült utasokat találni, s az üzemanyagköltséget is jelentősen csökkentettem. Előfordult, hogy a teljes kiadás megtérült, sőt egyszer még sörre is jutott. Ráadásul szinte minden alkalommal érdekes és értékes emberek társaságában utaztam. Kocsimban utazott filmrendező, egyetemi hallgató, sírkőfaragó, fitnesztréner, anarchista és családanya is. Sokat társalogtam valamennyiükkel, tanultam tőlük, s saját élettapasztalatomat is megosztottam velük – jegyezte meg a férfi.

A felhasználó arról is beszámolt, hogy voltak pimaszabb utasok is, akik azt szerették volna, hogy a taxis szolgáltatáshoz hasonlóan lakhelyük elől vegye fel őket. – Rendszerint ezt elutasítottam. Az én időm is értékes, nem fogok zsúfolt külvárosi lakónegyedekben címet és parkolóhelyet keresni azért, hogy az illetőt a lakása elől vegyem fel. Esetleg, ha meghálálja, ám akkor sem biztos, hogy bevállalom. Én teszek neki szívességet azzal, hogy a busznál vagy a vonatnál alacsonyabb áron és gyorsabban elviszem A-ból B pontba, ez esetben neki kell alkalmazkodnia hozzám – tette hozzá a sofőr.

Olyan esetről is beszámolt, amikor az utas nem jelent meg. – Ebben az esetben sajnos negatív referenciát kellett írnom neki. Nem tudtam felvenni vele a kapcsolatot, nem jelzett vissza, nem jelent meg. Szerencsére igen ritka az ilyen eset – fogalmazott. Kijelentette: továbbra is előszeretettel használja a BlaBlaCart, mert összességében pozitív a tapasztalata az utasokkal.

(Borítókép: BlaBlaCar Press)


KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Mozgósítási gyakorlat Székelyföldön
Tiltakoznak a rendőrségi alkalmazottak
Japán sztrájk az egészségügyben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Ballagókhoz s nem csak
  • Elballagtak az Apáczai-líceum diákjai
  • Az iskola anyacsavar, recepteskönyv, ...
  • Boné Ferenc-per: 20 év letöltendő ...
  • Magyarságfóbia