Rekordtámogatást kaphat a városházától a Kolozsvári Magyar Napok
Egyfajta helyi helyreállítási terv keretében osztanak pénzeket
Egyfajta helyi helyreállítási terv keretében osztanak pénzeket
Vissza

Rekordtámogatást kaphat a városházától a Kolozsvári Magyar Napok

A kolozsvári önkormányzat eltökélt szándéka a koronavírus-világjárvány, illetve a hatóságok által elrendelt szükségállapotok és vészhelyzetek, lakelhagyási korlátozások miatt szinte teljesen leállt társadalmi, szociális, gazdasági, kulturális és sportélet újraindítása. Ezért a polgármesteri hivatal és a városi tanács jelentős pénzösszegekkel járul hozzá a civil szervezetek, sportklubok, magánszemélyek, kulturális intézmények által eltervezett és meghirdetett rendezvényekhez, projektekhez. Városházi források szerint a szerdai tanácsülésen az önkormányzati képviselők a szokásosnál szélesebb körben osztanak majd ki pénzt annak érdekében, hogy a városháza bevételeinek függvényében megfelelő hatékonysággal támogassák a különböző célkitűzéssel rendelkező civil szervezetek projektjeit, egyféle helyi helyreállítási terv keretében. A keretösszegből a magyar szervezetek, intézmények is részesülnek.

Mindenki a város társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági életét meghatározó rendezvénysorozatok, hagyománnyal rendelkező események megszervezésével kapcsolatos bejelentéseket várta és várja. Az elmúlt időszak eseménytelensége után óriási az igény a kulturális rendezvényeken, nyári fesztiválokon, sportrendezvényeken való részvételre a lakosság körében.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatalban tevékenykedő szakember szerint idén a helyhatóság amolyan kisebb léptékű, helyi helyreállítási tervben gondolkozva szélesebb körben osztja ki a rendelkezésére álló, civil szervezeteknek, felekezeteknek, sportkluboknak szánt anyagi támogatásokat, nem egy esetben magánszemélyeknek is juttatva pénzt.

A Szabadság által megvizsgált, a kolozsvári városi tanács szerdai ülésére előterjesztett határozattervezetek arra engednek következtetni, hogy idén bizonyos vonatkozásokban a helyhatóság valamivel bőkezűbben kezelte a helyi költségvetésből történő pénzkiutalásokat.

A sportegyesületek számára előirányzott, a szerdai tanácsülésen szavazásra bocsátandó tervezeteket böngészve feltűnt, az Universitatea Sportklubnak 2,4 millió lejt, illetve az U FC futballklubnak 3,1 millió lejt utalnak ki. Ugyanakkor az U-BT kosárlabdaklub 1,4 millió lejt, az Akarat/Voinţa Spotklub 105 ezer lejt, a Kolozs Megyei Atlétikai Szövetség 10 ezer lejt, a WUKF Román Karateszövetség 81 ezer lejt, a Politechnika Sportklub 114 ezret, a Román Asztalitenisz-szövetség 375 ezer lejt, a Kolozsvári Municípiumi Sportklub (KMSC) 350 ezer lejt, a Runners Klub 150 ezer lejt kap. Utóbbi a pénzt a Szaladj az iskolaudvaron projektre kérte és fordítja. Ezenkívül a klub 40 ezer lejt kapott a Wizz Air-maraton megszervezésére és lebonyolítására.

Jelentős összeghez – 1,4 millió lejhez – juthat a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) és 200 ezer lejhez a Transylvania International Music and Arts Festival (TIMAF). Érdemes megjegyezni, hogy a nemzetközi filmes seregszemle szervezői 100 ezer lejjel többet kértek a megítélt összegnél. Ugyanakkor a Kolozsvári Kulturális Központ Egyesület (Asociaţia Centrul Cultural Clujean) 1,3 millió lejt kaphat az igényelt 2 millióból.

Amennyiben szerdán az önkormányzati képviselők szavazatukat adják rá, 75 ezer lejt kap a Victor Babeş 172 Egyesület a Covid-ellenes harcban részt vett intézmények és kolozsvári személyiségek számára szervezett Laudatio elnevezésű rendkívüli előadásra.

A magyar vonatkozású projektek finanszírozása kapcsán kiemeljük: 20 ezer lejhez juthat a Régi Kolozsvár Egyesület (Asociaţia Vechiul Cluj) a Jakab Elek által írt Kolozsvár története című könyv fordítására, 30 ezer lejhez az Operettissimo Egyesület a A társadalmi élet újraindítása – a nézőközönség koncertekre való vonzása a világjárvány után elnevezésű projektjének megvalósítására, 20 ezer lejt kaphat a Confest Egyesület a Palotakoncert 2021 megszervezésére, 10 ezer lejt a Szint Kulturális Egyesület a 23. Szent István-napi Néptánctalálkozóra, 10 ezer lejt a Heltai Gáspár Egyesület a Kolozsvári hagyományok – népzenei koncertek elnevezésű projektre, 10 ezer lejt a Szarkaláb Kulturális Egyesület a Folklór, vidék, népzene, a régiók találkozása Kolozs megyében című projektre.

Ezenkívül 240 ezer lejt irányoztak elő a Kolozsvári Operabarátok Köre számára a Kolozsvári Magyar Opera Napok megszervezésére, 30 ezer lejt ugyanazon civil szervezetnek a Kolozsvári Magyar Opera művészeti anyagainak digitalizálására és archiválására, 15 ezer lejt a Kolozsvár-belvárosi Református Egyházkerületnek a Nyári koncertek a Farkas utcai református templomban című rendezvénysorozat megszervezésére, 30 ezer lejt az Ördögtérgye Egyesületnek a 17. Kolozsvári népzene- és néptánc-találkozóra, 18 ezer lejt az Egyházzene Kolozsvár Egyesületnek a KlausenMusic 2021 megszervezésére, 14 ezer lejt az Erdélyi Kárpát-Egyesületnek a Gyopárka folyóirat kiadására, 20 ezer lejt pedig a Kolozsvári Városszépítő Egyletnek a Virágos Kolozsvár projektre.

A városházától származó információk szerint a szerdai tanácsülésen minden valószínűség szerint 15 ezer lejt ítélnek meg a Korunk folyóirat kiadására, 20 ezer lejt a Kolozsvár Társaságnak a Kolozsvári Zsidó Napokra, 35 ezer lejt a Filmtett Egyesületnek a 21. Kolozsvári Magyar Filmnapokra.

A Szabadság által megkeresett Oláh Emese alpolgármester kijelentette: a Kincses Kolozsvár Egyesület rekordösszeget, 680 ezer lejt kaphat a Kolozsvári Magyar Napok megszervezésére. Megtudtuk: a szervezők 715 ezer lejes támogatásra nyújtottak be igénylést, miután tavaly visszavonták a városházi támogatási pályázatukat.

– Meg akarunk bizonyosodni afelől, hogy a kulturális és sportrendezvényeket megszervezik a tavalyi kimaradás után – fogalmazott az RMDSZ-es tisztségviselő.

Oláh Emese hangsúlyozta: a szerdán ülésező városi tanácsnak rá kell bólintania az előirányzott összegekre.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ