Rekordösszegű pénzalap a kolozsvári kórházaknak
Vissza

Rekordösszegű pénzalap a kolozsvári kórházaknak

A Kolozs Megyei Tanács által kidolgozott megyei költségvetés-tervezetben rekord összeget szánnak a megyei tanácsnak alárendelt egészségügyi intézményeknek. A költségvetést vélhetőleg április közepén szavazza meg a megyei testület. Ez pedig azt jelenti, hogy a 14, alárendeltségébe tartozó kórháznak 27,067 millió lejt utalnak ki, majd az utólagos költségvetés-kiegészítésekkor további összegek megítélése is várható. A 27 millió lej közel 70 százalékkal több, mint a 2018-ban hasonló céllal kiutalt pénzösszeg, illetve 414%-kal nagyobb a 2017-ben kiutalt pénzlapnál.

A pénz legnagyobb részét korszerű orvosi berendezések vásárlására fordítják, mivel a megyei tanács így teheti a legtöbbet a kórházakba beutalt páciensek gyógyításáért. Ugyanakkor a kórházak infrastruktúrájának felújítására is fordítanak bizonyos összeget.

Alin Tise megyei tanácselnök kifejtette: 2019 az „egészség éve” lesz, mivel a megyei tanács által kiutalt és az uniós forrásokból származó összegek jelentősek. – Az egészségügyi intézmények befektetéseinek hasznát a Kolozs megyeiek hamarosan megtapasztalhatják – közölte a tanács elnöke.

Uniós forrásból közel 90 millió lejt hívnak le a Regionális Operatív program2014-2020-as időszakra vonatkozó pályázati kiírásai által.

Az uniós finanszírozású szerződések közül kettőt már nyertesnek nyilvánított a szakhatóság, és a szerződéseket a közeljövőben alá is írják. Ez a két beruházás a gyermekgyógyászat sürgősségi részlegére és a felnőtt betegeket fogadó sürgősségi részleg felszerelésére vonatkozik. További hat projektet az Észak-Nyugati Fejlesztési Ügynökség fog elbírálni, és a szerződés megkötésére az év második felében kerülhet sor. Amennyiben ez megtörténik, akkor a rehabilitációs, a járványkórház és tüdőgondozó kórház járóbeteg-rendelőit fogják korszerűsíteni. Ezen kívül 2019 folyamán 75 millió euró értékben olyan projekteket léptetnek életbe, amelyek az orvosi vizsgálatokat és az egészségügyi szolgáltatásokat teszik hozzáférhetőbbé.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az Egyesült Államok hivatalosan ...
Műtétjei után Federer már 2021-re és az ...
Donald Trumpot rossz színben feltüntető ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ