Rasszizmussal vádolják Dorin Floreát, Marosvásárhely polgármesterét
Vissza

Rasszizmussal vádolják Dorin Floreát, Marosvásárhely polgármesterét

A roma kisebbség elleni gyűlöletbeszéd gyanújával hivatalból indított eljárást az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester ellen, miután az elöljáró azzal vádolta a romákat, hogy a szociális segélyek megszerzése érdekében felelőtlenül vállalnak sok gyereket, nevelésükről azonban nem gondoskodnak.

A médiában nagy visszhangot keltett Florea hétfői Facebook-bejegyzése, amelyben a gyermekpénz megduplázásáról szóló törvény kapcsán azt fejtegette: kötelező szociális ankétot kellene bevezetni a gyermekvállalásra készülő szülők számára, és állami gondozásba kellene venni azokat a gyerekeket, akiknek a szülei nem rendelkeznek állandó jövedelemmel, stabil lakóhellyel, valamint törvényben meghatározott minimális korral és iskolai végzettséggel.

Florea szerint sok “hátrányos helyzetű” család létezik, amelyek munkaképes tagjai “nem akarnak” dolgozni, és csak azért hoznak világra - nem egy esetben már tizenévesen - sok gyereket, hogy a családi pótlék révén megélhetési forráshoz jussanak. A polgármester bejegyzésében nem pontosította, milyen társadalmi rétegre utal, de interjúiban nyíltan beszélt arról, hogy a romákat tartja Románia egyik legnagyobb problémájának, robbanással fenyegető “szociális bombájának”.

“A lakosságarány tekintetében Marosvásárhelyen él a legnagyobb cigány közösség. Ha pénzt adsz nekik, mindent tönkreteszel. Hiába hívod dolgozni, becsületes kereseti lehetőséget adni nekik: semmibe vesznek” - idézte kedden a Mediafax hírügynökség Dorin Floreát, aki azt bizonygatta, miért nem szabad szerinte többletfeltételek nélkül megemelni a gyermekpénzt.

Floreát több parlamenti párt képviselője is rasszistának minősítette, Ovidiu Raetchi, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője pedig úgy vélekedett: a választási törvényben kellene eltiltani a “fasisztákat és idegengyűlölőket” legalább egy ciklus erejéig a közélettől.

A CNCD hivatalból indított eljárást Florea ellen, akit jövő hétre idéztek a tanács elé. Asztalos Csaba, a CNCD elnöke a Digi24 hírtelevíziónak azt mondta: a testület hivatott állást foglalni arról, hogy a polgármester nyilatkozatai kimerítik-e a diszkrimináció, az etnikai, esetleg szociális gyűlöletbeszéd fogalmát. Hozzátette: tudja, hogy választási év van, éppen azért fontos, a kölcsönös tisztelet légkörének megőrzése és a felelősségteljes magatartás a politikai szereplők részéről.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
Életfogytiglanra ítéltek egy angol nőt, ...
Utasszámhoz igazítják a közszállítási ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ