Romániában egyelőre nincs koronavírussal fertőzött személy
Vissza

Romániában egyelőre nincs koronavírussal fertőzött személy

Nem mutattak ki koronavírust annál a 25 éves fiatalembernél, akit a temesvári Victor Babeş járványkórház speciális osztályára utaltak be, miután új koronavírusos betegeket gondozott Németországban és hazatérése után gyanús tünetek jelentkeztek nála.

Virgil Musta, a kórház szóvivője közölte az Agerpres hírügynökséggel, hogy a bukaresti laboratóriumban végzett analízisek során nem találtak koronavírust a fiatal férfitől vett biológiai mintákban.

A Németországban egészségügyi asszisztensként dolgozó férfi koronavírussal fertőzött személyeket ápolt, majd február 7-én hazajött Romániába. A magas láz és száraz köhögés február 11-én lépett fel nála. Resicabányán meglátogatta a szüleit, majd Szörényordasra (Gărâna) is elutazott, hogy találkozzon nővérével és sógorával. Kedden láz és száraz köhögés lépett fel nála. A resicabányai sürgősségről a temesvári járványkórházba szállították, ahol biológiai mintát vettek tőle, azt elküldték a bukaresti Balş-intézetbe.

A csütörtöki kormányülésen a Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök szóba hozta az új koronavírus-fertőzés témáját, kijelentve, hogy a legnagyobb körültekintéssel kell intézkedni a betegség megelőzése érdekében. Az egészségügyi tárca vezetője válaszként kijelentette: az ország területén egyelőre nincs koronavírusos megbetegedés, s a szerda este bejelentett gyanús esetről a laboratóriumi eredmények alapján bebizonyosodott, hogy nem koronavírusos fertőzésről van szó.

Emlékeztetett: már januárban létrehozta a tárcaközi bizottságot és hetente összeült a belügyi, a külügyi és a szállítási minisztérium képviselőivel, hogy összehangolják az akciótervet.

„A múlt héten jóváhagytuk a kormányülésen a belügyminisztériummal közösen kidolgozott rendeletet, amely előírja a fertőtlenítő szerek, a védőfelszerelés és az egészségügyi anyagok sürgős beszerzését raktárfeltöltés céljából” – mutatott még rá Costache.

Bejelentette ugyanakkor, hogy a hét végéig a bukarestin kívül további három egészségügyi központban lehet majd elemezni a páciensektől vett mintákat a koronavírussal való fertőzöttség megállapítása végett.

„Egyelőre a szakembereink által javasoltak szerint fogunk eljárni, és az első tíz  esetet a Matei Balş kórházban fogjuk kezelni, majd a iaşi-i, a temesvári és a kolozsvári járványkórházba küldjük a további pácienseket” – említette meg Costache.

Az ügyvivő miniszter szerint ugyanakkor 14 napos karanténba fognak helyezni mindenkit, aki járvány sújtotta térségből érkezik az országba.

Costache leszögezte még, hogy Románia betartja az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ javaslatait, amellyel folyamatos kapcsolatban áll a minisztérium.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szexedukáció, utcai okoskönyvtár, ...
Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...
Csalogató a Szászsebes melletti ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ