PwC: Románia évente több mint 6 milliárd eurót veszít a nem hatékony áfabegyűjtés miatt
Vissza

PwC: Románia évente több mint 6 milliárd eurót veszít a nem hatékony áfabegyűjtés miatt

Az Európai Bizottság legfrissebb, az általános forgalmi adó (áfa/TVA) begyűjtését górcső alá vevő elemzése szerint Románia költségvetése 6,133 milliárd eurót veszített 2016-ban amiatt, hogy nem volt hatékony a begyűjtés – számolták ki a PwC Románia szakértői.

2016-ban Románia az utolsó helyen állt az Európai Unió tagállamainak sorában a begyűjtés hatékonysága tekintetében, ugyanis az áfa 35,88 százaléka nem került a költségvetésbe.

„Aggodalomra ad okot, hogy az áfabegyűjtés deficitje az előző évhez viszonyítva nőtt 2016-ban, miközben a többi tagállamban visszaesést tapasztaltunk. A legjobb teljesítményt a bolgárok regisztrálták. Az Európai Bizottság által kiadott elemzés értelmében, bár Romániában 2016-ban 24 százalékról 20 százalékra csökkent az áfa, nőtt a be nem fizetett összeg” – hívja fel a figyelmet közleményében a PwC Románia.

Emlékeztetnek, az elmúlt években egy sor európai uniós tagállam megreformálta és korszerűsítette az adórendszerét, például bevezette az online számlázást, a tranzakciók valós időben történő ellenőrzését, amelyek mind hozzájárultak az áfabegyűjtés hatékonyságának a növeléséhez.

Uniós viszonylatban különben összesen 147,1 milliárd euróra rúgott a be nem gyűjtött áfa összege, ami 12,3 százalékos deficitet jelent.

„A közép-kelet-európai térség mind a hat országa, vagyis a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország, Románia, Észtország és Szlovákia továbbra is magas deficitet jegyzett az áfabegyűjtés terén. A legkisebb, 7 százalékos kiesést Észtországban mérték a legnagyobbat, 35,88 százalékot pedig Romániában. A térség többi országában a következőképpen alakult: 13,33% Magyarországon, 14,19% Csehországban, 20,80% Lengyelországban és 25,68% Szlovákiában” – áll az idézett dokumentumban.

Ugyanakkor uniós viszonylatban csak hat országban mélyült az áfabegyűjtés hiánya 2016-ban 2015-höz mérten, Románia mellett Finnországban, Nagy-Britanniában, Írországban, Észtországban és Franciaországban fordult elő hasonló helyzet.

„Románia tehát az egyetlen Közép-Kelet-Európában, amely ebben a helyzetben van, ezért úgy értékeljük, nagyon fontos, hogy az ország példát merítsen más államok jó gyakorlatából, ami az adófizetőkkel való interakció informatizálását jelenti. Amennyiben az Országos Adóhatóság (ANAF) az IT segítségével korszerűsítené az áfabegyűjtést, megteremtené a normalitás feltételeit, és növekedésnek indulna a begyűjtés hatékonysága, nem csak rövid, hanem közepes és hosszú távon is, ahogyan azt az ANF szeretné” – idézi a közlemény Daniel Anghelt, a PwC Románia adóügyi és jogi tanácsadási osztályának illetékesét.

EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új világokat teremteni a mese erejével ...
Munka a koronavírus-járvány idején: ...
Eugen Teodorovici a PSD elnöke akar ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ