Reneszánsz Bethlen nap a nagyenyedi kollégiumban
Vissza

Reneszánsz Bethlen nap a nagyenyedi kollégiumban

Első alkalommal szerveztek Reneszánsz Bethlen napot május 18-án, szombaton a Bethlen Gábor Kollégium díszteremében. A változatos program, a reneszánsz hangulat beváltotta a hozzáfűzött reményeket, sikerült meglepnie a diákokból, tanárokból és városi érdeklődőkből álló közönséget. A nosztalgiázó emlékidéző beszélgetésekbe a diákok mellett, aktív és nyugdíjas tanárok is bekapcsolódtak. A történelem szakos Galambfalvi Angyalka és a magyar szakos Gábor Ella vállalták a főszervezői szerepkört, a műsorvezető pedig Oniga Kriszta tízedikes diáklány volt.

Szőcs Ildikó igazgató bevezetőjében megjelölte az úttörő vállalkozás célját, ami reményei szerint hagyománnyá érlelődhet. és megköszönte a szervező tanároknak és a diákoknak az odaadó munkát. Régi, közkedvelt tanárait hívták meg a kollégiumnak: Demény Piroskát a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem tanárát, Kónya Mária ny. történelem tanárt és Tomai Gyöngyi ny. tanítónőt. Nem véletlenül esett rájuk a választás, hiszen kiemelkedő szerepük volt a nevezetessé vált Collegium Gabrielense reneszánsz táncegyüttes fellépéseiben. Rögtön a rendszerváltás után nemcsak megalakították az együttest, hanem sokáig aktív szereplői voltak a sikeres folytatásnak. Az együttes több mint negyedszázados (26 éves) múltra tekint vissza, az idők folyamán a reneszánsz táncmozgalom igazi gyöngyszemévé vált. A szakmai irányítást kezdetben Szabó Anikó és Szutor Péter kolozsvári táncosok végezték, akikről ezúttal is megemlékeztek. A zenekarban tanárok is zenéltek, pl. Szilágyi Róbert matematika és Tomai Gyöngyi tanítónő. Hosszú lenne a sikeres fellépések felsorolása, ezért mindössze néhány jelentősebbről esik szó. Az első a Balassi műsor volt, 1993-ban, majd évekig a kollégium dísztermében és különböző hazai helyszíneken folyt a bemutatkozás. Néhányszor külföldön is előadták a műsorukat, Franciaországban és természetesen Magyarországon is jártak, többször felléptek a testvérvárosban, Soltvadkerten is.

Rendkívüli eseménynek számított a budapesti Országházában tartott egyedi műsoruk 2013-ban, hiszen addig hasonló iskolai bemutatónak nem volt helyszíne a magyar parlament épülete. Ez elismerése volt a Bethlen-kollégium többszöri, csodás főnixmadár módjára történő feltámadásának. A fellépéshez a korabeli ruhákat az iskola tehetséges rajztanára Erdőháti Katalin és Tomai Gyöngyi tanítónő tervezték és varrták. A reneszánsz táncosok 1997-ben a Bethlen Gábor Kollégium fennállásának 375 éves évfordulóján, a Vártemplomban mutatkoztak be. Vendégszerepeltek Medgyesen a Báthory István Általános Iskola névadó ünnepségén. 2003-ban a Garabonciás együttes meghívására Budapesten mutatták be tudásukat. 2012-ben Kolozsváron lépett fel az együttes, 2013-ban Gyulafehérváron, a Fehér Megyei Magyar Napok keretén belül mutatták be a Bethlen Gábor aranykora című táncjátékot a fejedelemmé választás 400. évfordulóján. 2017 októberében Soltvadkerten, a szüreti bálon szerepeltek, 2018-ban pedig a szlovákiai Borsiban, Rákóczi Ferencz szülőfalujában táncoltak.  

Kezdetben a szakmai irányítást olyan szakemberek végezték, akik a Kolozsvári Corvineum Alapítvány Amarillys Reneszánsz Klubjának illetve a Passagio Táncegyüttesnek tagjai voltak, pl. László Bakk Áron, Tóth Mária, és Filip Ignácz.

Jelenleg a táncegyüttes a Bethlen Gábor Alapítvány Tehetséggondozó Műhelye keretében működik. Repertoárjuk XV., XVI. és XVII. századi angol, francia, olasz, spanyol és természetesen magyar táncokból áll. A műsor második felében Belloni kolozsvári bűvész szórakoztatta érdekes mutatványokkal a díszterembe gyűlt gyermekeket. Párhuzamosan tartalmas beszélgetés folyt az egyik tanteremben az együttes múltjáról, amelynek tagjai az elmúlt 26 évben hatalmas területet jártak be, itthon és Európában. A műsort követően, eredményhirdetéskor a legjobb táncosoknak emlékdíjakat adtak át, majd a vacsorán folytatódtak az emlékező, nosztalgiázó beszélgetések.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A parlementbe hívták Ludovic Orban ...
BL-selejtezők: kisorsolták a második ...
Ókori „kolozsvári” múmiát CT-ztek az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ