Rajtolt a roncsautó- és a roncsautó plusz program
Vissza

Rajtolt a roncsautó- és a roncsautó plusz program

Jogi- és magánszemélyek számára egyaránt elérhető csütörtöktől a Roncsautó- és a Roncsautó Plusz program. Az értékjegyek a klasszikus Roncsautóprogram keretében 6500 lejesek, a Roncsautó Plusznál 10 ezer eurósak (45 ezer lej). December 15-éig lehet jelentkezni.

A hagyományos program keretében 6500 lej jár a leadott autóért, amennyiben a jelentkező olyan új autót vásárol, amelynek károsanyagkibocsátása nem haladja meg a 130 gramm széndioxidot kilométerenként. Ehhez hozzáadódhat egy 1000 lejes ökobónusz, ha a károsanyagkibocsátás 98 CO2/km alatt marad, hibrid meghajtású autók esetében pedig az ökobónusz 1700 lej.

Az elektromos vagy ökohibrid személygépkocsik vásárlását támogató roncsautó plusz program keretében 45 ezer lej értékű ökoértékjegy jár elektromos autók vásárlásakor, kilométerenként 50 gramm széndioxidnál kevesebbet kibocsátó plug-in hibridek esetében pedig 20 ezer lejes kedvezményt biztosító utalványt adnak.

A hagyományos roncsprogram keretében nyújtott voucher különben kombinálható az ökobónusszal. Tehát amennyiben az igénylő lead egy nyolcévesnél öregebb személygépkocsit, és helyette új, elektromos autót vásárol, akkor megkapja a 6500 lejes értékjegyet, illetve a 45 ezer lejes ökobónuszt is, ha pedig plug-in hibrid vásárlása mellett dönt, akkor 6500 lejes és 20 ezer lejes vouchert is kap.

„Az idén a gyártó és forgalmazó cégek 130 jelentkezési iratcsomót nyújtottak be a roncsautó programra, ebből 127-et hagytak jóvá. A roncsautó plusz programra 25-en jelentkeztek, és mindenki megkapta az engedélyt” – mutat rá közleményében a Környezetvédelmi Alap (AFM).

Cornel Brezuică, a Környezetvédelmi Alap elnöke nemrég közölte, a roncsautó-program 2017-es költségvetése 180 millió lej, a roncsautó plusz programé pedig 45 millió lej. „Ez a büdzsé összességében 30 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi” – tette hozzá.
Szintén újdonság, hogy ezek a programok többéves lefolyásúak, a következő három év folyamán zajlanak majd, a 2017-es benyújtási határidő pedig december 15.” – magyarázta el az AFM elnöke.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ilie Năstase négy kerékről kettőre ...
Bajnokok Ligája: Az FC Liverpool ...
Bűnvádi eljárás Ilie Năstase ellen ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Erre költik a magyarországi támogatást: ...
  • Próbacikk
  • A kántor feladata: Isten dicsőítése
  • „Itt a tudomány és a vallás kéz a ...
  • BAJNOK A KOLOZSVÁRI CFR 1907!