Romance – a Győri Balett vendégjátéka a magyar operában
Vissza

Romance – a Győri Balett vendégjátéka a magyar operában

Erdélyi turnéjának első állomásaként május 19-én, csütörtökön 19 órától a Kolozsvári Magyar Operában vendégszerepel a Győri Balett Társulata a Romance – Kodály Zoltán műveire című előadásával.

„Velekei László Seregi-és Harangozó-díjas, érdemes művész nagysikerű Kodály című darabjának újragondolásával született meg a világhírű zeneszerző munkásságának minden szegletéből hasító Romance című koreográfiája, méltó módon tisztelegve ezzel a magyar zenetudós, zeneoktató és népzenekutató előtt. Az előadás betekintést enged a zeneszerző munkásságának minden részletébe, és felvillantja a magyar népi hagyományok szerepét az egyén és a közösség életében. (…)

Éles fehér fény hasít bele a térbe, megvilágít egy férfit. Csend van. Csapásolás hangjai szűrődnek be. Ritmusa gyorsul, egyre hevesebb. Ismét csend. A férfi összeesik. A háttérben emberek tűnnek fel, az asszonyok fekete fejkendőt kötnek, egy nő kiválik a tömegből…” – olvashatjuk a gyoribalett.hu oldalon.

Az előadásban elhangzó művek: Megöltek egy legényt (népdal), Kodály Zoltán: Csendes miseIntroitus; I. Vonósnégyes No. 1. Op. 2. III.; Lírikus románc; Intermezzo; Galántai táncok; Esti dal.

Közreműködik: Pál Eszter népdalénekes (Megöltek egy legényt, Esti dal)

(Fotó forrása: Győri Balett)


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Németh Zsolt: Tusványos a nemzeti ...
Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ