Robbanásszerű növekedés az építőiparban, drágultak a lakások is
Néhány nap alatt szinte kétszeresére nőtt a fa köbméterének az ára
Néhány nap alatt szinte kétszeresére nőtt a fa köbméterének az ára
Vissza

Robbanásszerű növekedés az építőiparban, drágultak a lakások is

Gazdasági elemzők szerint az új koronavírus megjelenése és terjedése, valamint a hatóságok által világszerte elrendelt megszorító intézkedések következtében drámaian csökkent építőipari tevékenységnek a gazdasági félkómás állapot utáni hirtelen fellendülése az egyik oka annak, hogy az elmúlt időszakban robbanásszerűen megnőtt a különböző építőanyagok ára, ennek következtében pedig drágultak a lakások is. Egyes megfigyelők szerint az egyik ok az Európának masszívan szállító amerikai érdekeltségű Total Petrochemicals & Refining cégnél még februárban történt üzemzavar, továbbá a Flint Resources, a Dow Chemicals és a Formosa Plastics cégeknek a szokatlan fagy miatt leállt termelése okozta a komoly drágulást. Mások annak tudták be az árrobbanást, hogy az Egyesült Államokban jelentősen fellendültek a lakásjavítások, amelyek nagy mennyiségű építőanyagot igényelnek. Összeállításunkban kolozsvári vállalkozó is megszólal.

Az új koronavírus megjelenése és villámgyors terjedése, illetve a valamennyi ország által bejelentett megszorító intézkedések jelentős hatással voltak a társadalmi, politikai, kulturális és gazdasági életre: a bezártság következtében kevesebbet fogyasztottunk, az elbocsátások miatt növekedett a munkanélküliség, a kormányok által bevezetett támogatási mechanizmusok pedig csupán részben tudták pótolni a kiesést. Ráadásul a járvány nyomán teljesen felborult a kereslet és a kínálat, és a vállalatok nem bírják leszállítani az ügyfelek által megrendelt építőanyagokat. Szakértők szerint az építőipari anyagok árának robbanásszerű emelkedése az alapanyagár-növekedés miatt következett be.

Franciaországban a kormány ellensúlyozó intézkedéseket vezetett be, a javaslatok továbbításával megbízott illetékes grémium többször ülésezett. A szakszervezetek szerint a végrehajtó hatalom által bevezetett intézkedések nem elegendőek. Úgy vélekednek, az alapanyagok árának robbanásszerű növekedése miatt az ügyfelek több szerződést felmondtak, mivel a bírságok alacsonyabbak, mint az árnövekedés okozta többletkiadás.

Romániában 2020-hoz képest az alumínium ára 50, a hengerelt acélé több mint 70 százalékkal nőtt. Statisztikák szerint 2020 augusztusa és 2021 áprilisa között a különböző építőanyagok ára 45–90 százalékkal emelkedett.

A végtermékek és nem utolsósorban a lakásárak drágulásához a szakemberhiány is hozzájárul – vélik a szakemberek. Szerintük az árak kilengése szokatlanul nagy, a hatás pedig azonnali. Közlésük szerint a vasszerkezetek ára 90–120 százalékkal emelkedett, a PVC-é pedig 5–15 százalékkal, az alumíniumé 4–8 százalékkal, az üvegé pedig 10–25 százalékkal.

„Egyik napról a másikra megdrágult a fa”

Egy átfogó hétvégiház-felújítást előirányzott vállalkozót arról kérdeztünk, milyen tapasztalatai vannak az építőanyagok drágulásával kapcsolatban.

„A hegyekben lévő hétvégi ház felújításra szorul, átfogó munkálatok szükségesek. A tetőcserével kezdjük, ezért az építésztől a faanyagra vonatkozó árajánlatot kértem. Azt tanácsolta, mihamarabb cselekedjünk, mert a fa rohamosan drágul. Mire hozzájutottunk, már 900 lej volt köbmétere, de ennek ellenére lefoglaltuk. Néhány nap múlva hívott, hogy valaki 1500 lejt ajánlott érte, ugyanis ennyire megugrott a fa ára Székelyföldön” – számolt be saját tapasztalatáról a vállalkozó.

Közölte: a cserepet és a szigetelőanyagot is ki kell cserélni, ám ezek megvásárlásával megvárja a piac lecsillapodását.

„Meglátom, hogyan alakul a helyzet később, a munkálatokat amúgy is csak ősszel kezdjük el” – tette hozzá.


A szakemberek szerint az árak kilengése szokatlanul nagy (fotó: Rohonyi D. Iván/Illusztráció)

Vizsgálatot indított a Versenytanács

A hírügynökségek szerint vizsgálatot indított a Versenytanács azzal kapcsolatban, hogy Romániában és a külföldi piacokon egyaránt jelentős mértékben drágultak az építőanyagok.

Az intézmény közleménye szerint annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány idején az építőipar jelentős mértékben segítette a gazdaságot, most ebben az ágazatban jelentős áremelkedés figyelhető meg, ami komoly piacműködési rendellenességeket idézhet elő.

A vizsgálat során az építőanyagok drágulásának okait vizsgálják, ugyanis a jelentős áremelkedés veszélybe sodorhatja a romániai közberuházások kivitelezését, az építkezési vállalatokat pedig megakadályozhatja abban, hogy közbeszerzési eljárásokon versenyképes ajánlatokat tegyenek – olvasható a közleményben.

Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke elmondta: javaslatokat fogalmaznak meg, hogy megelőzzék a drágulásnak a piaci szereplőkre és fogyasztókra kifejtett kedvezőtlen hatásait, és amennyiben a versenypiaci szabályok megszegését tapasztalják, büntetőeljárásokat indítanak. A szakhatóság vezetője őszre ígérte az első következtetéseket.

Az építőanyagok drágulása a kormányban is aggodalmat keltett, ugyanis az önkormányza­tok arra panaszkodtak, hogy számos folyamatban levő közberuházás befejezése veszélybe került az építőanyagok drágulása miatt. A költségek megnövekedése miatt az önkormányza­tok a kormány segítségét kérték, hogy az augusztusban tervezett költségvetés-kiigazításkor vegyék figyelembe ezt az új helyzetet, és növeljék a már megkötött szerződések értékét, figyelembe véve az áremelkedéseket.

Az autópálya-építőknek sem mindegy

Pénteken az ügyben sajtóközleményt bocsátott ki a Romániai Autópálya-építők Egyesülete, amelyben azt állítják, hogy a robbanásszerű drágulás kezelésére törvényes eszközök állnak rendelkezésre.

Szerintük a hatóságoknak alkalmazniuk kell a polinominális ármegállapítási algoritmust, amely figyelembe veszi a jelenlegi közbeszerzési szerződésekben szereplő legfontosabb nyersanyagok, építőanyagok árát, illetve a munkaerővel kapcsolatos költségeket.

Ugyanakkor azt ajánlják a hatóságoknak, hogy a vállalatok által az árajánlat pillanatában megjelölt összegeket, illetve a nemzetközi nyersanyagpiacokon és tőzsdéken lévő árakat vegyék figyelembe, és ne az inflációs rátát.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván/Illusztráció)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két hét múlva kezdődik a 21. ...
TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás