RMDSZ: Biztonságos a vasárnapi szavazás
Vissza

RMDSZ: Biztonságos a vasárnapi szavazás

Kampányértékelő sajtóértekezletet tartott ma a Kolozs megyei RMDSZ, amelyen az elmúlt harminc nap tapasztalatairól, a vasárnapi önkormányzati választások tétjéről, a szavazáson való részvétel fontosságáról beszéltek a tisztségviselők.

Antal Gézától, a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnökétől megtudtuk: a szövetség 46 közigazgatási egységben 653 jelölttel vág neki a megyében a vasárnapi választásoknak. A jelöltek 27 százaléka nő és 19 százaléka 35 év alatti fiatal, sikerült tehát példásan gyakorlatba ültetni azt az elvet, amit az RMDSZ országos szinten megszabott, hogy minél több nőt és fiatalt vonjanak be a szervezet munkájába. A jelöltek 147 alkalommal voltak jelen a megye mintegy 60 településén, Kolozsváron napi rendszerességgel, így próbálták eljuttatni a szövetség üzenetét, megismertetni a kampányprogramot.

Vákár István, a megyei tanács alelnöke, az RMDSZ tanácselnökjelöltje arról beszélt: a választásoknak a tétje a minél erősebb magyar képviselet a helyi önkormányzatokban, hiszen csak így lehet hatékonyan képviselni a közösségi érdekeket. Az RMDSZ 14 polgármesterjelöltet indított a megyében, ugyanakkor több alpolgármesteri tisztség megszerzésére is számít, de mindezt csak akkor sikerül elérni, ha minél több magyar tanácsos jut be az önkormányzatokba, akikre alapozva a helyi magyar közösség terveit meg lehet valósítani. Hangsúlyozta: a román pártoknak nem fontos a magyar ügy, ellenkezőleg!

Oláh Emese alpolgármester elmondta: a járványhelyzet miatt ez a kampány sajnos nem olyanra sikeredett, mint a korábbiak. Nagyon hiányzott a személyes kapcsolatfelvétel, a választóknak közvetlenül is tolmácsolni az RMDSZ üzenetét, programját, ismertetni velük a szövetség jelöltjeinek célkitűzését. Ezt az online térben, telefonos kampánnyal igyekeztek pótolni.

Az alpolgármester ez alkalommal is hangsúlyozta: a szavazásra a szükséges biztonsági intézkedések közepette kerül  majd sor. Az egész folyamat nem veszélyesebb, mint egy bevásárlás, nem vesz sok időt igénybe, viszont hosszú távon meghatározza, hogy milyen képviselete lesz az RMDSZ-nek a helyi tanácsokban. Ettől függ, hogy lesz-e az elkövetkező négy évben RMDSZ-es alpolgármester Kolozsváron, hogy tudjuk-e kedvezően befolyásolni a különböző intézmények, egyházi, kulturális élet, a kiemelt magyar rendezvények támogatását. Az RMDSZ-nek továbbra is a mérleg nyelvének kell maradnia, ehhez viszont a lehető legnagyobb számban kell jelen lenni a tanácsban, tette hozzá.

Csoma Botond képviselő, megyei elnök, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje kifejtette: bár a rossz emlékű kilencvenes évekhez viszonyítva sokat javult az interetnikus helyzet, élnek még a régi beidegződések, a köztereken még mindig nem szívesen látják a magyar feliratokat. Meg kell végre győznünk a románokat, hogy a nyelvi jogok szavatolásával nem rövidítenek meg másokat! – fogalmazott.

A programról szólva kifejtette: az RMDSZ-nek határozott elképzelése van arról, hogy általában hogyan kellene kinéznie Kolozsvár, mint ahogy arról is, hogy milyen jövőt szeretnének az itt élő magyaroknak, azért hogy közösségünk otthon érezze magát ebben a városban, nem pedig másodrangú állampolgárnak. Arra buzdí1tott, mindenki menjen el szavazni, hogy a magyar részvétel ne maradjon el a román mellett.

Rohonyi D. Iván felvétele


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírus – Hétfőn 2844 esetet ...
Már csaknem 43 millió fertőzöttet ...
Kijev kemény reakcióval fenyegeti ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ