Botrányosra sikeredett PSD-kongresszus - Andronescu és Bănicioiu elhagyták az ülést (FRISSÍTVE)
Viorica Dăncilă az új ügyvezető elnök
Viorica Dăncilă az új ügyvezető elnök
Vissza

Botrányosra sikeredett PSD-kongresszus - Andronescu és Bănicioiu elhagyták az ülést (FRISSÍTVE)

Elhagyta a kongresszus termét Nicolae Bănicioiu és Ecaterina Andronescu, akik a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöki tisztségét pályázták meg, és azzal vádolják a rendkívüli kongresszus szervezőit, hogy a szavazás előtt nem engedték szóhoz jutni őket. A kongresszus idején az utcán ellenzéki tüntetők egy csoportja tiltakozott korrupcióellenes jelszavakkal. A demonstrálók szerint a PSD az igazságszolgáltatást politikai befolyás alá próbálja helyezni, hogy meggátolja a korrupt politikusok felelősségre vonását.

"Úgy döntöttünk, hogy elmegyünk, mert ahogyan kitalálták az eljárásokat, és az a tény, hogy huszadikként szólalhatnék fel, a szavazatokat pedig már leadták...teljesen fölösleges lenne. (...) Jelöltettem magam erre a tisztségre, bár az elnök Dăncilă asszonyt támogatta, így minimális vagy semmi esélyem nem volt, de a verseny kedvéért" - mondta Ecaterina Andronescu.

Nicolae Bănicioiu azt állítja, a szavazás valójában már 13 óra 30 perc körül elkezdődött.

"Értem, hogy az volt a cél, hogy mi ne jussunk szóhoz, hogy ne tudják az emberek, hogy egyik visszalép a másik javára. Én Andronescu asszony javára szerettem volna visszalépni. Szerintem Dragnea úrnak is, ha már annyira szereti a nemek közti egyenlőséget, vissza kellene lépnie Dăncilă asszony javára, és adja át neki a pártelnöki tisztségét. Sajnálom, hogy idáig jutottunk. A PSD-n belül még soha nem alakult ki ilyen helyzet" - részletezte Nicolae Bănicioiu. 

Dăncilă asszonyt végül ügyvezető elnökké választotta a kongresszus 2900 szavazattal.

Dragnea egyórás programbeszéde

Románia szuverenitásának megerősítéséért és a szomszédaival ápolt kapcsolatrendszerének fejlesztéséért szállt síkra Liviu Dragnea pártelnök szombaton a Szociáldemokrata Párt (PSD) rendkívüli kongresszusán. A románság hálás a Nyugatnak a fejlődéséhez nyújtott támogatásért, de csak akkor lesz elismert nemzet, ha a jó viszonyt nem téveszti össze a szervilizmussal - szögezte le Dragnea.

Több mint egyórás programbeszédében a PSD elnöke kifejtette: Romániának fejlesztenie kell stratégiai partnerségét az Egyesült Államokkal, együttműködését az Európai Unió tagállamaival, ugyanakkor saját gazdasági érdekeit is szem előtt kell tartania. Például mind a védelmi közbeszerzések, mind a fekete-tengeri energiahordozók kiaknázása terén olyan hosszú távú megállapodások kell kötnie, amelyek az ország műszaki fejlődését szolgálják, illetve amelyek Románia számára is nyereséget termelnek - magyarázta.

"Románia szuverenitását Romániában kell megrajzolni és nem az országon kívül" - szögezte le Dragnea. Hozzátette: a románság hálás a Nyugatnak a fejlődéséhez nyújtott támogatásért, de csak akkor lesz elismert nemzet, ha a jó viszonyt nem téveszti össze a szervilizmussal.

Dragnea szükségesnek nevezte a hazai vállalkozások védelmének jogszabályi erősítését is arra hivatkozva, hogy "az ügyészségek és adóhatóságok által riogatott, még éretlen" román tőke a rákényszerített egyenlőtlen harcban rendre alul marad a nehezen megadóztatható "külföldi spekulánsokkal" szemben.

A pártelnök kitért arra, hogy Romániának erősítenie kell kapcsolatait szomszédaival, és vissza kell szereznie 1989 után elvesztett ázsiai és afrikai piacait is. Az infrastruktúra-fejlesztés terén például Dragnea szerint a kormány kiemelt célkitűzésként fogja kezelni, hogy Bukarestet mielőbb megteremtse az autópálya és gyorsvasút-összeköttetést Bulgária, Szerbia, Magyarország és Moldova fővárosával.

Dragnea éles támadást intézett a választott vezetők hatalmát elbitorló "párhuzamos állam" ellen, és leszögezte: a PSD nem tesz le az igazságügyi reformról. Szerinte a 21. században normális, az alapvető jogokat védő törvényi keret kialakítását szorgalmazók azokkal a "hálózatokkal" kerültek szembe, amelyek törvénytelen hatalmukat féltik és a visszaélések folytatásában érdekeltek.

A PSD a titkosszolgálatok működését szabályozó törvények korszerűsítésével akarja megteremteni az alapvető jogok, az ártatlanság vélelmének garanciáit. "Azt kell elérnünk, hogy ennek az országnak az állampolgárait ne figyeljék meg többé törvénytelenül és ne tartóztassák le őket ok nélkül" - mondta a PSD elnöke.

Bár a párttagság által közvetlenül választott pártelnök leváltásáról vagy megerősítőséről az érvényes alapszabály szerint nem dönthet a PSD kongresszusa, beszéde végén Dragnea kiprovokálta a küldöttekből, hogy megerősítsék tisztségében: egy szónoki kérdéssel az általa javasolt gazdasági program és az igazságügyi reform véghezviteléhez kért és kapott közfelkiáltással támogatást a jelen lévő csaknem négyezer küldöttől.

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új luxusadó a láthatáron: jövőtől ...
Három év börtönre ítélték Michael ...
Átadták a Radnót és Nyárádtő közötti ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ