Régi műemlék kaszárnyából lesz a filharmónia székhelye
Szociális lakások kiutalási feltételeinek módosítását kérték
Szociális lakások kiutalási feltételeinek módosítását kérték
Vissza

Régi műemlék kaszárnyából lesz a filharmónia székhelye

Park- és műemléképület-felújításra, szociális lakásvásárlásra és szemétlerakat létesítésére vonatkozó határozattervezeteket fogadott el tegnapi ülésén a kolozsvári városi tanács, amellyel nemcsak a városkép esztétikusabbá tételét célozza, de számos égető kérdést hivatott megoldani. Az egykori kaszárnya felújítása több kulturális intézmény székhelykérdését is megoldaná, a műemlék épületbe tervezett kolozsvári kulturális központban ugyanis a régóta székhely nélküli filharmónia és a Közép-Európai Kortárs Művészeti Központ is otthonra találna. A szociális lakások kérdése éles vitát váltott ki, mivel a tanácsülésen jelenlevő Pataréten élők kifejezték elégedetlenségüket a lakásprogram kapcsán. Emil Boc kifejtette: erre a problémára a megoldást az oktatásban látja, hogy állásra találhassanak a hátrányos helyzetűek is, javulhassanak életkörülményeik. – Megpróbáltunk szociális lakásnak megfelelő ingatlant vásárolni a szabadpiacról – mondta az elöljáró.

Az ülés első órájában a tanácsülésen megjelent és felháborodott lakossági csoport fordult a városi tanácshoz, hogy szociális helyzetükön javítson, ami főleg a beígért lakhatási feltételeikre vonatkozott. Sokan közülük valamilyen fogyatékossággal élnek, vagy a Pataréten, esetleg más közterületeken, lépcsőházakban húzzák meg magukat, és követelik, hogy az önkormányzat módosítson a szociális lakások kiutalásának kritériumain, hogy azok számukra is hozzáférhetővé váljanak. 

A polgármesteri hivatal az igénylések számát látva nemrég szociális lakásokká nyilvánítható ingatlanok megvásárlásáról döntött, azonban nagyon kevesen ajánlották fel ingatlanjukat ilyen célra. Gyakran a felajánlható tömbházlakások szomszédságában élők tiltakoznak a romákkal és sokgyermekesekkel való szomszédság ellen. Egyetlen ajánlat érkezett, egy családé, amely egy Monostor negyedi, 4 szobás, közel 80 négyzetméteres lakást akar eladni a polgármesteri hivatalnak. Az eladóval való megállapodás értelmében a végső összeg 94 ezer euró, a lakást a fizetést követően 30 napon belül adják át a jelenlegi tulajdonosok – nyilatkozták szerdán városházi források. 

Emil Boc polgármester elmondta, a városházának 2 millió euró áll a rendelkezésére, hogy szociális lakásoknak szánt ingatlanokat vásároljon a szabadpiacról, ehhez pedig még hozzáadódik 500 ezer euró a lakásbérek fizetésére. „A polgármesteri hivatal 31 családot támogat már a lakásbérrel. A parlamenti képviselőknek ki kellene dolgozniuk egy törvénytervezetet, amely lehetővé tenné a metropoliszövezetből való ingatlanvásárlást is” – tette hozzá Boc.

A városvezetés régebben 400 szociális lakást épített az egykori Ószer helyén, az idén pedig a Gyimes/Ghimeşului utcában építettek ilyen tömbházakat. Azonban erre a célra helyi forrásból csak 16 millió lej áll rendelkezésre, mert a kormány részéről semmiféle támogatást nem kaptak. Oláh Emese polgármester-helyettes elmondta: mivel nincs más pénzforrásuk, támogatókat keresnek a helyzet mielőbbi rendezése érdekében. 

A kolozsvári önkormányzat évente átlagban 15 szociális lakást utal ki, míg a kérések száma 400 körül mozog.
Pozitívan bírálták el a filharmóniának is helyet adó kolozsvári kulturális központ megépítésének határozattervezetét, amely az évek óta húzódó székhelykérdésére is megoldást jelent. A Magyar/21 Decembrie 1989 utca 106. szám alatti műemlék épületet, az egykori helyőrségi kaszárnyát 27 millió lejből újítják fel, és többek között a filharmóniának is otthont nyújtó Kolozsvári Kulturális Központnak, és a 2021-es Európai Kulturális Főváros cím sikeres pályázatához elengedhetetlen Közép-Európai Kortárs Művészeti Központnak alakítják ki. Az építkezésre 24 hónapot, a teljes kivitelezésre 36 hónapot szánnak, partnerként a Norvég Művészeti Örökség és Művészeti Tanács 2 millió eurós támogatást folyósít. A beruházási terv háromszáz férőhelyes parkoló kialakítását is feltételezi.

A városi tanácsosok napirendjén szerepelt az 1885-ben kialakított Hunyadi/Ştefan cel Mare téri park felújítására vonatkozó határozat, amelyet szintén megszavaztak. A román színház mögötti 12 ezer négyzetméteres területből 6,2 ezren alakítanak ki zöldövezetet, 1688 négyzetméteren sétányt, de tervezik korszerűsíteni a közvilágítását és automata öntözőrendszert is beépítenek. Az elöregedett faállományt is felfrissítik, amelyet a 2012-ben bekövetkezett, rendkívül heves vihar alaposan megtizedelt. 

Határozattervezetet fogadtak el a Rosal Grup hulladékkezelő cég belvárosi utcaseprési és hóeltakarítási teendőire vonatkozó koncessziójának meghosszabbítására. A Brantner Vereş hulladékkezelő vállalatnak pedig a Gyár utca szám nélküli, 615 négyzetméteres telkét koncesszionálják, hogy nagy térfogatú hulladékok gyűjtőpontjaként működtessék. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vasárnap éjfélig interneten vetít ...
Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót
Koronavírus az Apáczaiban – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ