Románia öt nyugat-európai országtól kért engedélyt, hogy mintát vegyen ottani élelmiszerekből
Vissza

Románia öt nyugat-európai országtól kért engedélyt, hogy mintát vegyen ottani élelmiszerekből

Románia öt nyugat-európai országtól kért engedélyt, hogy mintát vegyen az ottani élelmiszerekből - jelentette be ma Petre Daea mezőgazdasági miniszter.

A hatóságok azért kértek engedélyt a mintavételre, hogy összehasonlíthassák a Nyugat-Európában árult termékeket a hazánkban forgalmazottakkal, és megállapíthassák, van-e minőségbeli különbség az azonos márkájú termékek esetében.

A miniszter közölte, pénteken Németország, Olaszország, Belgium, Hollandia és Franciaország mezőgazdasági minisztereinek küldött levelet. Arra kért engedélyt, hogy a hazai hatóság szakemberei az illető országbeli kollégáikkal együtt vehessenek mintát.

A tárcavezető szerint csak hivatalosan történhet ez, nem mehetnek turistaként bevásárlószatyorral, hogy megvegyék a termékeket a nyugat-európai üzletekből. "Nem vagyunk kalandorok" - szögezte le a miniszter, aki szerint kerülni kell az érzelmileg túlfűtött válaszokat és a túlzásokat ebben a témában.

Hozzátette: Románia is be fogja mutatni a nagy nemzetközi üzletláncok által Nyugat-Európában és hazánkban forgalmazott termékek összevetésének eredményeit, ahogyan más környező országok is tették.

A hatóságok március elején jelentették be, hogy vizsgálóbizottságot állítottak fel az élelmiszerek minőségének ellenőrzésére. Az akkor indított vizsgálat eredményeit hétfőn ismertették a fogyasztóvédelem és az élelmiszerbiztonsági hatóság szakemberei.

Azt vizsgálták, hogy a különböző külföldi termékek milyen mértékben felelnek meg a termékleírásnak. Közölték, mindössze egy francia méz esetében találtak rendellenességet.

Daea a vizsgálat céljáról elmondta: meg akarták nyugtatni a román állampolgárokat, hogy fogyasztható termékek találhatók az üzletekben.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Horvát fiaskó
Hősiesség
Rókáék

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ