Románia schengeni csatlakozása ösztönzőleg hatna a román-magyar kapcsolatokra
Vissza

Románia schengeni csatlakozása ösztönzőleg hatna a román-magyar kapcsolatokra

Románia schengeni csatlakozása ösztönzőleg hatna a román-magyar kapcsolatokra, amelyek példa nélküli szintre jutottak - jelentette ki hétfőn Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke, aki az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozott.

Kozma György elmondta: amennyiben a tagállamok rábólintanának Románia schengeni csatlakozására, ez megkönnyítené több ezer, Magyarországon élő román helyzetét, akik naponta ingáznak a két ország között, ugyanis Magyarországon laknak, de Romániában dolgoznak, vagy gyerekeik ott járnak iskolába.

Hozzátette, hogy az elmúlt években a Magyarországon vendégéjszakát foglaló román vendégek száma 60 százalékkal nőtt. Emellett számos román állampolgár Magyarország keleti részén, a magyar-román határ közelében telepedett le, ahonnan naponta ingázik Romániába. Nekik nem kellene többet várakozniuk a határellenőrzésnél - tette hozzá.

Kozma György szerint a schengeni csatlakozás az üzleti szférának is új lendületet adna. Rámutatott: Romániának és Magyarországnak közös érdekei vannak, hiszen stratégiai partnerek, illetve EU- és NATO-tagállamok. Ezért a határ két oldalán élők jó viszonyt ápolnak egymással - mutatott rá. 

Közölte, hogy Románia Magyarország negyedik legnagyobb exportpiaca, a magyar tőke számára pedig a hatodik legfontosabb célország. "Romániában több mint 12 ezer magyar tőkéjű cég működik, Magyarországon pedig több mint 6 ezer román-magyar vegyes tőkéjű vállalat van, ami a két ország közötti együttműködést tekintve példa nélküli szintet jelent, és ezeket a kapcsolatokat még inkább ösztönözné Románia schengeni csatlakozása" - jelentette ki Kozma György. Közölte: Magyarországon 36 ezer főre tehető a román közösség tagjainak száma.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Betétdíjas rendszerrel a ...
Könnyített eljárással igényelhető az ...
Béremelést követelnek a tanügyben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ