Román ifjúsági szervezetek is tiltakoznak az román nyelv oktatására vonatkozó törvénymódosítás ellen
Vissza

Román ifjúsági szervezetek is tiltakoznak az román nyelv oktatására vonatkozó törvénymódosítás ellen

Románia Ifjúsági Tanácsa (CTR) és a romániai Országos Diáktanács (CNE) is tiltakozott szerdán amiatt, hogy a román oktatási minisztérium kezdeményezésére a kormány tíz nappal a tanévkezdés előtt rendelettel módosította a tanügyi törvényt, mely immár a tanítók helyett román nyelv és irodalom szakos szaktanárokra bízza a kisebbségi elemi iskolák románnyelv-oktatását.

A CTR és a CNE a Magyar Középiskolások Országos Szövetségével (Makosz) közösen tett közzé nyilatkozatot, amelyben elsősorban azt kifogásolták, hogy a kormány mindenféle szakmai egyeztetés, előkészítés nélkül, rövid idővel a tanévkezdés előtt módosította a román nyelv elemi iskolai oktatásának a rendszerét a kisebbségi nyelveken oktató iskolákban.

A szervezetek kijelentették: kiemelt fontosságú kérdésnek tekintik a kisebbségek hozzáférését az oktatáshoz, hiszen ezen múlik a romániai integrációjuk.

"Ez annál is inkább fontos, mert hamarosan száz éve lesz a Gyulafehérvári Nyilatkozat aláírásának, amelyben kiterjedt jogokat ajánlottak az együtt élő nemzeti kisebbségeknek" - áll a közös nyilatkozatban.

Az aláíró szervezetek olyan törvénymódosítást kérnek a kormánytól, amely egyelőre nem teszi kötelezővé, hogy román nyelv- és irodalomtanárok tanítsák a román nyelvet a kisebbségi elemi oktatásban. Azt is kérik, hogy a kormány kísérleti jelleggel vezesse be az intézkedést egyes intézményekben, és a tapasztalatok alapján döntsön az esetleges kiterjesztéséről, közben pedig teremtse meg a román nyelv- és irodalomtanárok megfelelő képzésének a kereteit.

A kormány mindenféle szakmai egyeztetés nélkül, tíz nappal a tanévkezdés előtt rendelettel módosította a tanügyi törvényt, mely immár a tanítók helyett román nyelv és irodalom szakos szaktanárokra bízza a kisebbségi elemi iskolák románnyelv-oktatását.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke korábban azt közölte, hogy ígéretet kapott Liviu Dragneától, a kormánykoalíciót vezető Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökétől arra, legkésőbb ezen a héten a kormány sürgősségi rendelettel visszavonja az egy hónapja elfogadott vitatott törvénymódosítást.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

CFR 1907: csodás győzelem a Lazio ellen
Nem tudok eleget inni
Rembrandt és tanítványai

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Rhédey-kiállítás avatójára készülnek ...
  • VIDEÓ - Utolsó útjára kísérték ...
  • Tisztafejek vagy mozgalmárok
  • Ezek a mai fiatalok!
  • Most!