Ráncfelvarrás
Vissza

Ráncfelvarrás

Érdekes metamorfózison megy át a napokban a Szociáldemokrata Párt (PSD), amely mintha életre kelt volna az önkormányzati választások után. Nem igazolódtak be azok a katasztrofális eredmények, amelyekre sokan számítottak a PSD esetében a felmérések alapján. Kétségtelenül visszaszorultak a vezető pozíciókból, főleg a megyei tanácselnöki tisztségekből vesztettek jó néhányat, de az összesen leadott szavazatszám tekintetében a PSD nagyvonalakban egykori formáját hozta.

Marcel Ciolacu immár teljhatalmú pártelnök-irányváltást próbál levezényelni Vasile Dâncu vezetésével, aki a Dacian Cioloş vezette szakértői kormány miniszterelnök-helyettese volt. A kolozsvári szociológust akkor árulónak kiáltották ki, most azonban közvetlenül az önkormányzati választás előtt magas rangú funkcióval csalogatták maguk mellé a szociáldemokraták. Ezt Dâncu igyekszik is meghálálni, hiszen a PSD jó nevű orvosprofesszorokat győzött meg, hogy induljanak a párt törvényhozójelölti listáján. Ez aligha sikerült volna, ha nem adtak volna garanciát arra, hogy új fejezetet nyitnak. Ehhez a személyi garanciára is szükség volt, amiben Dâncunak oroszlánrésze van.

Hogy mennyire új ez a fejezet, majd meglátjuk, az kétségtelen, hogy elsősorban Liviu Dragnea embereitől igyekeznek megszabadulni, azoktól a PSD-s törvényhozóktól, akik a volt pártelnök melletti feltétel nélküli kiállásukkal sok rosszat tettek a pártjuknak, amelyet lejárattak. Persze azért senkit sem hagynak cserben, hiszen a hírhedt Florin Iordache életre szóló kinevezést kapott a parlamenttől ajándékba azért cserében, hogy különösebb botrány nélkül lemondjon egy újabb törvényhozói mandátumról. Iordache mellett a párt másik hírhedt jogászának, Şerban Nicolaenak, valamint a vranceai kiskirálynak, Marian Oprişannak is leáldozott a csillaga.

A szociáldemokraták tehát országszerte ismert orvosokkal rukkoltak elő, olyan szakemberekkel, akik közül kettőnek a koronavírus-járvány biztosított komoly ismertséget, hiszen Alexandru Rafila és Adrian Streinu-Cercel is a kormányzati kommunikáció élvonalában van, illetve volt jó ideig, ők indokolták meg a szakértői döntések jó részét. Hozzájuk társul Leonard Azamfirei, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) hírhedt magyarellenes rektora, akit Ciolacu véletlenül parlagfűnek (ambrozie) keresztelt el, amikor bemutatta a sajtónak. Ez is mutatja, hogy a „leigazolásokban” Ciolacunak vajmi kevés érdeme van, hiszen ezek szerint a pártelnök nem is ismerte a MOGYE rektorát. Vélhetően most sem ismeri jól, de elszólása után alaposabban utánanézett, hogy kit hívtak meg a pártba.

A PSD Kolozs megyét sem hagyta ki a nagy leigazolások terén, Dâncu meggyőzte Patriciu Achimaş-Cadariut, a kolozsvári onkológiai intézet igazgatóját, hogy ő is jelöltesse magát a parlamentbe a PSD listáján. A döntés visszhangja annál nagyobb volt, hogy a főorvos korábban a Cioloş-kormány egészségügyi minisztere volt. A szociáldemokraták ellenfeleit szemmel láthatóan váratlanul érték ezek a bejelentések, máris elkezdődött a szóban forgó jelöltek befeketítési kísérlete. Hogy mire lesz elég mindez a PSD-nek, nehéz pontosan megmondani, de az tény, hogy az új arcok erősítik a szociáldemokratákat és növelik az esélyeiket, hogy viszonylag jó eredményt érjenek el a parlamenti választáson még akkor is, ha nem nyerik meg a megmérettetést, de a liberálisokkal szembeni lemaradásuk nem lesz olyan számottevő, mint amilyen a tavalyi európai parlamenti és államelnök-választáson volt.

Valóságos ráncfelvarrás a javából, amit a PSD az elmúlt napokban tett, egyértelmű, hogy  céljuk a szavazatmaximálás és az elmúlt évek veszteségeinek minimálisra csökkentése. Az még nem világos, hogy ez a ráncfelvarrás mennyire érinti majd érdemben a PSD politikájának tartalmi részét, az irányvonalát, ez majd elválik a következő hetekben, amikor a parlamentnek néhány fontos döntést kell hoznia a jövő évi költségvetésről. A PSD-nek döntenie kell, hogy megőrzi a Dragnea által felerősített nyers populista irányvonalat, vagy racionálisabb, a válsághelyzetre tekintettel levő, megfontoltabb gazdaságpolitikát fog előnyben részesíteni. Nem muszáj a falig elmenniük a populizmusban, hiszen a liberálisoknak komoly nehézséget okoz az egyre kezelhetetlenebbé váló koronavírus-járvány. A szociáldemokraták értékes időt nyernének, ha sikerülne kitolniuk márciusra a választások időpontját, mert akkor már még nyomasztóbbak és érezhetőbbek lesznek a válság hatásai, így a liberálisok népszerűségének csökkenése borítékolható. Közben a PNL és az USR között kirobbant viták is gyengítik a két jobbközép pártot, amelyek az önkormányzati választások tükrében egyre inkább távolódnak attól a céltól, hogy pusztán ketten koalíciót alkotva kényelmes parlamenti többséggel a hátuk mögött kormányozzanak a következő négy esztendőben.

A választások időpontjáról csak annyit, hogy Klaus Iohannis elnöknek napokon belül színt kell vallania, vélhetően időhúzásra fog játszani, hogy a parlamentnek ne legyen ideje törvényt elfogadni a választás új időpontjáról és a megmérettetés legyen meg a kormány által kitűzött december 6-án.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szlovénia nem hosszabbítja meg a ...
Kedvezményekkel élénkítik az oltási hajlandóságot
Újabb adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezik az országba

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ