Robogóval gyorsabb, sőt, stílusosabb is közlekedni
Nem drága, de bérelni is lehet Kolozsváron a „cukipofi” Vespákat
Nem drága, de bérelni is lehet Kolozsváron a „cukipofi” Vespákat
Vissza

Robogóval gyorsabb, sőt, stílusosabb is közlekedni

Városlátogatás, turisztikai attrakciók megtekintése, geoládázás, bevásárlás, kedves hölgyismerős szállítása születésnapi partira és onnan haza, kirándulás, szorult helyzetbe került, egy teniszeseményre érkezett blogger megkeresése és „megmentése”, ittas haver szállítása egyik bárból a másikba – megannyi feladatot ellátott és több célt szolgált az általunk a picivel több mint egy napig kipróbált Vespa típusú robogó. A világhírű olasz gyártású kis motorbicikliről sokan hallottak, egyedi stílusáról, szemkápráztató színeiről sokan felismerik. Vespa vagy más márka, tény: a rendkívül zsúfolt közúti forgalom miatt Kolozsváron egyre többen használnak robogót. Az alacsony üzemanyag-fogyasztás, a gyors helyváltozatás rendkívül népszerűvé tette őket, bár még korántsem annyira, mint mondjuk Olaszországban. A saját élmény kapcsán a robogók világába, a használatukat szabályozó jogi és a közúti vonatkozásokba tekintettük be.

Szép, tavaszias az idő, ilyenkor szinte mindenki a szabad ég alatt töltené az idejét, ebben azonban akadályt jelenthet a rendkívül zsúfolt kolozsvári közúti forgalom, hiszen a városból kijutni nem kis feladat. Emil Boc polgármester nemrég arról beszélt, a Kolozsvár–Szászfenes közötti néhány kilométer az ország legforgalmasabb útszakasza, de ugyanolyan idegölő a belvárosban, a lakónegyedekben, Kisbács, Kajántó vagy akár Erdőfelek irányába közlekedni. A völgybe szorított város fuldoklik: az Osztrák–Magyar Monarchia idején felépített vagy átalakított belvárosi épületek és utcák struktúrája nem teszi lehetővé a széles sugárutak létrehozását, manapság egyre több személygépkocsi és közszállítási eszköz próbál helyet találni, szorítani magának a szűk utcákon – és mihamarabb célba érni. A tömegközlekedésnek az utóbbi években bekövetkezett látványos és eredményes fejlesztése ellenére sokan továbbra is személygépkocsijuk használatát részesítik előnyben – az óvodások, kisiskolások szállítását a tanintézményekbe (és azután pedig haza) sok esetben így oldják meg a szülők. A városháza és a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP, volt RATUC) kilátásba helyezte a külön iskolabuszok beindítását, remélhetőleg ez még segít a helyzeten.

Kipróbáltuk a Vespát!
Adott pillanatban magam is komolyan gondolkoztam egy robogó beszerezésén, csupán a pénzhiány – és az egész évre és minden vonalra érvényes céges közszállítási bérlet – tántorított el a szándéktól.

Nagyon kis helyen elfér, parkolási díjat sem kell fizetni érte

Tény: a robogók száma folyamatosan nőtt az utóbbi években, egyre többen választják ezt a közlekedési megoldást, ami külföldön már jóval népszerűbb, mint felénk.  
Néhány nappal ezelőtt egy, Vespa kismotrokat bérlésre kínáló cégnek köszönhetően mi is kipróbálhattunk egyet az olasz gyártmányú, stílusos robogók közül, pontosabban a Vespa LX 50 2T modellt. Éppen hétvége és szép idő volt, így rengeteg feladatot ellátott: egyesek betervezettek, mások pedig spontánok és sürgősségek voltak. A járgány átvételekor Cosmin Câmpeanu, a vállalat társtulajdonosa közölte velünk a technikai paramétereket, s hangsúlyozta: lévén, hogy a motor hengerűrtartalma csupán 49 köbcentiméter, elég hozzá a B kategóriás hajtási jogosítvány, a törvényeknek 2013-ban bekövetkezett módosulása után ennek birtoklásával automatikusan megszereztük a robogók vezetéséhez szükséges AM kategóriás jogosítványt is.
Korábban sohasem vezettem robogót vagy motorkerékpárt, ennek ellenére az alapfogások elsajátítása csupán néhány percet tartott. A robogónak automata sebességváltója van – ez is nagymértékben megkönnyíti az ember dolgát!
Megtudtuk: amennyiben egy robogó sárga rendszámmal rendelkezik, azaz a motor hengerűrtartalma csupán 49 köbcentiméter vagy kisebb, csupán AM kategória szükséges a veztetéséhez.
A rendkívül gyér forgalmú Békás/Bună Ziua lakónegyedi utcában megejtett próbaköröket követően egy ideig csupán „egyenesen” közlekedtem, nem sokkal ezután viszont megtanultam bevenni a kanyarokat. Feledtem az autóvezetői mentalitást, s igyekeztem az útra és utastársamra összpontosítani. A körforgalmak jelentették a legnagyobb kihívást, az autósok ugyanis nem figyelnek eléggé a motorosokra és robogósokra – a robogók használata megtanít bennünket, gépkocsivezetőket körültekintőbbnek, megértőbbnek, empatikusabbnak lenni.  
Elmondhatom: bár Kolozsváron születtem és itt élek 42 éve, eddig egy nap alatt sohasem fordultam meg annyi helyen, mint szombaton a kis fehér Vespával: gyorsan és akadálymentesen közlekedtem, a villanyrendőröknél előre mentem, a forgalmi dugók láttán csak mosolyogtam: jobbról vagy balról szinte mindig sikerült megelőznöm a kocsikat. Tudtuk, hogy az üzemanyag-fogyasztás nem gond (a Vespa 100 kilométeren 3 liter benzint használ el...), így a város eddig ritkán látogatott helyeit jártuk végig a barátnőmmel, Biankával. Turisztikai attrakciókat látogattunk meg, aztán ismerősöket, barátokat sétáltattam meg, vasárnap a Szent János-kút érintésével a Kolozsvártól 20 kilométerre levő Csürülyéig kirándultunk a robogóval, geoládákat kerestünk, aztán egy szorult helyzetbe került, teniszeseményre érkezett bloggert kerestünk meg a robogóval és szállásoltunk el, mi több, éjjel még egy spicces havert is szállítottam vele egyik bárból a másikba. Hogy a bevásárlásokról ne is beszéljünk: voltunk a Vivo!-ban, a Iulius Mallban is, ráadásul rekord idő alatt értünk el egyik helyről a másikra. Nem kellett stresszeljük magunkat a parkolás miatt sem, a stílusos kis Vespa szépen elfért a járdán, a biciklitartók mellett. S még parkolási díjat sem kellett fizetnünk – vagy harcolnunk a jegyautomatával. A biztonság kedvéért éjszaka lakásomhoz közel, a Főtér nyugati részén parkoltam, az indítókulcs egyben a biztonsági zárra is jó...

Nem veszélytelen a személygépkocsik közötti közlekedés

Cosmin Câmpeanu a Szabadsággal közölte: a www.vespacluj.com weboldalon további tájékozódhatnak az érdekeltek, a bérelhető robogók a napokban a Karolina/Múzeum téren nyíló kölcsönző irodában vehetők át. „A Vespa robogó szórakoztató, gyors és kellemes módja a város felfedezésének, ezért turistáknak is ajánljuk” – fogalmazott Cosmin.
Információink szerint egy használt Vespa 1000–1600 euró közötti összegért vásárolható meg, egy új pedig akár a 3 ezret is elérheti. Vagyis nem túl drága ahhoz képest, hogy mennyire meg tudja könnyíteni a közlekedést, s ezzel együtt tehermentesíteni a város forgalmát...

A vespamotor.hu szerint a Vespa születése 1946-ra nyúlik vissza, akkor került ki az első „darázs” a Piaggio cég gyárából. A történet azonban korábban és egészen máshogy kezdődött. Az 1884-ben Rinaldo Piaggio által alapított Piaggio vállalat kezdetben luxus tengerjáró hajók kabinjának berendezéseihez szállított első osztályú faanyagot. A század végén már a vasúti kerekek készítésével, majd az első világháború alatt tengeralattjáró felderítésére és megsemmisítésére alkalmas motoros hajók, később pedig repülőgépmotorok és helikopterpropellerek gyártásával bővült a cég tevékenységi köre. Az első világháború évtizedekre meghatározó változást hozott a vállalat életében: repülőgépeket és hidroplánokat kezdett gyártani. A genovai üzem mellett 1917-ben Pisában, négy évvel később pedig Pontederában nyitottak gyárat. A második világháborúban nagy veszteség érte a Piaggio vállalatot, a pisai és pontederai repülőüzemeket ugyanis a szövetségesek szinte a földdel tették egyenlővé. Az alapító tag fiának, Enrico Piaggionak volt a feladata ezeknek az üzemeknek a helyreállítása. Ötlete nyomán, amely a gazdasági helyzetet és a társadalmi szempontokat vette figyelembe, megalkották az olcsó tömegcikknek szánt Vespát. A könnyű és gyors mozgást biztosító közlekedési eszköz gyártása a lehető legjobbkor kezdődött, hiszen a járműállomány a háború során szinte teljes egészében odaveszett.
A második világháború után újra talpra álló Olaszországot a Vespával motorizálták, és a Piaggio látta el robogóval az egész országot. Az első tíz évben egymillió Vespát gyártottak (1956-ban ünnepelték az egymilliomodik darabot), amely az ötvenes évek közepére már világszerte az egyik legkelendőbb közlekedési eszközzé vált, és több országban, mint például Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Brazíliában, Indonéziában és Indiában is gyártották. A világon az olasz stílus és elegancia egyik szimbóluma lett különlegesen nagy mértékű elterjedtségének is köszönhetően, amelyet a mára a 16 milliót meghaladó legyártott példányszám is bizonyít.A külföldi piacok is érdeklődve figyelték a robogó megszületését, a közönség és a sajtó is kifejezte csodálatát. A The Times úgy írt róla, mint a „római harci szekér óta nem látott eredeti olasz termék”. Enrico Piaggio a külföldi eladásokat világszerte kialakított szervizhálózattal is segítette, 1953-ra már több mint 10 000 Piaggio szervizállomás volt a világon, Amerikát és Ázsiát is beleértve. Rendkívüli külföldi sikerét jellemzi, hogy az USA-ban miután 15 év után visszatért a piacra, – ahonnan egy 1985-ös kétütemű motorok károsanyag-kibocsátására vonatkozó új törvény miatt került ki, – rögtön akkora sikert aratott, hogy 20%-os piaci részt szakított ki magának. 2001-ben 6000 Vespa robogót adtak el, 2002-ben pedig több mint 7000 darabot.A Vespa nem csak kereskedelmi jelenség volt, hanem egyben a robogó szinonimája is lett, és a külföldi sajtóban Olaszország a Vespa hazájaként szerepelt. Népszerűségében nagy szerepet játszhatott az is, hogy nem hasonlított a nagy, robosztus, zajos és kényelmetlen motorokhoz, hiszen már első ránézésre eleganciát sugárzott.

KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...
Csalogató a Szászsebes melletti ...
Októberi bakancslista Mátyás- és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ