VIDEÓ - Iohannis: Marcel Ciolacut jelölöm kormányfőnek (FRISSÍTVE)

VIDEÓ - Iohannis: Marcel Ciolacut jelölöm kormányfőnek (FRISSÍTVE)
A parlamentben képviselt politikai pártok képviselőivel a Cotroceni-palotában tartott mai konzultációkat követően, néhány perccel ezelőtt Klaus Iohannis bejelentette: Marcel Ciolacut, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét jelöli miniszterelnöknek. A miniszterelnök cseréjéről a jelenlegi kormánykoalíció létrejöttekor döntöttek, a végrehajtás a tanügyi sztrájk miatt késett.

Egyelőre még nem világos, az RMDSZ kormányon marad-e vagy sem. A politikai vezetők azt tervezik, hogy csütörtökig lezajlik a kormányalakítás. A sajtó úgy tudja, a környezetvédelmi és az energiaügyi minisztériumot ajánlották fel az RMDSZ-nek.

FRISSÍTÉS: A Nemzeti Liberális Párt (PNL) hajlandó átadni az RMDSZ-nek az energiaügyi tárcát - jelentette be ma délután Nicolae Ciucă.

A PNL elnöke a párt országos politikai bürójának ülése előtt a sajtónak kifejtette, hogy a testület két variánsról is szavaz: az egyik szerint az RMDSZ részt vesz a kormányban, és a liberálisok az energiaügyi tárcát ajánlják fel nekik, a másik variáns szerint az RMDSZ kormányon kívül marad

Arra a kérdésre, kizártnak tartja-e, hogy a PNL a környezetvédelmi tárcát is átadja az RMDSZ-nek, Ciucă annyit felelt: 'az energiaügyi minisztériumot adjuk át'.

Politikai források szerint az RMDSZ este 8-kor ad választ a javaslatra.

FRISSÍTÉS:  Lapzártakor Kelemen Hunor a parlamentben nyilatkozva kijelentette: az RMDSZ rugalmasságot, nyitottságot tanúsított, elfogadta volna azt az ajánlatot, hogy az energiaügyi és a környezetvédelmi tárcát tartsa meg, de nem sikerült egyezségre jutni – a PNL mindkét tárcát megtartaná magának. Hozzátette ugyanakkor: amíg a kormánytagok listája és a kormányprogram nem kerül a parlament elé, addig nem lehet végelegesen azt mondani, hogy a tárgyalások lezárultak.