Riszegtetői Népdalverseny Körösfőn: Mer’ az ének nyugodalom...
Vissza

Riszegtetői Népdalverseny Körösfőn: Mer’ az ének nyugodalom...

Több mint ötven gyermek énekelte el a Mer' az ének nyugodalom... című éneket a Riszegtetői Ifjúsági Találkozón és Népdalvetélkedőn, amelyet 29. alkalommal szervezett meg május 11-én, szombat délelőtt Körösfő község önkormányzata és a bánffyhunyadi Kós Károly Kulturális Egyesület.

(A képeket készítette: LACZI LEVENTE és NAGY-HINTÓS DIANA.)

A gyerekek teli torokból, jókedvűen fújták el a kötelező énekként megjelölt népdalt, majd egy általuk választottat is előadtak a töretlen népszerűségnek örvendő népdalvetélkedőn, amelyre a körösfői Ifjúsági Házban került sor. A verseny előtt Károly Károly körösfői református lelkipásztor tartott rövid áhítatot, arra buzdítva a jelenlevőket és főleg a versenyzőket, hogy énekeljenek bátran, mert így kifejezhetik hálájukat, örömüket és az együvé tartozást. Ezt követően az ifjúsági ház előtti fedett téren Tolna megyei és palóc népdalokat adott elő a kétszeres Vass Lajos- és háromszoros Arany Páva nagydíjas vecsési Labdarózsa Népdalkör és Citerazenekar. Fellépésük után a magyarországi vendégek meglátogatták a körösfői műemlék templomot, és megkoszorúzták a közelben található Vasvári Pál-kopjafát.

A Riszegtetői népdaléneklési versenyt meghonosító Fekete Károly körösfői tanító emlékére létrehozott díjat, a Riszeg-tetői ifjúsági találkozók megszervezésekor szerzett érdemeiért a bánffyhunyadi Kudor István fafaragó mester vehette át az egykori tanító lányaitól, Székely Hajnaltól és Buzás-Fekete Máriától.

A versenyre egyénileg és csoportosan is lehetett jelentkezni. Mann Gabriella zenetanár, zsűrielnök és Bedő Ágnes zenetanár, zsűritag három korcsoportba osztotta a jelentkezőket. Az egyéni verseny során a legkisebbek közé sorolták az óvodásokat, az előkészítő, az első és a második osztályos gyerekeket. A második korcsoportba tartoztak a III-IV. osztályos gyerekek, a harmadikba pedig az V–VIII. osztályosok.

Az első korcsoport nyertesei: I. díj Gál-Jankó Dorka (zsoboki óvodás) és Mihály Kriszta (Kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskola, II. osztály); II. díjat kapott Balázs Emőke (nyárszói óvodás); III. díjban részesült Nemes Natali (Gyalui Iskola, II. osztály).

A második korcsoport nyertesei: I. díj Vincze-Jancsi Orsolya (Ady-iskola, III. o.), Kolcsár Boróka (Ady-iskola, IV. o.); II. díj Kovács Vivien (Magyarvalkói Iskola, III. o.) és Ruzsa Ádám (Bánffyhunyadi Iskola, IV.o.); III. díj Török Zalán (Ady-iskola, IV.o.).

Az elemisták csoportos vetélkedője során I. díjat kapott az Ady-iskola elemi osztályos kisdiákjait tömörítő kórus; II. díjban részesült a Zsebe Jázmin és Benk Réka duó (Bánffyhunyadi Iskola, III. o.); III. díjat kapott Péntek Edina és Péntek Jenifer duó (körösfői Kós Károly Általános Iskola).

Az V–VIII. osztályos tanulók egyéni versenyében I. díjat kapott Tamács Csenge (Kós-iskola, VI. o.) és Pripon Olivér (Ady-iskola, VI. o.); II. díjat Kerekes Lehel (Ady-iskola, V.o.); III. díjat Péntek Adrienn (Kós-iskola, V. o.).

Az V–VIII. osztályos diákok csoportos versenyében I. díjat kapott a Péntek Rita és Péntek Adrienn kettős (Kós-iskola, V. o.); II. díjban részesült a Bánffyhunyadi Iskola VI. osztályos diákjainak kórusa. Harmadik díjat nem osztott ki a zsűri.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Önálló magyar líceum épülhet ...
Ellenőrzik az oltóhelyeket a ...
Digitalizált hangfelvételeket tett ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ