Cioloșt kérte fel kormányalakításra az államfő (FRISSÍTVE Csoma Botond nyilatkozatával)
Vissza

Cioloșt kérte fel kormányalakításra az államfő (FRISSÍTVE Csoma Botond nyilatkozatával)

Dacian Cioloșt javasolta miniszterelnöknek Klaus Iohannis azt követően, hogy hétfőn egyeztetett a parlamenti pártokkal. A megbeszélésen csupán a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az RMDSZ rukkolt elő kormányfő-jelölttel. Kelemen Hunor RMDSZ-es miniszterelnököt javasolt egy hat hónapos időszakra a Klaus Iohannis államfővel való hétfői egyeztetésen – közölte a találkozó után Kelemen Hunor szövetségi elnök, ügyvivő kormányfő-helyettes. Mint mondta, a jelölt ő maga lenne. Közölte: nem tárgyaltak egy párttal sem lehetséges parlamenti többség kialakításáról. Úgy vélte, ez egy áthidaló válságmegoldás lenne a tél átvészelésére, a járvány kezelésére, a jövő évi költségvetés elfogadására. Arra a kérdésre, hogy technokrata vagy politikai kormányt tudna elképzelni RMDSZ-es kormányfővel az élen, Kelemen Hunor kijelentette: egy politikus soha nem fog technokrata kormányt javasolni.
Klaus Iohannis elsőként a Nemzeti Liberális Párt (PNL) küldöttségével egyeztetett. A liberálisok nem javasoltak miniszterelnök-jelöltet az elnökkel való megbeszélésen – számolt be Florin Cîţu, a PNL elnöke."Amikor majd meglesz a parlamenti támogatottságunk, miniszterelnök-jelöltet is javasolni fogunk” – mondta az ügyvivő kormányfő a PNL székhelyén az elnöki hivatalban lezajlott egyeztetések után.

Beszámolója szerint elmondta az államfőnek, hogy a kormányt múlt héten az USR-ből, az AUR-ból és a PSD-ből álló parlamenti többség buktatta meg, és ennek a három pártnak kellene megoldást találnia a politikai válságra.

„Nem hiszem, hogy annyira cinikusak lennének. Megbuktatják a kormányt, és nem ajánlanak valamit a helyére. Várjuk részükről a megoldást, de mi is megpróbálunk egy másik parlamenti többséget kialakítani” – jelentette ki a PNL elnöke.

Florin Cîţu nemmel válaszolt arra a kérdésre, miszerint elfogadná-e a választások után megalakult koalíció helyreállítását úgy, hogy Dacian Cioloş, az USR elnöke vegye át a miniszterelnöki tisztséget. Emlékeztetett a PNL-nek arra a korábbi döntésére, miszerint az USR megszavazza a bizalmatlansági indítványt, akkor a liberálisok már nem lépnek koalícióra ezzel a párttal.

Az ügyvivő kormányfő nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy melyik párttal fog a PNL parlamenti többséget kialakítani. Arra hivatkozott, hogy nem akarja elárulni pártja stratégiáját. „Minden forgatókönyvet elképzelhetőnek tartok” – tette hozzá.

A PNL elnöke kizártnak nevezte, hogy ne ő legyen a liberálisok miniszterelnök-jelöltje. Az USR-re utalva azt mondta: az a párt, amely a tárgyalások feltételül szabja az ő lecserélését, „voltaképp azt üzeni, hogy nem is akar tárgyalni”.

Florin Cîţu ugyanakkor arról biztosította a közvéleményt, hogy a kormány továbbra is teszi a kötelességét, meghozza a koronavírus-járvány megfékezéséhez és az energiadrágulások ellensúlyozásához szükséges lépéseket.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) közölte a Klaus Iohannis államfővel folytatott hétfői tárgyaláson, hogy biztos parlamenti többség nélkül nem lehet szó kisebbségi kormányról.  A PSD vezetője szerint két lehetőség van a válság feloldására: vagy a kormányalakítást vagy az előre hozott választásokat támogató parlamenti többség kialakítása. A szociáldemokraták az előre hozott választásokat tartják kívánatosnak, mert jelenleg nincs esély egy stabil kormányzást biztosító parlamenti többségre – jelentette ki.

Úgy vélte, az államfő szándékaitól függetlenül ki kell írni az előre hozott választásokat. Szerinte Iohannis nem tud a parlament akaratával szembeszegülni. „Nem tudja megfékezni azt a parlamenti többséget, amely egymás után megbuktatná a kormányokat” – mondta,

Ciolacu ígéretet tett arra, hogy addig is, amíg megoldás születik, a parlament ellátja feladatát, a szociáldemokrata törvényhozók „24 órából 24-et fognak dolgozni”. A energiaárak korlátozására vonatkozó törvénytervezetet már be is nyújtották a házbizottságokhoz – tette hozzá a PSD elnöke.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) „nagyon komoly” javaslatot tett kormányfőjelöltre, továbbá egy intézkedéscsomag-javaslatot is Klaus Iohannis államelnök elé terjesztett – mondta a párt elnöke, Dacian Cioloş.  Az USR az alakulat elnökét, vagyis Dacian Cioloşt javasolta a miniszterelnöki tisztségre. A politikus közlése szerint az államfő megerősítette a megbeszélésen, hogy más kormányfőjavaslatot nem kapott a többi párttól, és ígéretet tett, hogy „nagyon komolyan” elemezni fogja az USR indítványát.  „Most az államfő térfelén pattog a labda” – összegezte az USR elnöke.

Az államfő egyeztetett a nemzeti kisebbségek képviselőivel, valamint a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) küldöttségével is. Utóbbiak Florin Cîțu lemondását, és egy szakértői kormány kijelölését kérték az államfőtől.

Bűnvádi feljelentést tet a PSD a kormány ellen 

A PSD bűnvádi feljelentést tett a Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnök vezette kabinet ellen a kormány tartaléklapjából kiutalt összegek szétosztásának módja miatt – jelentette be hétfőn Marcel Ciolacu pártelnök.  A politikus szerint a települések költségvetésének kiegészítését törvény szabályozza, amit azonban nem vett figyelembe a kormány az összeg szétosztásakor. Arra az újságírói kérdésre, hogy pártja az országos korrupcióellenes ügyészségen vagy a legfőbb ügyészségen panaszolta-e be a kormányt, Ciolacu azt felelte, az ország minden PSD-s polgármestere a közigazgatási bírósághoz tartozó ügyészségen fog feljelentést tenni.

Csoma: Nehéz lesz az RMDSZ-nek Cioloșt elfogadni

„Nehéz lesz olyan kormányfőt elfogadni az RMDSZ-nek, mint amilyen az USR-s Dacian Cioloș”, nyilatkozta a Szabadságnak Csoma Botond Kolozs megyei képviselő. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint egyrészt azért, mert Cioloș annak a pártnak a vezetője, amelyik nem restellett a szélsőségesen nacionalista AUR-ral összeállva bizalmatlansági indítványt benyújtani a PNL-RMDSZ kormány ellen. Másrészt azért, mert ugyanez az USR megszavazta a PSD által benyújtott kormánybuktató indítványt, tette hozzá.

Csoma Botond elmondta: az RMDSZ nem fog elzárkózni semmilyen tárgyalástól az USR-vel, de nehezen hiszi, hogy a kollégák meggyőzhetők lesznek, ami a Cioloșékkal való jövőbeli együttműködést illeti.

Kérdésünkre, hogy mi húzódhat Klaus Iohannisnak e váratlan és meglepő bejelentése mögött, Csoma Botond elmondta: az egyetlen kézzelfogható magyarázat, hogy az államfő belátta, van egy új parlamenti többség, az a 285 parlamenti képviselő, amelyik leváltotta a Cîțu-kabinetet, és azt tartotta méltányosnak, ha körükből, a kormánybuktató USR, PSD és AUR köréből választ új kormányfőjelöltet.

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A Környezetvédelmi Őrség megbírságolta ...
Kedvezményes repülőjegyek európai, ...
Hidrogénbuszt tesztelnek Kolozsváron is

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ